Brânza franțuzească, o delicatesă pe care o am întotdeauna pe masă!


 

 


Este perfecta. Asta mi-am dorit să am în frigider încă de când eram mica, numai că pe atunci mă imbuibam cu brânza pe care mi-o servea bunica sau mama cu mămăligă și smântână.

Un aliment vechi pe pământ, căci unii istorici spun că ar fi apărut acum mai bine de 2000 de ani, iar picturile murale stau mărturie…

Branza a fost și va rămâne alimentul pe care îl savurez oricând cu plăcere. Se spune că Zeus ar fi fost hrănit cu brânză de capră, iar fabricarea brânzei de oaie în bazinul mediteranean este o identitate a culturii acestei zone încă din cele mai vechi timpuri. Marea Britanie are azi în jur de 700 de tipuri de brânză, Italia și Franța au peste 400 de astfel de varietăți locale.

De asemenea, am aflat că în Suedia se prepară brânza de elan, iar un kilogram poate ajunge la 1000 de dolari. Eu iubesc mai ales brânzeturile franțuzești. Da, pe cele urât mirositoare, dar foarte gustoase.

Dacă ai drum prin Franța și iubești la rândul tău aceste delicatese, îți las aici o listă cu brânzeturile cele mai populare la ei în țară. Gustul e divin, cel puțin pentru mine... Până la urmă Franța nu ar fi Franța fără brânzeturi...
 
 
 

 
Vic-Bihl Ring, sau inel de capră.

 
O brânză de-a dreptul delicioasă sub forma originală a unui inel. Este ușor cenușie, iar francezii o consideră brânză organică pentru că vine dintr-o regiune unde poluarea nu și-a arătat încă ghearele. Mai precis din Béarn, pe marginea de est a zonei  Pyrenees-Atlantiques.






 

Abbey Timadeuc, sau Hatch Timadeuc

 

Un fel de brânză pasteurizată cu lapte de vacă, preparată de călugării de la mănăstirea Maicii Domnului din Timadeuc. Istoria spune că prima dată a fost preparată în anul în anul 1841. Rețeta nu este deloc simplă pentru că brânza aceasta se maturează timp de două până la trei săptămâni. O găsiți și la Notre Dame.

 


 

Brânza  LAmi du Chambertin a fost creată în 1950 de Raymond Gaugry. Crusta este spălată cu apă tescovină de Bourgogne (ceea ce rămâne după stoarcerea fructelor, mai ales a strugurilor sau a sfeclei de zahăr), timp de cel puțin patru săptămâni. Pojghița de la suprafața acestei delicatese este păstrată apoi printre cărămizi roșii. Este o brânză cremoasă, foarte fină, cu adevărat savuroasă. Merge cu vin roșu...

 

 
 
Brânza „Putină de capră” sau Baratte de chèvre

Este din regiunea Macon, aflată în sudul Burgundiei. O brânză de capră specială, care poate fi consumată atât în formă proaspătă, cât și mult mai târziu, imediat dupa ce mucegaiul iși face loc printre ea. Are forma unui cilindru conic susținut de o mlădiță, o ramură mică dintr-un copac. Aspectul este alb și umed atunci când această brânză este foarte proaspătă, iar atunci când se mai învechește aspectul ei devine din ce în ce mai uscat, acoperit cu un albastru pestriț, o crustă naturală gri și subțire din mucegai. Emană arome de alune de pădure, pentru că cei care o fac au grijă să adauge în ea și aceste bunătăți.

 
 
 

Banon- brânza de capră din Provence

 

Pe partea muntelui Lure, în inima zonei numită Giono, caprele profită de cele mai bune condiții de pășunare, iar agricultorii și crescătorii  pot oferi francezilor o varietate de brânzeturi numite Banon. Zona lor este Provence.

Un caș moale, foarte neted, foarte gustos, învelit în frunze de castan, legat cu fire de rafie și ținut în loc ferit de soare.  O brânză pe care o numim cu devărat specialitate franțusează pentru că până să fie servită a fost macerată în apă și băuturi spirtoase care i-au oferit această unicitate.  10 zile stă în borhot, apoi este înfășurată în fruze de castan uscate, de culoare cărămizie. Se adaugă cimbru sau alte condimente ce-i vor da o savoare unică.

 
 
 

 Langres a apărut în mijlocul secolului al- XVIII-lea, într-un cântec compus dedominicanii din Langres. Un secol mai târziu, o carte specializată în prelucrarea brânzei citează „brânza Langres“  este o minune! La momentul respectiv, producția sa este realizată în principal de către agricultori,  pentru consumul de familie sau, ocazional, pe piața locală.

Treptat, această brânză cucerește francezii, iar azi, brânza de Langres devine obiectul unui comerț înfloritor. Supermarketurile din Paris o vând foarte bine. Această brânză atât de specială este turnată și drenată în matrițe de argilă, numite de francezi „fromottes“, obținându-se astfel forma caracteristică a brânzei Langres. După ce este îndepărtată din matriță, această delicatesă este ținută în cuști speciale din răchită pentru o aromă unică, de neegalat.
 
 

 

Comté fruité 24 mois, sau brânza cu fructe de iarnă și vară

 
O minune de brânză frabricată în regiunea Franche-Comté. Aria sa de producție cuprinde zonele Jura, Doubs și Ain, precum și orașele Saône-Loire și Haute-Savoie. Această brânză a apărut în Evul Mediu, iar iernile aspre au forțat oamenii să creeze brânzeturi care să poată fi păstrate în tipul sezonului foarte rece. Ideea a fost de a crea roți mari pentru a alimenta toată familia și să poată fi mâncată chir și în timpul călătoriilor foarte lungi. Când este proaspătă, textura ei este moale, iar după un timp devine mult mai tare. O brânză excepțională, care se caracterizează printr-o mare diversitate aromatică ce se datorează fructelor dominante de vară, dar și a alunelor prăjite.





 
Brânza Roquefort

Se spune că un tânăr cioban îndrăgostit de o ciobăniță a plecat după ea și a lăsat pâinea de secară și brânza de oaie în peștera unde mânca. După ce a revenit la locul unde-și lăsase mâncarea a găsit brânza acoperită cu mucegai verde-albastru. Fiindu-i foame, a mâncat- o așa. Ei bine, iată cum s-a născut brânza Roquefort dintr-o alchimie între ventilația naturală a unui beci, pâinea de secară și brânza Lacaunes.

În secolul al -XV-lea, regele Carol al- VI-lea decide să le acorde rezidenților de producție de brânză pivnițe ce se vor tranforma în locuri speciale și protejate pentru prepararea brânzei de Roquefort. Astăzi, această brânză are o recunoaștere europeană, iar cine nu a gustat-o încă, e timpul să o facă.
 
 
 
 

 
Brânza Camembert

Camembert-ul este o brânză ca o pastă moale și cu o crustă de mucegai. Are forma rotundă, de culoare albă și este preparată din lapte de vacă. Camembertul e considerat un simbol al patrimoniului gastronomic și un stereotip național al Franței, așa cum este bagheta de pâine. Vei întâlni această brânză în orice supermarket, iar la noi o vei găsi la prețuri deloc mari.

Originară din satul francez Camembert- Normandia, această delicatesă a apărut în peisaj pe la  sfârșitul secolului al -XVIII-lea. Cea care l-a creat a fost Marie Harel, o tărancă gospodină care a ascultat cu interes sfaturile preotului de la ea din sat, venit din Meaux, unde se producea brânza Brie.

În anul 1890, inginerul Jules Charrel a inventat o cutie de lemn pentru a proteja brânza camembert în timpul transportului. Vânzările au crescut enorm, iar în anul 1894 se vindeau 2.330 tone de camembert la piața centrală din Paris, Les Halles.

O brânză cu pastă moale, nepresată, nemalaxată și foarte puțin sărată. Are o crustă de mucegai și forma rotundă. Și este bună! Foarte bună!

Comentarii

Postări populare