8 beneficii ale meditaţiei în tăcere!






Dacă nu eşti suficient de norocos să trăieşti pe o insulă privată, şansele ca viaţa ta să fie plină de zgomot sunt foarte mari. De obicei atunci când avem puţin timp liber, de obicei vorbim la telefon sau urmărim paginile de socializare pe telefoanele noastre. Chiar şi dacă ne dorim să petrecem câteva clipe cu noi, mai mult de 10 minute poate părea intimidant. Aşa că dacă te simţi obosit sau dependent de distracţii, o retragere în tăcere s-ar putea să fie exact ceea ce ai nevoie.
„Poate că îţi închipui un călugăr budist care s-a antrenat ani de zile pentru a putea trăi în tăcere. Dar în realitate, retragerile în tăcere sunt mai mult decât realizabile şi diverse decât ai putea crede. Retragerile în tăcere urmează, de obicei, o cale spirituală, dar nu există o regulă pe care să o respecte fiecare. Unele se concentrează doar asupra unei retrageri tradiţionale în care nu se vorbeşte deloc, în timp ce altele cuprind mai multe activităţi benefice. Tăcerea prelungită permite practicanţilor să se detaşeze de stresul vieţii cotidiene, depaind limitele relaxării. Tăcerea exterioară străluceşte ca o lumină asupra părţilor vieţii interioare pe care nu o experimentăm de obicei, învăţându-ne să recunoaştem şi să procesăm chiar şi gândurile şi sentimentele cele mai neplăcute. Şcoala iubirii organizează astfel de experienţe, următoarea retragere în tăcere va avea loc în perioda 19-21 mai la YOUness Wellness Clinic”, explica Bogdan Begligiu, terapeut la Centrul Holistic Tummo Reiki şi Andreea Lada, instructor yoga, fondatori ai Şcolii Iubirii.
Iată cele mai importante 8 beneficii ale meditaţiei în tăcere, Bogdan Begligiu oferă toate informaţiile necesare:
Liniştirea „creierului de maimuţă”
Oricine cunoaşte meditaţia, ştie că încercarea de a linişti gândurile poate declanşa „creierul de maimuţă”, acea parte a minţii tale care caută în permaneta soluţii la probleme trecute sau viitoare. Încercarea de a-ţi linişti mintea poate face că gândurile tale să-ţi scape de sub control. Indiferent cât de pregătit te simţi, acest lucru se va întâmpla aproape sigur.
Din fericire, „creierul de maimuţă” are o durată limitată de viaţă. Este nevoie de cel puţin 24 de ore de tăcere pentru că gândurile să încetinească şi să se oprească să se învârtă continuu, dar odată ce se va întâmpla acest lucru, vei putea să te relaxezi în tăcere, creând o conştiinţă sporită atât la nivel emoţional, cât şi fizic”, explică Bogdan Begligiu.
Creşterea gradului de conştientizare
Zilele din cadrul retragerilor în tăcere sunt zile lungi, cu mult timp pentru auto-reflectie. Vei începe să devii mai conştient de părţile pozitive şi negative ale personalităţii şi vieţii personale. Având timpul organizat în fiecare zi, vei avea şansă pentru a realiza această reflecţie. Odată cu îmbunătăţirea conştientizării te vei simt mult mai mult în acord cu emoţiile proprii.
Retragerea de meditaţie în tăcere de 3 zile oferită de Şcoală Iubirii şi este concepută pentru week-end. Durează trei zile, începând de vineri şi terminându-se duminică. Este un curs intesiv de meditaţie conceput atât pentru cei care doresc să experimenteze o retragere spirituală, cât şi pentru cei care nu au suficient timp sau curaj să realizeze aceste izolare timp de 10 zile”, spune Andreea Ladă.
Îmbunătăţeşte starea emoţională
Există retrageri care promovează puterea tăcerii prin abţinerea de la citire, scriere său contact vizual. O sută de oameni de ştiinţă s-au dus la un refugiu pentru cercetare şi au descoperit că tăcerea sporeşte gradul de conştientizare în alte domenii. Ei au practicat tehnica meditaţiei care promovează bunăstarea generală. Aceasta începe cu respiraţia, care este apoi transferată la priviri, sunete, senzaţii, gânduri, intenţii şi emoţii. 
Atât pentru începători, cât şi pentru practicanţii avansaţi de meditaţie aceste retrageri sunt binevenite pentru a ne linişti de tumultul zilnic, pentru a ne bucura de frumuseţea şi luciditatea pe care o aduce meditaţia, hatha yoga, reiki şi învăţăturile non-duale. În timpul retragerii sunt prezentate, de asemenea, diferite metode din diferite tradiţii, cum ar fi budismul tibetan, sufismul, care susţin practică învăţăturilor non-duale”, explica Bogdan.
Detox din viaţă
În acele zile de retragere va fi o tăcere nobilă. Aceasta este o practică ciudată şi uneori dificilă mulţi dintre noi. Eliminarea acestor distrageri care ne înconjoară păstrează toată concentrarea numai asupra practicii de meditaţie. De asemenea, ajuta la incetinitirea ritmului gândurilor. Această lipsă de stimuli extra permite o concentrare mai profundă asupra meditaţiei şi o detoxifiere mult mai bună.
Programul şi regulile workshop-ului au scopul de a crea condiţii adecvate pentru a experimenta calmarea minţii, înflorirea Inimii Spirituale – organul interior de cunoaştere spirituală directă. Ea ne dă savoarea „dimensiunii” esenţiale a fiinţei noastre – Liniştea”, completează Bogdan.
Fericirea deplină
Pe măsură ce zilele de meditaţie trec, începi să-ţi dai seama câte lucruri minunate ai în viaţa ta. Atunci când trăieşti ca un sihastru poţi vedea toate lucrurile pe care le ai în fiecare zi. Perioadele lungi de tăcere permit să apreciezi mai mult persoanele din jurul tău şi lucrurile pe care le ai în viaţa personală.
Prin practicarea Tummo Reiki şi Yoga nu numai că ne putem aştepta să fim mai sănătoşi, dar suntem capabili să canalizăm energia pentru a ne vindeca pe noi înşine, dar şi pe alţii, să avem parte de mai multă pace, calm, fericire şi bucurie în viaţa de zi cu zi, dar, de asemenea, să progresăm spiritual. În primul rând, puteţi fi conectaţi mai bine la inima voastră. Apoi, veţi fi capabili să fiţi în inima voastră, în viaţa de zi cu zi şi să obţineţi o înţelegere reală despre Sursa Divină”, spune specialistul.
Mobilitate îmbunătăţită
Şedinţele de meditaţie pot ajuta şi în cazul mobilităţii. Primele şedinţe vor fi mai complicate pentru mulţi dintre cei începători, însă, pe măsură ce corpul începe să se obişnuiască, vei simţi schimbări în bine. Aşează-te cu picioarele încrucişate cu coloana vertebrală dreapta, poziţie perfectă care îţi permite să stai mai confortabil pentru mai mult timp.
Îmbunătăţeşte memoria
Un studiu publicat în 2011, în Proceedings of the Naţional Academy of Sciences, a constatat că adulţii care au mers timp de 40 de minute de trei ori pe săptămână timp de un an au creşteri ale creierului în hipocampus - o zonă a creierului asociată cu memoria spaţială. Pătrunderea în natură ajuta creierul să se concentreze şi să aibă o consolidare mai bună a memoriei.
Tratează insomnia
A petrece câteva minute pe zi în tăcere poate duce la un somn îmbunătăţit, mai ales pentru cei care suferă de insomnii. Un studiu din 2015, efectuat în cadrul JAMA, a constatat că adulţii în vârstă care au avut probleme cu somnul au prezentat mai puţine probleme de insomnie, oboseala şi depresie după ce au realizat şedinţe de meditaţie. Acestea implica concentrarea asupra respiraţiei noastre şi apoi aducerea atenţiei minţii noastre în prezent, fără a ne gândi la trecut sau la viitor.
Te aşteptam în taberele spirituale Şcoala Iubirii unde realizăm de fiecare dată o multitudine de tipuri de meditaţie. În perioada 19-21 măi, poţi participa la Silence Retreat, la Youness Wellness Clinic, un curs intesiv de meditaţie conceput atât pentru cei care doresc să experimenteze o retragere spirituală, cât şi pentru cei care nu au suficient timp să realizeze aceste izolare timp de 10 zile. Preţul retreatului este de 200 euro şi sunt incluse 3 mese pe zi vegetariene, cazarea în cameră dublă şi transportul din Bucureşti şi retur. Pentru mai multe detalii şi rezervări intra pe www.scoalaiubirii.ro.

Comentarii

Postări populare