Concursul care stabileste vinul rose “vedeta anului” a ajuns la a sasea editie








Editia din acest an a Concursului de Vinuri Rose va avea loc pe 14 mai, la Hotel Novotel – Sala Teatro, incepand cu orele 19:00

La acest eveniment, vinurile aflate in competitie vor fi analizate “in blind” de un juriu compus din specialisti si cunoscatori in domeniul vinului. Competitia face parte dintr-un program de incurajare si promovare a consumului de vin de calitate, semnaland evolutia pietei si descoperind vinurile cele mai noi din recolta precedenta, ce vor fi consumate, proaspete fiind, in vara si toamna anului in curs.

Cele trei comisii care jurizeaza aceste vinuri sunt alcatuite din membri A.D.A.R. (Asociatia Degustatorilor Autorizati din Romania), absolventi W.S.E.T. (Wine and Spirits Education Trust, o scoala de renume din domeniu, din Londra), oenologi, comercianti si consultanti din industria vini-viticola, reprezentanti ai magazinelor specializate, magazine online, manageri de restaurante, dar si somelieri si pasionati de vin.

Competitia vinurilor rose reuneste 16 probe selectate de organizatori, in perioada ianuarie-mai, pe baza urmatoarelor criterii: vinuri seci, linistite, din recolta anului precedent (2017, in acest caz) si avand pretul la raft cuprins intre 20 si 60 RON.

Concursul consta in analiza, notarea si ierarhizarea pe fise tip OIV (Organizatia Internationala a Viei si Vinului) a probelor selectate, in trei etape:

- etapa 1 – analiza a 16 probe (toate probele din concurs)
- etapa 2 – analiza a 8 probe (primele 8 ierarhizate din totalul celor 16)
- etapa 3 – finala – analiza a 3 probe (primele 3 ierarhizate din cele 8 ramase din etapa 2) si declararea castigatorului concursului.

Modul in care vinurile sunt analizate in trei etape consecutive este interesant si defineste unicitatea acestui concurs. Vinul castigator este, intr-adevar, unul special, avand in vedere ca va fi apreciat de trei ori la rand, de cei 21 de jurati.

“Intr-o piata extrem de dinamica, vinurile rose au avut cresteri, in procente, de aproape doua cifre, de la an la an. Aproape ca nu exista crama, mare sau mica, din Romania, care sa nu produca vinuri rose, deoarece producatorii au intuit foarte bine trendul de consum. Diversitatea soiurilor, prelungirea sezonului cald (mai-octombrie) si versatilitatea in asocieri culinare au facut din vinul rose un fenomen de care trebuie tinut cont in preferintele consumatorilor. Tocmai din acest motiv, incercam sa ierarhizam nivelul calitatii vinurilor rose romanesti. Consumatorii, managerii din HoReCa, dar si producatorii vor avea noi repere in ceea ce priveste vinurile rose ce merita a fi baute in sezonul cald care a inceput”, precizeaza Razvan Stoenescu, organizator, vin2.ro

La finalul concursului va fi desemnat si cel mai bun degustator de vinuri rose, dintre reprezentantii juriului, luandu-se in considerare constanta punctajelor date de acestia, celor trei probe care vor ajunge in etapa finala.

Primele trei vinuri calificate in finala vor primi premii din partea sponsorilor si ai organizatorilor. Producatorii celor 16 vinuri selectate au fost invitati sa isi trimita observatori care sa fie prezenti la desfasurarea concursului.

“Pinknic pe Calea Victoriei”

In paralel cu Concursul de Vinuri Rose, va avea loc si evenimentul “Pinknic pe Calea Victoriei” – un concept initiat si organizat de revista Vinul.ro.
Publicul larg va putea participa la eveniment si va avea posibilitatea de a testa “in blind” cele 16 probe din concurs, intr-un cadru informal, cu muzica si mult vin rose. Cei interesati sa participe la  “Eat, Drink, Think. Party in Pink” sunt asteptati pe terasa de la Teatro – Novotel City Centre Bucuresti cu cele mai bune vinuri rose si un bufet gourmet realizat de bucatarii iscusiti ai hotelului.


La sfarsitul serii, va si anuntat si castigatorul Concursului.

Sponsorii celei de-a sasea editii a Concursului de Vinuri Rose sunt: Selgros, Aqua Carpatica si Sadinal.

Despre organizatori:

Concursul de Vinuri Rose este organizat de trei pasionati de vin:
Iulian Grigorescu – absolvent W.S.E.T., membru A.D.A.R., organizator al Concursului de Vinuri din Braila, blogger “pistoanebaricate.ro;
 Laurentiu Horodnic – membru A.D.A.R., participant ca jurat la concursuri internationale de vinuri, blogger “oenolog.ro”; Razvan Stoenescu – absolvent W.S.E.T., membru A.D.A.R., ambasador al comunitatii “Winelover” din Romania, initiator al cursurilor despre vinuri din soiuri romanesti “Vin la Scoala”, blogger “vin2.ro”.


Comentarii