Funky bloomers





















Întreb o ptietenă- I-ai purta? Nu mi-a răspuns, a râs și atât.

Corsetul devenise incomod în anul 1840 pentru Amelia Bloomer, o activistă care a considerat reforma îmbrăcămintei foarte importantă ca parte integrantă a luptei pentru egalitatea femeilor. Așa au apărut panatalonii la vedere, acești Bloomers, care ajutau femeile să acționeze cu mult mai multă energie pe o bicicletă, de exemplu, sau poate atunci când multe dintre ele au înțeles că moda este un manifest în politică.

Așadar, stilul Bloomers s-a impus în trendul acelor vremuri, iar cele mai devotate dame ale acestui simbol erau, evident, cele care au luptat pentru drepturile femeilor. Purtau Bloomers la evenimente și mitinguri, uitau de tortura pe care o impunea un corset combinat cu o rochie mult prea lungă.

Imaginez efervescența lor atunci când îndrăzneau să poarte costumul cu rochia până la genunchi și acest pantalon în stil turcesc, o ținută care nu leagă trupurile femeilor și le oferă acea libertate visată dintotdeauna. Cu siguranță m-aș fi numrat și eu printre suporterii deschiși ai stilului. I-aș purta și azi, mai ales că timpul nu i-a uitat, tocmai pentru că i-a găsit actuali, într-un fel sau altul.

Bloomers au confruntat civilizații, peisaje, mentalități. Există și azi în garderoba multor femei. Sunt reinterpretați prin munca unor designeri pricepuți, captivați de moda unor vremuri apuse, dar care vrea cu orice preț să fie actuală.. Dantela și jocul suprapus al materialului cu volane, panglici colorate în pasteluri, din țesături più sottile, mătăsoase, catifelate, satinate, oferă femeii care îi îmbracă imaginea de confort, dar și o cutezanță subtilă. Cu siguranță aceasta a fost și va rămâne menirea lor, aceea de a arăta lumii întregi că femeile au curaj.
















Comentarii

Postări populare