De ce îmi place Niki de Saint Phalle?










Sculptorul elvețian Jean Tinguely și artistul francez-american Niki de Saint Phalle au fost o echipă. Relația lor a fost inițiată de iubire,  o dragoste născută din pasiunea sufletului care creează. Ceea ce a susținut-o de mai bine de 30 de ani a fost colaborarea strânsă în artă - și convingerea că fiecare era cel mai important prieten al celuilalt. Voi spune că asta ar putea fi echipa perfectă!


Am început abrupt povestea mea despre Niki de Saint Phalle. De fapt, am început cu aceste amănunte despre povestea ei de dragoste. O poveste plină de pasiune ce a făcut ca munca de artist să nască din ce în ce mai multă valoare. Talentul în artă și sculptură s-a cuibărit aici.

Niki de Saint Phalle are o viziune plină de viață, o viziune personală asupra lumii, este genul de artist politic, feminist, pasionat, talentat. Toate acestea combinate cu un anumit gust pentru rebeliune. Exact cum trebuie să fie un artist la care se adaugă sensibilitatea profundă dar și o imaginație fertilă.

Nu aș vrea să vorbesc despre ea la trecut. Este femeia fără vârstă, iar Dumnezeu a privit întotdeauna peste umărul ei. Voi spune doar că s-a născut în anul 1930, în Franța, într-o familie de burgheză, iar în anii '60 face o serie numită Tir, care îmbină performanța, arta corporală, sculptura și pictura.

Atacă violența vremurilor și  explorează diferitele roluri ale femeilor cu Nane-ul ei, păpuși de dimensiuni mari, care reprezintă femeile aflate la putere, cu mult înainte de mișcările feministe. Unul dintre ele numit Hon (Elle in Swedish), de 27 de metri lungime, este prima ei arhitectura, creată cu partenerul și artistul sau Jean Tinguely.  Ceea ce era foarte interesant la acest Nane este că oamenii puteau să intre în Hon și să se rătăcească în fiecare parte a corpului ei.  Niki spune că această păpușă a fost proiectată cu gânduri feministe.

 Regizează un film de lung metraj numit "Tata", în care ea privește mai adânc în partea întunecată a vieții sale personale și a relațiilor dintre bărbați și femei. Cel mai mare proiect al lui Niki este Grădina sa de Tarot,  la care a început să lucreze în Toscana anului 1979. Impresionată de parcul Güell - Gaudí, în Barcelona, ​​ea a visat, că într-o bună zi,  va crea ceva asemănător. .



















Succesul său a fost celebrul ciclu de sculpuri decorativ-monumentale numit Nane. Figuri burlesce și pline de viață în care sunt adunate gândurile unei artiste preocupate de temele maternității și a emancipării femeilor.

Acesta este un motiv bun pentru care îmi place enorm Niki de Saint Phalle. La fel de mult îmi place modul în care fizionomia ei coboară pleoapele ochilor, de parcă ar părea ușor stânjenită. De fapt este fizionomia unei femei inteligente și al său repertoriu bogat de frumusețe artistică.

Mi-a plăcut să aflu și că în căsnicia ei libertatea nu era îngrădită. Deloc. Ea și soțul ei nu erau credincioși sexual unul altuia, dimpotrivă își acordau libertatea aceasta  tocmai pentru a-și arăta încrederea mult prea profundă, pe care alții nu ar putea să o înțeleagă. Și acesta era un lucru mult mai important decât cu cine se culcau doar pentru sex.

Îmi place atitudinea ei, farmecul și poezia afișate de ea, cu totul ieșite din comun. Îmi place naivitatea trăsăturilor ei. Evident, nu aveam cum să nu remarc și criteriile gustului bun în modul său de a pune o haină pe ea. Mult stil, simplitate, spirit de artist, frumusețe spiritualizată.



















































Comentarii

Postări populare