Cum să nasc? Riscuri și beneficii ale modalităților de naștere









Dr Gica Nicolae, medic specialist obstetrică ginecologie la Spitalul Filantropia din București, ne-a acordat un interviu cu privire la modalitatea de naștere a pacientelor din România. Acest proces fiziologic este, așa cum știm, extrem de complex, iar cezariana nu este întotdeauna modalitatea cea mai sănătoasă…Așadar, tu cum naști ?

Dacă mă gândesc la trecut, cezariana a aparut ca o intervenție menită sa salveze viața fătului sau a mamei.  Astăzi, a ajuns o modalitate de naștere la cererea pacientei.
Nașterea unui copil reprezintă pe departe un eveniment unic în viața unui cuplu. Este un proces fiziologic intim pentru mama și un moment ideal de consolidare a relației cu partenerul.
Noi, obstetricienii ne confruntăm cu mult prea multe paciente care doresc să nască prin cezariană. De ce? Majoritatea femeilor aleg nașterea prin cezariană de teama durerii din travaliu, însă acest motiv nu mai poate fi invocat în maternitățile mari datorită metodelor de anestezie utilizate în obstetrică. O altă cauză invocată ar mai fi teama de disfuncții ale planșeului pelvin.


Am să redau mai jos avantajele nașterii naturale precum și dezavantajele nașterii prin operația numită cezariană.
Nașterea vaginală oferă:
-        

Risc scăzut de complicații
-        Mobilizare imediată – pacientele rămân în contact cu fătul, putând să alăpteze imediat, stabilid o legătură afectivă mult mai rapidă cu copilul
-        Lactația se instalează precoce comparativ cu cezariana
-        Durere minimă postpartum
-        Recuperare imediată
-        Risc mai scăzut de depresie postpartum – prin susținere din partea partenerului în timpul travaliului și în timpul nașterii
-        Durata scăzuta de spitalizare
-        Necesar de medicamente scăzut (comparativ cu cezariana unde pacienta necesită medicamente antialgice, anticoagulante etc)
Nașterea prin cezariană ar trebui să re realizeze atunci când există o situație ce pune în pericol viața fătului sau a mamei. Ea are numeroase dezavantaje :
-        Risc crescut de sângerare și de apariție a infecțiilor
-        Riscurile anesteziei
-        Mortalitate mult crescută comparativ cu nașterea spontană
-        Risc de lezare a altor organe sau chiar al fătului
-        Lactație întârziată
-        Lipsa intimității, nașterea se realizează în sala de operații, fără acces pentru partener
-        Recuperare lentă
-        Crește probabilitatea alăptării cu  suplimete de lapte praf
-        Durata crescută de spitalizare
-        Legatura mamă-copil întârziată (pacienta este cazată 8-12 ore în postoperator fără a putea să se mobilizeze)
-        

Posibilitate de implicare a partenerului în actul nașterii scăzută.
-        Riscuri pentru următoarele sarcini datorate cicatricii uterine, inexistente pentru nașterea spontană.


Beneficiile travaliului și ale nașterii vaginale sunt  multiple pentru nou-nascut: risc scăzut de detresă repiratorie (travaliul determină un stres pentru făt, ce declanșează secreția unor hormoni cu multiple roluri adaptative), lactație și alăptare rapidă a acestuia și risc mai scăzut pentru anumite boli (autism, boala celiaca, boli alergice).
Există numeroase cursuri de puericultura unde pacientele sau cuplul se pot informa despre tot ceea ce reprezintă procesul nașterii. Mai mult decat atât, toate detaliile la aceste cursuri sunt explicate de moașe. Spitalul Filantropia oferă cursuri săptămânle pentru cupluri, iar participanții, prin informare, vor fi mult mai pregătiți pentru momentul nașterii.

În concluzie, nașterea naturală oferă avantaje multiple. Condițiile actuale din maternitățile mari sunt sporite, partenerii mamelor pot participa activ pe parcursul travaliului, stabilid astfel o legătura precoce a cuplului cu nou-născutul. (Nicolae Gica, medic specialist obstetrică ginecologie la Spitalul Filantropia din București).

Comentarii