Întâlniri neîntâmplătoare Nina Cassian o întâlnește pe Yvonne Hasan






În toamna anului 1940, viitoarea poetă, compozitoare și traducătoare Nina Cassian o întâlnește pe băncile Liceului Evreiesc de Fete pe cea care va deveni artista, istoricul de artă și profesoara Yvonne Hasan.
Urmează o prietenie care va dura mai bine de 7 decenii și va traversa 4 schimbări de regim politic în România.”

Toate aceste lucruri le-am aflat anul acesta, din documentarul “Distanța dintre mine și mine”, realizat de Mona Nicoară și Dana Bunescu, după o idee a Adei Solomon, și din expoziția retrospectivă vernisată la MNAC, curatoriată de Adrian Buga, cu lucrări din colecții particulare sau din colecția Ada și Alecu Solomon (nora și fiul artistei Yvonne Hasan).

Astfel, cele două prietene s-au “întâlnit” din nou anul acesta, de două ori: o dată în primăvară – filmul a fost lansat în luna martie în cinematografe iar expoziția a fost vernisata în aprilie.
A doua reîntâlnire este în paginile volumului II al antologiei “Nesupusele” (Editura Univers), apărut în acest noiembrie.

Este anul Cassian – Hasan iar eu le aduc un omagiu cu aceste carnete de vise, de visuri, de jurnale și rețete, de notițe sau poezii sau pur             și simplu de desene.

Întâlnirile neîntâmplătoare sunt și întâlnirile mele cu prietenii și toți cei pe care i-am cunoscut și am creat lucruri frumoase împreună.
Întâlnirile neîntâmplătoare sunt cele care ne îmbracă pentru toată viața.

***
Carnetele costă 48 de lei și pot fi achiziționate de pe Molecule-F (https://www.molecule-f.ro/ro/papetarii-de-la-noemi-meilman)
și din showroom-ul Molecule-F din Strada Eremia Grigorescu nr. 4.  


Coperta 3 a carnetului este imaginea afisului filmului documentar “Distanța dintre mine și mine”. Mulțumiri Ilinca Belciu & lui Cătălin Anchidin pentru o colaborare minunată.

#intalnirineintamplatoare #encountersnotebook #ninameetsyvonne #cassianmeetshasan



Comentarii

Postări populare