Dr. Nicolae Gica: " În Romania, una din trei paciente se prezintă cu sarcina extrauterină ruptă"

www.okmedical.ro

Am vorbit cu medicul obstretician, Nicolae Gica, despre sarcina extrauterină. Consider că este un subiect ce ar trebui să ne intereseze, mai ales că o astfel de problemă-considerată majoră, poate pune în pericol viața femeii. Așadar, dacă vrei să afli simptomele și cauzele informează-te aici.Sarcina extrauterină
"Sarcina extrauterină sau ectopică reprezintă o sarcină patologică ce nu poate evolua normal. La ovulație se eliberează ovocitul care, după ce este fecundat de spermatozoid migrează în cavitatea uterină unde se implantează sarcina normală. În sarcina ectopica acest proces este perturbat și produsul de concepție nu mai ajunge în cavitatea uterina implantându-se la nivelul abdomenului, ovarului și cel mai frecvent, în trompa uterină. După implantare, sarcina începe să se dezvolte anormal în organul respectiv. Există multe cauze care împiedică migrarea produsului de concepție până la nivelul cavității uterine și care ân acest fel determină apariția sarcinii extrauterine.

Ce cauze pot duce la sarcina ectopica?
- episoade de boală inflamatorie pelvină (popular denumită anexită)
- endometrioza
- intervenții chirurgicale la nivelul trompelor uterine
- tehnicile de fertilizare în vitro
Care sunt simptomele sarcinii extrauterine?
Inițial, simptomele sunt asemănătoare sarcinii normale. Amenoreea (absența menstruației) sugerează o sarcină precum și simptomele de sensibilitate la nivelul sânilor, grețuri și vărsături.

Ulterior,  pe măsura ce sarcina avansează apar aceste simptome:

- sângerari pe cale vaginală în cantitate redusă (sânge negricios)

- durere pelvină, care devine din ce în ce mai intensă - pe măsura ce sarcina crește.


Durerea abdominală intensă, cu semne de lipotimie indică ruperea sarcinii extrauterine și a organului în care ea evoluează cu apariția hemoperitoneului (hemoragie internă. În acest moment numai intervenția chirurgicala poate trata această boală, fiind necesară operația de urgență pentru oprirea sângerării (sângele se acumulează în abdomen). Aproape 20% dintre femei ajung la spital atunci când prezintî semne de șoc (scăderea tensiunii arteriale, puls slab sau rapid, paloarea feței și confuzie). Aceasta reprezintă o urgență chirurgicală.


Cum se poate diagnostica sarcina extrauterină?
Recomandăm pacientelor cu întârziere de mentruație să se prezinte la medicul ginecolog pentru diagnosticul de sarcină.
Diagnosticul de sarcină extrauterină se realizează prin ecografie transvaginală la care se observă: uter fără sarcină în interior, lichid liber intraperioneal, diferite imagini anormale periuterine și, mai rar, un sac gestațional cu embrion situat în afara uterului. Dacă ecografia nu este concludentă, se recomandă dozarea beta-HCG (beta gonadotropina corionica umană) - hormon secretat de către placenta în timpul primelor luni de sarcină. Nivelurile de beta HCG cresc în mod normal în timpul sarcinii, dublându-se la 48 de ore. În sarcina extrauterină valoarea acestui hormon nu se dublează la 48 de ore, având o creștere mai mică.
În cazul în care pacienta se prezintă cu dureri intense și lichid în cantitate importantă în abdomen se indică intervenția chirurgicală pentru diagnostic și tratament.
Cum putem trata sarcina extrauterină?
Daca ea este diagnosticată devreme și nu există semne de ruptură a organului în care se dezvoltă, ea poate fi tratată medical. Se utilizează METOTREXATUL, un medicament care acționează asupra celulelor cu diviziune foarte rapidă cum sunt celulele trofoblastice. Acesta se administrează cel mai frecvent o singură dată, după care se urmărește scăderea hormonului beta-HCG până
 ajunge la 0. După tratamentul cu acest medicament se contraindică o sarcină minim șase luni, pentru că are efect teratogen și poate cauza malformații. Pacientele sunt încurajate să folosească contracepție șase luni post administrare.

Dacă sarcina este de dimensiuni mai mari, cu valori mari de beta-HCG sau dacă are embrion cu activitate cardiacă, se indică tratament chirurgical. Acesta se realizează prin laparoscopie (miniminvaziv prin trei incizii de 5 mm) și constă în extragerea sarcinii dacă trompa nu este afectată. Dacă trompa este mult dilatată,  atunci se preactică salpingectomia - excizia trompei uterine.
În cazul în care pacienta se prezinta cu sarcină extrauterină ruptă, cu hemoperitoneu, atunci se impune intervenția chirurgicală de urgență  fie prin laparotomie fie laparoscopic, fiind salvatoare pentru viața pacientei.

Ce riscuri implica o sarcină extrauterină?
Principalul risc la pacientele cu sarcină extrauterină este ruptura acesteia care duce la hemoragie internă, dureri pelvine și abdominale, șoc și chiar moarte. Prin urmare, sângerarea într-o sarcină extrauterină poate solicita intervenție chirurgicală de urgență. Sângerarea rezultă din ruperea trompei uterine sau prin erodarea vaselor de sânge.
Pacientele cu sarcină extrauterină au un risc mai mare decât populația generală să repete această boală la o viitoare sarcină. În principiu, chiar dacă trompa în care a fost sarcina extrauterină este distrusă sau a fost excizată chirurgical, pacientele pot rămâne gravide spontan prin intermediul celeilalte trompe.


Cum putem evita apariția acestei boli?


Singura metodă de a reduce riscul apariției sarcinii extrauterine este tratamentul corect el episoadelor de boală inflamatorie pelvină-(anexite).
Recomandăm prezentarea la medic pentru diagnosticul de sarcină incipientă pentru ca astfel sarcina extrauterina poate fi diagnosticată incipient și tratata conservator, evitând intervenția chirurgicală.

Așadar, este importantă prezentarea la medicul ginecolog de la primele simptome și nu în momentul când durerile devin insuportabile. În Romania, una din trei paciente se prezintă cu sarcina extrauterină ruptă. Dacă aș face o comparație cu perioada când am activat ca medic ginecolog în Belgia, în care am întâlnit o singură sarcină extrauterină ruptă pe an, putem conștientiza importanța controalelor medicale de specialitate în reducerea riscurilor și complicațiilor bolii extrauterine"WWW.OKMEDICAL.RO

"Controlul ginecologic periodic poate depista cancerul de col uterin in stadiu incipient!"

Dr. Nicolae Gica, Medic Specialist Obstetrica – Ginecologie

SAU SUNA: (0241) 511 777

Comentarii