Terapia "Vampir" - PRP, pentru refacerea oaselor







Terapia "Vampir", cunoscuta ca si procedura PRP, mult practicata in estetica, benefica si in medicina de recuperare medicala 

Refacerea oaselor si a tendoanelor, de acum, se efectueaza printr-o metoda revolutionara si mult mai rapida, fara a mai fi nevoie de tratament medicamentos. Vorbim despre binecunoscuta terapie "Vampir" - PRP care, mai nou, se foloseste si in tratarea gonartrozei, asa cum i se spune, in termeni medicali, bolii de genunchi. 

Gonartroza, afecțiunea care-ți cauzează grave neplăceri la nivelul genunchilor, este o boala în care te afli și tu, dar și mulți dintre apropiații tăi. Determinată fie de poziția incorectă, fie de moștenirea genetică sau de leziunile pe care le-au suferit genunchii tăi de-a lungul vieții, această afecțiune, o dată apărută, îți afectează cumplit stilul de viață.


„Gonartrozele reprezintă cauza a peste 50% dintre cazurile în care apar durerile de la nivelul genuchilor și limitarea mobilității. În majoritatea cazurilor, leziunile cartilaginoase debutează la nivelul articulației femuro-patelare, prin dureri la urcatul și coborâtul scărilor, de exemplu. Durerile cedează la repaus, iar la un simplu examen radiologic sunt evidențiate osteofite rotuliene și, uneori, eroziuni (intern sau extern). În această situație, mișcarea devine deficitară, iar durerea persistentă”, explică Pr. Dr. Cornel Brotac, Medic Specialist Recuperare, Medicina Fizică și Balneologie.

Mai nou, pentru tratarea gonartrozei, si nu numai, perfecționarea tehnologică a permis o nouă formă de terapie care se adresează tuturor pacienților cu boli acute și cronice ale sistemului locomotor, aceasta fiind terapia “Platelet Rich Plasma” – terapia bogată în trombocite.
„Terapia PRP permite reducerea numărului de preparate antiinflamatorii și analgezice, folosite de obicei pentru atenurea durerii, sau chiar renunțarea completă la aceasta. Un alt avantaj al acestui complex regenerativ este posibilitatea folosirii lui în paralel cu alte proceduri medicale recomandate într-o astfel de situație medicală! Avantajele acestei terapii sunt multiple. Inițierea mecanismului propriu de vindecare, regenerarea țesuturilor afectate, reducerea timpului de refacere, reducerea durerii comparativ cu metodele clasice de tratament, reducerea consumului de medicamente, ba chiar renunțarea la folosirea acestora, scăderea riscului unei posibile intervenții chirurgicale. E nevoie de la 3 pana la 5 sedinte, in functie de diagnosticul pacientului", explică specialistul Cornel Brotac.

Vindecarea se realizează în 3 etape

Etapa inflamatorie – apare imediat după infiltrație și persistă până la 72 ore după. În această perioada pacientul poate suferi o amplificare a durerii din cauza inflamației care se produce la nivel local;
Proliferarea celulară – această a doua etapă din procesul de vindecare este importantă. Practic acum se realizează o creștere importană a numărului de celule noi care au rol activ și important în regenerare și vindecare;
Remodelarea tesutului – aceasta este ultima etapă de vindecare, fiind reprezentată de diferențierea celulelor nou formate.

Afecţiuni care pot fi tratate cu PRP

Pe lângă gonartroza, există o varietate de alte afecțiuni care pot fi tratate cu terapia PRP, precum

– traume ale mușchilor, ligamentelor și tendoanelor
– osteoartroze
– osteoartrite
– tendinopatii/tendinoza

Contraindicații:

Deși, cu reacții adverse limitate, terapia prin PRP are, totuși, câteva contraindicații pe care specialistul ni le explică mai jos:

– stările trombocitopenice
– tumorile maligne
– febra de orice etiologie



Comentarii

Postări populare