"Zestrea" - o prezenta remarcabila in programul oficial al Carnavalului de la Venetia

Sambata, 18 februarie, a avut loc la Ateneo Veneto vernisajul colectiei de vesmant contemporan „Zestrea”, semnata de Lector Universitar Dr. Liliana Turoiu, eveniment cultural inscris in programul oficial al renumitului Carnaval de la Venetia.  Costumele, fotografiile si accesoriile ce au ca sursa de inspiratie elemente ale costumului traditional romanesc sunt expuse la Ateneo Veneto intre 18 si 28 februarie.  

Expozitia “Zestrea” constituie un demers inovativ, unitar si foarte expresiv al unui artist plastic contemporan care, in cei 20 de ani de cariera, a semnat peste 100 de expozitii personale in 15 tari, reusind sa transmita de fiecare data emotie si frumusete romaneasca. Liliana Turoiu, designer vestimentar, Lector Universitar Dr. in cadrul Universitatii Nationale de Arte din Bucuresti, artist si femeie de afaceri, este membru al Uniunii Artistilor Plastici Profesionisti din Romania si presedinte si membru fondator al Fundatiei Altum Studio Design. 

"Pentru orice artist este onorant sa expuna la Ateneo Veneto, spatiu prestigios aflat in inima Venetiei, care prin arhitectura, colectiile de arta si carte si picturile sale murale, dar si prin istoria de doua secole a promovat constant stiintele, literatura si artele. Multumesc organizatorilor si tuturor partenerilor care au facut posibil sa transmit inca o data, prin lucrarile mele, valorile si frumusetea romaneasca intr-un eveniment de mare traditie si plin de culoare si simboluri precum Carnavalul de la Venetia. Am fost profund impresionata ca  domnul  Stefano Karadjov - Directorul Artistic al Carnavalului - a definit in discursul sau proiectul “Zestrea” drept o minunata reinterpretare contemporana, intr-un stil unic, a traditiei romanesti.", declara Lector Universitar Dr. Liliana  Turoiu.

O prezenta romaneasca remarcabila la Carnavalul de la Venetia, expozitia “Zestrea" by Liliana Turoiu este un eveniment cultural organizat de Primaria Municipiului Bucuresti, prin creart - Centrul de Creatie, Arta si Traditie al Municipiului Bucuresti, Institutul Cultural Roman si Institutul Roman de Cultura si Cercetare Umanistica de la Venetia, cu sprijinul Primariei Venetia, al Ateneo Veneto si VELA SPA si al partenerilor de traditie: Castelul Bran si TVR. Acestora li s-au alaturat parteneri media locali: VeneziaNews si Un ospite di Venezia.

Vernisajul expozitiei „Zestreaa avut loc in Aula Magna a Ateneului Venetian, in prezenta autoarei colectiei, Liliana Turoiu, a doamnei Claudia Popa - Dir. General Creart, a domnului Rudolf Dinu - Dir. Insitutului Roman de Cultura si Cercetare Umanistica de la Venetia, a domnului Stefano Karadjov - Dir. Artistic al Carnavalului de la Venetia si a altor personalitati din domeniul artei si culturii din Romania si din Italia. Numerosii iubitori de arta si moda prezenti la deschiderea oficiala a expozitiei au admirat tinutele somptuase Zestrea” si s-au bucurat de momentul inedit sustinut de grupul de tulnicarese "Moatele" din Campeni, jud. Alba, prezente si ele cu doua manifestari artistice in programul oficial al Carnavalului.

“Colectia Zestrea este minunata tocmai pentru ca reuseste sa transmita fascinatia trecutului, reactualizandu-l intr-un stil contemporan, ceea ce este in spiritul acestui carvanal., a mentionat domnul Stefano Karadjov, directorul artistic Carnevale di Venezia, care a fost incantat sa poarte o camasa de ceremonie “Zestrea”, atat la vernisaj, cat si la evenimentele oficiale ulterioare ale Carnavalului.
”Prezenta noastra  la acest eveniment reprezinta o excelenta oportunitate de a promova cultura romaneasca, de a ne face cunoscuta identitatea nationala, atat in fata oficialitatilor si a oamenilor de cultura, dar si a sutelor de mii de turisti care viziteaza Venetia in aceasta perioada. Ne dorim sa incheiem protocoale de colaborare cu partenerii culturali straini pentru a dezvolta cat mai multe proiecte prin care sa facem cunoscute in Europa si in lume arta si traditia romaneasca”, a transmis primarul Municipiului Bucuresti, doamna Gabriela Firea.

Spatiul care gazduieste expozitia este celebrul Ateneo Veneto (Campo San Fantin 1897 - zona Piata San Marco), o veche si celebra institutie italiana, intr-o cladire cu istorie impresionanta, inceputa in timpul Republicii Venetiene si continuata prin renovarea din sec. al XVI-lea, cand arhitecti, sculptori si pictori celebri ai epocii au imbogatit-o cu opere de arta extraordinare. Zestrea artistica a acestei somptuase cladiri - impresionanta colectie de arta și biblioteca de 40.000 volume, unele avand o inestimabila valoare istorica si culturala -  este pusa in evidenta, an de an, de evenimentele culturale speciale care au loc aici, de la conferinte si expozitii la evenimente de top din domeniul teatrului, muzicii, artelor si culturii.

Despre Lector Universitar Dr. Liliana  Turoiu si colectia “Zestrea”.
"Doamna Turoiu reuseste, prin creatia ei deosebita, sa ne faca sa ne pastram sufletul intreg. Nu poate sa existe o natiune si mai ales sa spere sa ramana in istorie daca nu-si adapa tot timpul curentul exceptional al traditiilor sale. Nu este doar un designer de moda. Este un artist creator care stie cum sa reviziteze aceste traditii. O felicit pe doamna Turoiu ca stie sa puna atat de artistic aceasta identitate in evidenta”,  afirma domnul Radu Boroianu, Presedintele Institutului Cultural Roman.

In cei 20 de ani de cariera, artista a semnat colectii de moda, prezentari, dar si expozitii de arta, fotografie si costum organizate atat in tara, cat si in strainatate, in Italia – Venetia si Milano, Franta - Paris si Lille, Germania – Düsseldorf, Stuttgart si Köln, SUA - New York, Portugalia – Lisabona, Grecia – Atena, Kazahstan - Alma-Ata, Bulgaria – Sofia, Ungaria - Budapesta. In 2015 a lansat colectia “Zestrea”, ca si catalogul de arta si filmul documentar cu acelasi nume, un proiect amplu in care arta si rigoarea executiei se impletesc cu respectul fata de valoarea costumului traditional.

Prin expozitia din februarie 2017 de la Venetia, la Ateneo Veneto, in cadrul programului oficial al Carnavalului, colectia „Zestrea” isi adauga in palmaresul sau expozitional international inca un spatiu incarcat de istorie si cultura. De-a lungul timpului, creatiile marca Liliana Turoiu au fost purtate la evenimente de prestigiu de la Palatul Versailles, Casa Alba, Teatro alla Scala din Milano, Bruxelles si Cannes. Si au fost expuse in locuri speciale, precum Palatul Schönbrunn, Galeria de Arta a Institutului Cultural Roman din Roma, Castelul Jaegerhof si Sala Schumann a Muzeului de Arta din Dusseldorf, Teatreo Thalia și Galeria de Arta a Institutului Cultural Roman din Lisabona, Castelul Bran, Castelul Peles, Cetatea Fagaras, Castelul Bethlen-Haller, Ateneul Roman, Palatul Cesianu-Racovita - Galeria de Arta Artmark.

Alte informatii despre lucrarile Lilianei Turoiu se gasesc pe site-ul lilianaturoiustudio.com, zestrea-collection.com, ca si pe pagina facebook.com/Liliana Turoiu Studio - OfficialComentarii

Postări populare