Spider-Man Darius va veghea copiii bolnavi, de la Institutul Clinic Fundeni

La 11 ani de când s-a înălțat la cer, învins de cancer, spiritul de supererou al unui băiețel va veghea copiii bolnavi de la spitalul Fundeni, prin intermediul unui tablou în care micuțul e reprezentat în chip de Spider-Man. Lucrarea este pictată de artistul plastic Oana Pavelescu, mama lui Darius, și va fi donată Institutului Clinic Fundeni, alături de alte 29 de tablouri, în cadrul părții finale a proiectului „Arta dă speranță” inițiat de omul de afaceri Eduard Mircea Uzunov, în colaborare cu Asociația Culturală pentru Sprijinirea Artelor Frumoase şi Asociația „Aripi spre viață”.

După o primă ediție „Arta dă speranță”, în care 40 de lucrări de artă, realizate de 23 de artiști plastici, au fost donate unității medicale, alți 18 artiști, ale căror preocupări se îndreaptă şi către design, arhitectură, grafică publicitară și ilustrație de carte, și-au dat mâna pentru a înfrumuseţa saloanele, culoarele și ambulatoriul Institutului Clinic Fundeni.

Impresionați de gestul colegilor lor, care au participat la prima ediție a evenimentului caritabil, artiștii au transpus, pe alte 30 de pânze, lucrări pline de lumină și culoare, cu imagini de poveste si personaje inspirate din basmele și filmele copilăriei, precum: Spider-Man, Winnie the Pooh, Cenușăreasa și mulți alții.

Una din aceste lucrări spune, însă o poveste aparte. E o poveste despre suferința extremă a unui copil care la doar doi ani se confruntă cu un diagnostic cumplit, despre o luptă disperată pentru salvarea vieții sale și despre durerea nimicitoare prin care trece un părinte care își pierde copilul și care este nevoit să-și recompună sufletul sfărâmat în mii de bucăți, ca să poată merge mai departe, alături de cei dragi. Este povestea lui Darius Spider-Man, un băiețel de numai șase ani, care a pierdut lupta cu boala nemiloasă, într-unul din saloanele de la etajul șase, unde sunt tratați copii de toate vârstele, grav bolnavi.

„Pictura a fost preferata lui Darius. Îl iubea pe Spider-Man și i-am pictat-o pentru a-i decora camera. În cei 11 ani care au trecut de când el nu mai este printre noi, am mai avut de două ori intenția să o donez, dar au apărut tot felul de piedici, parcă special pentru ca această lucrare să ajungă la Fundeni, acolo unde el și-a petrecut ultimele clipe. Auzind de proiectul „Arta dă speranță” mi-am dat seama că nimic nu e întâmplător în lumea aceasta și ofer tabloul atât de drag, copiilor care trec prin suferințe greu de imaginat.

Până acum mi-a fost imposibil să revin în locul acela! N-am putut nici măcar să mă implic în ajutorarea copiilor și părinților de acolo, care trec prin ce am trecut eu, cu toate că, mi-aș fi dorit foarte mult să o fac. Numai când mă gândeam, însă la spital sau când treceam pe lângă el simțeam că mi se taie răsuflarea, dar probabil că nu a fost momentul până acum”, s-a destăinuit, cu lacrimi în ochi și voce tremurândă, artistul plastic Oana Pavelescu.

În cei 11 ani care au trecut, de când lumea ei s-a prăbușit, artista s-a dedicat exclusiv fetiței, care se născuse cu câteva luni înainte ca frățiorul ei să piardă lupta cu boala. S-a refugiat apoi în artă, iar cu timpul, a găsit și puterea să se implice și în programe caritabile pentru copii și părinți cu inimi zdrobite. A făcut foarte mult voluntariat, pentru alte spitale ori pentru case de copii, dar de Fundeni, locul în care mergea zilnic cu cel mic, pentru tratamente, nu s-a putut apropia, până în prezent.

Pictura care îl reprezintă pe Darius, a Oanei Pavelescu, va fi expusă timp de două zile pe simeza Galeriei Rottenberg-Uzunov, în cadrul proiectului umanitar „Arta dă Speranță”, alături de alte 29 de lucrări-minune semnate de alte nume sonore ale artei plastice contemporane, precum: Cela Neamţu, Dalina Bădescu, Irina Neacşu, Maria Jarda, Radu Goia, Rareş Kerekes, Adelina Boroş, Andreea Ungureanu, Bogdan Cazacincu, Diana Cristina Enache, Sebastian Oprica, Simona Pascale, Mugurel Bărbulescu, Iulia Ignat, Laura Măhăleanu, Lavinia Falcan şi Doina Albu, urmând ca ulterior să fie donate Institutului Clinic Fundeni, prin intermediul Asociației Culturale pentru Sprijinirea Artelor Frumoase şi Asociației „Aripi spre viață”. Pentru că a rezonat din prima clipă cu acest proiect umanitar și s-a implicat în susținerea lui, Nicolae al României a fost numit Ambasador Onorific al proiectului „Arta dă speranță” și al Asociației Culturale pentru Sprijinirea Artelor Frumoase.

Evenimentul caritabil, organizat, ieri, la Galeria Rottenberg-Uzunov încheie ceea ce inițiatorul lui, Eduard Mircea Uzunov, numește „un proiect de suflet, din sufletul oamenilor mari pentru sufletul unor copii”, dar seria evenimentelor în care binele prinde aripi nu se va încheia, ci va fi urmată, în această vară, de un alt proiect „din suflet de copii, pentru copii”.

Comentarii

Postări populare