Alexiile- cămăși populare românești cu poveste. Reconectarea la origini




Un interviu cu doi bărbați care iubesc ia romanească. Florin Munteanu și Alexandru Petre  sunt la faza de start up și, peste toate, au devenit siguri că lăzile de zestre au încă multe de oferit. Timpul infinit înseamnă tradiție, iar "Alexiile- cămăși populare românești cu poveste" este un proiect ce se adresează oamenilor care știu și înțeleg ce reprezintă ia din punct de vedere cultural și identitar. Haideți să îi cunoașteți.


      Ce înseamnă acest proiect și cum a luat naștere?
Proiectul „Alexiile” a pornit de la pasiunea noastră pentru cămașa populară românească și din dorința de a o face cunoscută (și mai ales să o diferențiem) într-o lume în care alăturăm din ce în ce mai des cuvintele „autentic” și „kitch”.
Principalul motiv pentru care am început acest proiect este pentru că am dorit să spunem mai departe povestea din spatele iei (acesta este și motto-ul nostru: „Alexiile – cămăși populare românești cu poveste”) pentru că ne-am dat seama că sunt foarte puțini oameni care știu și înțeleg ce reprezintă ia din punct de vedere cultural și identitar.















      De unde entuziasmul unei astfel de afaceri și ce satisfacții aduce acest business, în afara banilor?
Cea mai mare satisfacție a noastră este atunci când oamenii îmbracă iile sau cămășile achiziționate de la noi și ne spun că s-au simțit foarte speciali. Fiind la faza de start-up, satisfacțiile noastre nu sunt financiare, ci mai mult emoționale. Iar acest lucru ne dă entuziasmul și curajul să mergem înainte și totodată ne confirmă faptul că facem un lucru bun.

Ce înseamnă tradițional românesc pentru voi și de unde pasiunea aceasta pentru românesc autentic?
Ne plac tare mult poveștile și credem că obiectele tradiționale românești trebuie să aibă în spate o poveste veche de când lumea și pământul. Între timp, aceste povești s-au uitat, însă a venit vremea să fie descoperite și rescrise. Pasiunea și inspirația ne-au fost date de bunicile noastre, care coseau și țeseau în răzoi, de obiectele care ne-au rămas amintire în lăzile de zestre și de poveștile pe care ni le spuneau despre oameni care trăiau în rost și rânduială. Căci așa erau oamenii din vremurile în care ielele zburau deasupra pădurilor, iar Omul-Nopții o alerga prin sate pe Fata-Pădurii.





  De ce ar trebui să îmbrăcăm ia românească?
Ia trebuie purtată pentru a ne reconecta la origini. Când îmbrăcăm cămașa populară purtăm cu noi dorurile strămoșilor, o moșternire culturală milenară transpusă în semne pe pânză. O îmbrăcăm pentru a ne simți vii.

  Care considerați că este farmecul unei ii vintage, ce ar trebui să ne atragă la o astfel de cămașă?
Ia este un obiect vestimentar haute-couture. Aceste cămăși sunt adevărate comori pentru că ele au fost cusute integral manual sau au fost țesute în război, având în spate o poveste. Obligatoriu, ia trebuie să spună o poveste. Fiecare semn cusut are o poveste arhaică, pornind de la măreția Cerului cusut în altiță, ajungând la încreț (acesta reprezintă Pământul, Zeița-Mamă) și terminându-se cu râurii, ce ne vorbesc despre strămoși. Practic, este o poveste a Facerii Lumii, a celor văzute și nevăzute, transpusă de bunicile noastre pe pânză.












 Cum credeți că ar trebui să o purtăm, în ce împrejurări?
Cămașa populară românească este un obiect vestimentar versatil. Bunicile noastre aveau cămăși de lucru, cămăși de sărbătoare, cămăși de mireasă, de moașă, de petrecanie etc. Practic, îți puteai da seama de statutul social al unei femei doar uitându-te la cămașa pe care o purta (dacă era săracă sau bogată, dacă era singură sau măritată, îi puteai vedea fricile sau aspirațiile etc.).
Acum femeile pot purta ia în orice împrejurimi. O pot purta la o ținută casual, office, la o ținută de seară, practic oricând. Noi credem foarte mult în integrarea iei în urban, în a o purta pe stradă și a-i spune povestea mai departe.

Care este targetul vostru, cine cumpără ia din magazinul vostru online?
De când am început acest proiect am observat un lucru. Toate doamnele care au cumpărat o ie de la noi au o energie foarte specială. Cămășile de pe pagina Alexiile au ajuns în toată țara, de unde se agață harta în cui până pe malurile Mării însă, spre bucuria noastră, acestea au depășit și granițele țării. S-au plimbat la Festivalul Cireșilor din Tokyo, au fost admirate în New York, Paris, Roma, Bruxelles, Antwerp (Bianca Stoicheci, organizatoarea Zilei Internaționale a Iei din Antwerp, spune mai departe povestea unei cămăși ceangăiești foarte dragă nouă), dar și în Thailanda sau Canada. Iar toate persoanele care au achiziționat o cămașă de la noi au avut ceva în comun: dragostea pentru povestea iei.





Ce anume vă inspiră o femeie îmbrăcată în ie?
O femeie îmbrăcată în ie este o femeie care se cunoaște pe sine și își cunoaște rădăcinile. Ne place ca atunci când întâlnim femei îmbrăcate în ie pe stradă sau în metrou (și nu au fost deloc puține ocazii) să le întrebăm de unde este ia, dacă îi știu povestea și însemnătatea simbolurilor cusute. Și așa încep, de fiecare dată, momente foarte speciale. Toate femeile care poartă ie au o aură aparte. Credem că așa este cel mai corect spus.





















   Cum vedeți viitorul acestui business?
Vedem un viitor interesant al proiectului “Alexiile”, ținând cont de faptul că omaneii își îndreaptă din ce in ce mai mult atenția către valorile tradiționale, reprezentate de costume populare, obiceiuri, tradiții, un adevărat trend “back to basics”. De asemenea, dorim să facem cât mai cunoscută ia, să întâlnim oameni pasionați, însă cu mai multe surprize vă așteptăm pe pagina noastră de Facebook “Alexiile”, unde veți găsi multe cămăși populare românești cu poveste.




https://www.facebook.com/alexiile/

Comentarii