Daniel Ciobaca: “Lemnul este viața mea! Poate contracara răceala și indiferența și poate duce peste generații!




Este un sculptor de nădejde în lemn și iubește meseria aceasta pentru că îi dăruiește bucuria muncii de zi cu zi. Îl readaptează așa cum știe el mai bine, cu talent și cu multă dăruire. Energia purificatoare a pământului trebuie să își găsească loc în casele noastre, pentru că așa se întâmplă din vremuri vechi, iar acest lucru creează în același timp ambiente unice. Daniel Ciobaca și Roots&Brunch technique au o poveste de succes...

“Pentru mine, ca slujitor al acestui material ominprezent în cultura noastră sacră, prin multitudinea de întrebuințări practice, lemnul înseamnă viața noastră. În lemn există  energii ale pamântului, energii purificatoare  ale naturii, pe care noi le introducem în ambientul nostru contracarând noul sistem creat de tehnologizarea rapidă. Vă voi spune că lemnul are menirea de a  umple golul creat de materialele artificiale fără suflet sau esență”, spune Daniel Ciobaca.




De-ar putea vorbi un vechi mobilier din lemn masiv…


Mobila vintage este prețioasă, iar cine știe să îi redea frumusețea va avea în casă  mobilă cu adevărat interesantă și unică. O mobilă veche are o poveste, iar Daniel știe că această poveste aduce cu ea căldură și personalitate:

 “Eu cred că lemnul ca și material este pur, nobil, unic și încărcat cu factori pozitivi energetici, care ne pot îmbunătăți viața fără ca noi să conștientizăm acest lucru. Nici nu avem cum dacă nu încercăm. Lemnul poate fi considerat materie, plin de caldură și personalitate. În asociere cu metalul, lemnul poate contracara răceala și indiferența acestuia și poate duce povestea peste generații…
De-ar putea vorbi un vechi mobilier din lemn masiv și dacă ar putea spune câte a văzut! Dar nu spune, nu povestește… Doar înmagazinează, iar dacă va fi vreodată întrebat, pesemne că răspunsul se va regăsi în liniștea celui ce va întreba. Liniște  și zâmbet transmise din generație în generație prin lemn….”




 Mobilierul din lemn masiv nu are termen de garanție și este adaptat oricărei locuințe! Poate fi tăiat numai într-o anumită perioadă a anului.

“În stadiu de proiect, poate fi adaptat pentru fiecare casă în parte, poate fi scultptat, poate fi gândit ca și element decorativ cu unicitatea sa, pe lângă scopul său practic. Poate fi mutat și readaptat oricând pentru o altă zonă a casei, tocmai pentru că lemnul masiv dă posibilitatea demontării și montării fără a fi afectată structura și rezistența mobilei.
Spre deosebire de mobilierul de serie, mobila din lemn unicat preia din personalitatea beneficiarului, i se potrivește perfect acestuia și mediului său. Va crește în valoare an de an și va fi tot timpul  remarcată.
Mobilierul realizat de noi are ca finisaje lacuri pe bază de apă, sau finisaje cu produse naturale-așa cum este ceara, sau retețele pe bază de miere de albine și gălbenuș de ou. Aceste produse nu afectează mediul si nu emană substanțe nocive în ambientul nostru. Mobilierul este foarte ușor de întreținut, cu produse de curățare specifice.




Este un material nobil, cu personalitate, iar dacă este tăiat la timpul său, atunci când seva pământului nu împinge prin venele sale, poate fi stăpanit și controlat, pentru că are rezistență maximă. Dacă însă tăierea sa este haotică, în orice perioadă a anului, atunci când el este plin de viață, lemnul va reacționa, va crăpa când te astepți mai puțin, va prelua umiditate din ambient, iar rezistența sa la interperii și contraste de temperatură va fi mult diminuată. Respectul cu care bătrânii noștri tratau lemnul  se vede în rezistența pe care o au casele bătrânești  în grinzile vechi de peste sute de ani, din care sar scântei ca din metal în momentul tăierii”, ne spune Daniel Ciobaca, Roots&Branch technique.

Mobilier unicat și corpuri de mobilier cu rol preponderent decorativ, pe lângă scopul lor practic.

Mobila lui Dacniel Ciobaca atrage privirea și provoacă discuții: “Am prezentat anul acesta, la Târgul de Turism al României de la Romexpo, o masă construită în stil tradițional antichizată, cu tehnici specifice. Reacția ambasadorului Palestinei, prezent și el la standul nostru, a fost următoarea : "Trebuie să fie o masă foarte veche… Îmi puteți spune din ce perioadă datează ?”. Răspunsul nostru a fost „ 7 zile” aceasta fiind construită special pentru târg. Astfel de reacții dorim să stârnim cât mai des. Cel mai mult îmi place să construiesc mobilier și obiecte decorative pentru pensiuni și hoteluri. Se pot crea ambiente unice cu specific local ce rămân în memoria oamenilor.
Mobilierul pentru salon îmi oferă cele mai mari provocări prin multitudinea de stiluri abordabile, de la rustic, eleganța mobilei clasice, nostalgia mobilei tradiționale românesti, până la mobilierul vintage, cu varietatea coloristică ce poate fi integrată în orice locație.Ca și structură, mobila construită de noi este din lemn de diferite grosimi, de la 7 cm- la mobila rustică, până la 2,5 cm pentru mobila vintage. Acest mobilier are o rezistență superioară, fiind construit exclusiv handmade.”




Echilibrul în ambientul casei este foarte important...

Înainte de a crea o piesă de mobilier este foarte importantă o discuție cu clientul, ne spune Daniel Ciobaca, pentru a afla ce fel de casă are, pentru a putea prelua din elementele decorative deja existente, integrâd astfel perfect mobilierul în ambientul casei. Într-un cuvant, se caută obținerea echilibrului. 
“Ca și meseriaș, respect așa cum ar trebui să facem toți din breaslă zicala- "Clientul nostru, stăpânul nostru". Încerc să sfătuiesc argumentând prin experiența acumulată prin Europa, că nu tot ce e la modă se potrivește, că nu este în regulă să ai un mobilier din pal și să-l schimbi periodic în funcție de trend, chiar dacă îți permiți asta. Noi, românii, prin cultura noastră, suntem statornici. Transmitem frumosul din generație în generație, iar  dacă am uitat, sau începem să uităm, ar fi bine să stăm strâmb și să judecâm drept și să revenim la valori”, ne spune Daniel Ciobaca.




“Dulapul incadrat în fereastră este, cu siguranță, un mobilier unic si de suflet din casa mea”

“Cu rafturi sau dulapase, cu loc pentru televizor sau minibar, acest ansamblu este adaptat perfect salonului. Nici nu îmi mai pot imagina salonul nostru fără acest mobilier, parte din sufletul casei noastre. Nota personală dată salonului este remarcată de toate persoanele care ne vizitează pentru prima dată. Povestea acestui mobilier a început în ziua în care am văzut un buștean lung de patru metri plin de noroi în curtea noastră. "Uite mobila din salon", i-am spus soției mele. Într-o săptămână, mobilierul era pus pe poziție!”




De ce românii preferă mobila din pal, produsă la scară largă, când sunt atât de mulți meșteșugari care fac lucruri de calitate pentru toate gusturile?

“Aud mereu lume care spune că rafturile de la bibliotecă s-au lăsat, că tăblia de la pat s-a rupt, sau că o dată ce s-au mutat, mobila din pal este inutilizabilă. Eu îndemn românii să achiziționeze o mobila din lemn, mobilă care rezistă o viață, chiar dacă e cu 50% mai scumpă. De asemenea, nu tot ceea este produs în străinătate e de calitate, iar ceea ce este produs în România nu este bun! Nu știu de ce  s-a creat această părere greșită, dar e momentul să susținem ceea ce este fabricat în România, pentru că doar așa, pas cu pas, noi, micii producători locali, putem ieși la suprafață printre producătorii străini ce ne invadează.”









Comentarii

Postări populare