Paul Olteanu: Trăim în cea mai prosperă perioadă din istoria omenirii, dar totodată, cu cea mai mare rată de sinucideri la copii. Care este obiceiul sănătos care crește nivelul de dopamină cu 250%

Potrivit Harvard Study of Human Development, cel mai amplu studiu din istoria omenirii, care se desfășoară din anul 1933 și până în prezent, calitatea relațiilor interumane reprezintă cel mai bun predictor cu privire la calitatea vieții, a afirmat Paul Olteanu, fondator Mind Architect, în cadrul conferinței The Stakeborg Talks.

Astfel, pentru a menține o calitate ridicată a vieții avem nevoie să cultivăm în mod optim relațiile cu cei dragi nouă și, de asemenea, să avem grijă de sănătatea noastră fizică și psihică.

„Trăim în cea mai pașnică, prosperă, sănătoasă și longevivă perioadă din istoria omenirii, dar totodată, cu cea mai mare rată de sinucideri la copiii între 11 și 14 ani. Dacă în exterior trăim unul din cele mai bune momente să fii în viață, merită să te întrebi ce anume din interiorul nostru ne duce în acel spațiu emoțional și comportamental? (...) Ne mișcăm din ce în ce mai puțin, dormim din ce în ce mai puțin, suntem stimulați din ce în ce mai mult iar sistemul nostru nervos nu a evoluat pentru acest tip de bombardament,” a avertizat Paul Olteanu în cadrul conferinței The Stakeborg Talks, adăugând că ar trebui să avem grijă la ce tipuri de stimuli ne expunem mintea, în același mod în care avem grijă la tipurile de nutrienți la care ne expunem corpul.

Obiceiul care crește nivelul de dopamină cu 250%,p>

Potrivit lui Paul Olteanu, unul din motivele pentru care renunțăm greu la obiceiurile nesănătoase este că acestea sunt realizate „pe pilot automat”, fără un consum însemnat de energie, pe când conștientizarea impactului negativ al acestora este făcută cu ajutorul cortexului prefrontal din creier, o zonă energofagă.

„Cortexul prefrontal este regiunea din creier cu ajutorul căreia efectuăm cele mai complexe și evoluate lucruri, din acest motiv consumând aproximativ 80% din necesarul de energie al creierului. Fumatul, de pildă, crește nivelul de dopamină în starea fazică, deci spike-urile, cu 250%. Tatăl meu, antreprenor din anii ’90, fumează țigară după țigară. Fumatul crește nivelul de dopamină în rețeaua de recompensă, dar face rău fizic. Faptul că îi explic aceste lucruri tatălui meu nu îl determină să nu mai fumeze pentru că obiceiurile sunt subcorticale. Toate acestea se întâmplă pe pilot automat, cu minim consum de energie, pe când conștientizarea ideii că țigara îi face rău cere mai mult consum de energie,” afirmă Paul Olteanu, adăugând că dușul rece este un obicei care, la fel ca fumatul, crește nivelul de dopamină cu 250%, fără a veni însă la pachet cu restul efectelor negative ale tutunului.

Ce se întâmplă în creierul nostru când investim?

Prezent în cadrul conferinței The Stakeborg Talks, al cărei scop este promovarea oportunităților generate de industria blockchain, Paul Olteanu a abordat și subiectul investițiilor și al proceselor neuronale care au loc atunci când investim. „Când luăm decizii, structurile subcorticale fac o ecuație super simplă la care participă chimicale. Pe de o parte, avem dopamina care ne dă impulsul emoțional de a investi. În partea cealaltă, tot subcortical apare rețeaua care monitorizează amenințări și care spune băi, e piața sus, nu e un moment bun, sau scade piața, hai să vând să îmi limitez pierderile. După ce apare ecuația asta de bază, privilegiul celui care antrenează cortexul prefrontal este că poate să aibă discernământul ulterior: Adică poate să spună băi, eu aș investi acum 1000 de euro, dar acești bani reprezintă toate economiile mele. Hai, totuși, să investesc doar 500 de euro. Și uite, cu privire la principiile din zona neuroștiinței care cred că merită aplicate în acest context, foarte important este să nu faci investiții care să fie copleșitoare emoțional, fie pe pozitiv, fie pe negativ,” atrage atenția Paul Olteanu.

Ce cryptomonede deține Paul Olteanu?,p> ,p>Fondatorul Mind Architect se declară un fan al tehnologiei blockchain, afirmând că a investit o parte din economiile sale în proiecte crypto precum Bitcoin, Ethereum, Elrond sau Caradano.

„M-am documentat mult înainte și am investit sume pe care simt că și dacă le pierd, nivelul meu de trai nu se schimbă și asta mă ajută să nu trepidez în momente în care pică piața,” adaugă Paul Olteanu.

,p>Despre Stakeborg

Seria de conferințe „The StakeBorg Talks” își propune să promoveze oportunitățile economice și culturale pe care tehnologia blockchain le poate genera, fiind organizate de startupul autohton Stakeborg. Dincolo de noul format al „The StakeBorg Talks”, startupul fondat de Vlad Mercori își asumă un rol de educare a opiniei publice prin intermediul canalelor de Youtube Stakeborg, StakeborgDAO, al newsletterului The Crypto Insider și al cursului de alfabetizare cu tehnologia blockchain – Stakeborg Academy, inspirat din programa Oxford. Totodată, Stakeborg a dezvoltat prima organizație autonomă descentralizată din România – StakeborgDAO, cu peste 1000 de membri organizați pe Discord, propunându-și să încurajeze adopția industriei blockchain și să susțină proiecte autohtone inovative din industria crypto.

Comentarii