Aroma provensala in Bucuresti cu Lavand’Elle


Lavand’Elle: “ Starea de bine incepe cu alegerea pe care noi o facem, astfel incat sa fim fericiti”

Dupa ce am descoperit-o la un eveniment, unde isi promova lavanda frumos impachetata, am dorit sa ii cunosc munca mai bine. De aceea m-am autoinvitat pe plantatia ei cu lavanda si am inteles ca munceste mult, iar aceasta indeletnicire ii ofera satisfactia oricarei zile ale vietii ei. Lavand’Elle e cu totul o stare de bine, e aroma provensala la care tanjeste orice femeie iubitoare de frumos si de parfum. Hai sa o cunoasteti!

Am inceput lavanda intr-o noapte. Era o noapte de martie a lui 2014, cand s-a nascut Lavand'Elle, pe care urma sa o botez abia in luna iunie a aceluiasi an.

Lavanda reprezinta modalitatea de a-mi manifesta libertatea, este felul meu, propriu in care imi arat recunstinta pentru ce am primit si modalitatea prin care copiii mei inteleg ca starea de bine incepe cu alegerea pe care noi o facem, asa cum simtim, fiecare dintre noi. Propriu.

Lavanda este modalitatea prin care am experimentat,cazut, ridicat, cunoscut, inteles, acceptat, invins.

“Difuz, de peste dealul meu din Apahida, imi aparea un raspuns nuantat in mov, dar nu reuseam sa mi-l insusesc…”

Inceputul a fost foarte greu, iar povestea Lavand’Elle aduce in prim-plan ani buni petrecuti in scoli, care s-au transformat in pasiune pentru lavanda si in munca pamantului

“Am plantat cu mana mea lavanda in mai 2014, pe un deal, in Apahida, județul Cluj.

Mai beam un pahar - doua cu apa, ma mai taram pe fund, ma tineam de sale si imi scoteam pamantul de sub unghii, gandindu-ma semiingrozita si fascinata ce s-a ales de atata amar de scoala… Oare pentru asta am invatat eu atatia ani, sa ajung sa zgarm in pamant cu degetele!!! Sincer, in momentele acelea, speram sa nu fie doar o nebunie de-a mea! Difuz, de peste dealul meu din Apahida imi aparea un raspuns nuantat in mov, dar nu reuseam sa mi-l insusesc. “

“Siropul de lavanda avea o aroma dementiala!”

“Prima planta cu floare am remarcat-o la exact o luna de la plantare, intr-o noapte , cand venita de la Bucuresti am inspectat cultura cu lanterna. Era in partea de sus a culturii unde nu ma mai asteptam sa o vad dupa ce inspectasem o mie si ceva de plante. Lumea mea s-a zdruncinat serios si am realizat ca nuanta de mov mai avea cateva zile si devenea culoarea de baza a bucatii mele de 1000 mp. Faptul ca a fost necesar sa indepartez primele flori, pentru o dezvoltare buna a tufei a fost momentul in care mi-am facut primul produs din lavanda: sirop din flori de lavanda. A iesit un sirop cu o aroma dementiala din care picur din cand in cand in cafeaua de dimineata si o face un pic mai speciala. De ziua Frantei am facut mici buchetele pe care le-am oferit in cadrul receptiei de la Cluj si doamnele si-au manifestau dorinta de a ma ajuta la cules daca este nevoie.

“Asadar, visul meu se derula, exista si il chema Lavand'Elle. Oamenii se bucura de lavanda, fiecare dupa propriile experinte, nevoi si cunostinte si atentie, nu e buna numai de molii!”

“L-am facut public in parcul Central in Cluj in serile de sambata si dumnica, iar de doi ani incoace la diferite evenimente in Bucuresti.

Uscata sau in stare verde, saculet, buchetel sau coronita, oamenii se bucura de lavanda, fiecare dupa propriile experinte, nevoi si cunostinte. Recunosc eu " ii ador " pe cei care spun: aaa, daaa, e buna de molii! Iar mie mi se scurtcircuiteaza neuronii si le povestesc ca sunt nenumarate modalitati de intrebuintare a lavandei: ca produs deco, produs farmaceutic, medicamentos, gastronomic in cazul soiurilor specifice acestei intrebuintari, uleiul de lavanda, produsul principal rezultat la distilarea in baie de vapori a lavandei in stare verde, se foloseste la nivel industrial in fabricarea cosmeticelor, parfumurilor, prod de igiena cat si la nivel particular, fiecare dintre noi poate folosi apa de lavanda pentru a-si odoriza corpul, vesmintele si camera. Cateva picaturi de ulei esential picurate la tample dupa o zi obositoare asigura un somn rapid si linistit.

Acestea sunt doar cateva din intrebuintarile lavandei, care imi vin acum in minte si pe care le povestesc oricui este dispus sa le afle. Acestea dar si informatii despre aspectele tehnice ale unei culturi de lavanda: infiintare si intretinere.”

“Consider ca asa arata contributia mea la lumea in care m-am nascut, m-am educat si traiesc.”

“Produsele si informatiile pe care eu le ofer au, alaturi de componenta comerciala, cunostinte, aspect, dimensiune, design si o componenta emotionala. Este vorba despre emotia cu care a fost realizat, emotia personala a produsului si emotia care o transmite mai departe. Cu fiecare produs pe care il realizez imi gasesc fagasul propriu, unicitatea produselor mele fiind atributul care imi confera multumire si implinire in ceea ce fac. Consider ca asa arata contributia mea la lumea in care m-am nascut, m-am educat si traiesc. In acelasi timp, sunt constienta de aspectul educational al muncii mele. Foarte simplu spus, fac educatie pentru publicul care vine in contact cu produsele mele, o educatie a simplitatii si bunului simt. Alaturi de lavanda eu folosesc si alte plante, flori, vegetale. Imi plac combinatiile de lavanda cu plante de diferite forme, culori, aspecte. Imi place sa cred ca as putea imprieteni oamenii cu plantele tocmai intr-o lume in care plantele le cunoastem, paradoxal, numai dupa desenele si fotografiile de pe cutia de medicamente. Stand frumos pe un perete sau intr-un vas de pamant si luand masa impreuna intr-un spatiu placut si primitor, omul ii da plantei mica dar valoroasa sansa sa isi dovedeasca utilitatea si priceperea. mi se pare o convivialitate mai de dorit si de lunga durata decat cea dintre om si produsii de sinteza de pe noptiera. “Atelierele cu lavanda realizate alaturi de prichindei de gradinita sunt experiente puternice si importante pentru mine”

“De curand, lavanda mi-a mai netezit o bucata de drum: atelierele cu lavanda pe care le fac cu prichindeii din cadrul unei gradinite din Bucuresti. Este o experienta puternica si importanta pentru mine. Lucrul cu copiii a fost prima munca pe care eu am facut-o inca din timpul facultatii, apoi la sala de clasa.

Am vorbit despre inceputuri, prezentul este cel sub imperiul caruia acum visez si lucrez cu ochiii deschisi sa cunoasca lavanda, iar viitorul il traduc intr-un parc mixt de plante : Lavand' Elle Herbes. Vreau sa fie un spatiu cat mai colorat care sa puna la un loc plante necesare pentru viata noastra atat din punct de vedere al sanatatii, alimentatiei cat si estetic. Vreau sa fie un spatiu liber in care oamenii sa intre si sa isi doreasca sa ramana, nu neaparat la propriu, ci mai ales la figurat. Imi doresc, ca si celelalte plante se bucure de notorietate precum lavanda, imi doresc ca oamenii sa se imprieteneasca cu Universul in care traiesc. Si o voi face, ca si pana acum cu ajutorul lavandei.” Comentarii