Am fost la Horezu și am olărit la Bruno Valerian Atelier Ceramica!

Când ajungi într-un loc unde olăritul este activitatea de bază, vei înțelege  că te vei lăsa pradă momentului acela în care această îndeletnicire executată cu patos te va face să te îndrăgostești de ea iremediabil. 

Poate așa ai cum să pricepi pasiunea unui olar pentru meseria lui. Legătura vitală cu munca sa vine din plăcerea de a modela lutul.  Entuziasmul acesta l-am găsit în atelierul de ceramică a lui Bruno Valerian, acolo unde, de fapt, se nasc din materiale naturale și multă muncă obiecte cu specific tradițional.
Unice, parcă lucrate dintr-o meditație adâncă izvorâtă din tradiționalul românesc, obiectele din lut provenite din Atelierul de Ceramică Bruno Valerian sunt o adevărată artă. Îl găsiți la Horezu, lângă Vâlcea, un loc deja faimos, cu  legende ce țes  încă mult interes pentru turistul român, sau pentru cel din străinătate.
Olăritul înseamnă pentru el viață, pentru că, la rândul său, este un om vital, vesel, cu povești care au menirea de a cuceri pe loc ascultătorul: “ Obiectele pe care le fac sunt rezultatul unei munci din pasiune. Lucrez de 15 ani și sunt atras de această meserie pe care am îndrăgit-o încă de la început. Veți găsi aici elemente de decor și o tehnică care a fost folosită și acum 200 de ani. Evident, veți regăsi în lucrările mele elemente specifice zonei de Horezu, toate din materiale naturale. Diversitatea formelor sunt născute din inspirație proprie, piese pe care le voi numi originale și care nu se vor găsi niciodată în serii mari.” ( Bruno Valerian)Cer de Horezu
I-am văzut mâinile mișcându-se expresiv și urmăream tranziția de la o simplă bucată de lut, la un obiect ce avea să devină util. Un obiect transformat, apoi, cu ajutorul unei culori si pensule, în ceva dătător de frumusețe. Este emoționant să îi înveți tehica, unde răbdarea fără margini și acuratețea mișcărilor dau un rezultat pe măsură. Voi spune, fără să stau prea mult pe gânduri, că olăritul este un brand al țării noastre,  iar cei care știu să modeleze ceramica sunt adevărați artiști!


 Performanța vine din talent pur și pasiune


“ Am mulți vizitatori, iar cei care îmi calcă pragul o data, e posibil să revină și a doua oară. Cochetează cu ideea olăritului și învață cu atenție și concentrare să olărească. Le place, mulți dintre ei spun că e o adevărată relaxare, iar unii chiar au chemare spre această meserie. Poate că așa descoperă un talent ascuns ce ar putea să le aducă mulțumire. Entuziasm, liniște sufletească, trăiri autentice…. Peste toate, nimeni nu se va simți câtuși de puțin stângaci, intimidat sau lipsit de experiență.”, spune Bruno Valerian despre atmosfera din atelierul său.

Comanzi și ai tot ceea ce îți dorești!


Oricine își dorește ceramica de Horezu o poate avea în timp util din Atelierul lui Bruno. Comenzile pot fi făcute și online http://bruno-art.5net.ro/ro/, sau direct din curtea sa aflată în localitetea Horezu. Aici există și un magazin înțesat cu toate minunățiile din ceramică, de unde îți vei alege exact ceea ce îți dorești după pofta inimii. Odată ce am intrat în acest magazin, în mintea mea exista o observație pe care o repetam întruna... Ce aș putea să cumpăr? Toate aceste obiecte se duelează cu alegerea pe care doresc să o fac! Le vreau pe toate! E greu, sunt minunate! 

Comentarii