Jurnalista de modã Janina Nectara lanseazã campania “Femei pe bancnote”










Pentru prima datã în istorie, o femeie pe o bancnotã româneascã


Acest deziderat a fost exprimat într-o petiţie oficialã, destinatã Guvernatorului Bãncii Naţionale a României - Mugur Isãrescu - şi semnatã de Janina Nectara, jurnalist de modã. 
Se împlinesc 100 de ani de la Marea Unire şi 80 de ani de când româncele au drept de vot. Totuşi, dreptul de a apãrea pe o bancnotã pare mai greu de obţinut decât drepturile democratice dobândite acum opt decenii. 


În anul 2018, Suedia, Polonia, Israel, Argentina, Mexic, Filipine, Turcia, Noua Zeelandă, Japonia, Siria, Canada și multe alte țări au efigii feminine pe bancnote. Toate acestea culminând cu Australia, care, din motive de nepărtinire, a adoptat cea mai echitabilă soluție. Pe fiecare bancnotă se găsește pe una dintre fețe chipul unei femei, iar pe cealaltă chipul unui bărbat! America a anuntat si ea, alinierea la normele de echitate si incluziune internationale. 









Janina Nectara a infiintat o comunitate online, www.FemeiPeBancnote.ro, unde invita toti romanii sa voteze petitia adresata oficialului BNR. Pe aceeaşi platformã, cititorii au şi posibilitatea sã aleagã, din 100 de nume marcante ale culturii romanesti, ce femeie îşi doresc sã aparã pe o bancnotã româneascã. Cea care va primi cele mai multe voturi, va fi propunerea înmânatã Guvernatorului BNR. 
"Banul-obiectul cel mai uzitat în viața de toate zilele- trimite un puternic mesaj subliminal, indicând pe cine prețuim, pe cine valorăm noi ca țară, națiune, societate și individ." 
Jurnalista aminteste ca in nenumarate domenii, ROMÂNCELE au fost PRIMELE atat in EUROPA, cat si in LUME. Prima femeie inginer din lume este romanca, prima femeie din lume arhitect-inspector general - tot romanca. Prima femeie Comandor al Legiunii de Onoare franceze are sange romanesc, la fel si prima femeie din lume, detinatoare a titlului de doctor in medicina.














"Femeile valoroase nu sunt absente din națiunea română! Însă sunt absente de pe bancnote! Ceea ce dă impresia că este respectată și apreciată doar contribuția bărbatilor la dezvoltare națiunii. Ceea ce sugerează, totodată, ideea că femeile ar fi avut doar un rol minor, cvasiinexistent, la clădirea și evoluția acestei țări. O percepție total eronată, pe care a venit timpul să o corectăm!
Nu toți vom rămâne în istorie. Oricât de voluminoasă ar fi cartea, n-ar avea suficiente pagini, încât să încăpem cu toții în ea. Totuși, avem oportunitatea fantastică de a intra în istorie împreună! Acum! Semnând această petiție și schimbând cursul unei cutume de sute ani!”, mentioneazã Janina Nectara.  













Comentarii

Postări populare