Roșu










Culorile nu sunt doar nume, spunea cineva. Un om cu un progres spiritual, evident. Eu vă doresc, așa, ca o urare, să nu vă lipsească niciodată roșu!

O discuție amănunțită despre roșu ne-ar lua un veac, dar îmi amintesc foarte bine că prima ie tradițională din viața mea, purtată cu ochii mari, rotunzi, de copil, era cusută cu ață roșie. Fusta asortată migălos era de un roșu catifelat, capabilă și ea să transmită sentimente. Spun asta pentru că oricine mă vedea îmbrăcată așa trăia senzații pe care le transpunea în cuvinte mari. "Ce frumoasă ești, ce bine îți stă în roșu! Vai, dar acest roșu este incredibil!"

Roșu în limba rusă înseamnă frumos, iar asta am aflat de la tata, pentru că era vorbitor de rusă și am mai aflat că roșu nu a făcut niciodată taurii supărați, tocmai pentru că ei nu văd colorat.

Culoarea roșie este cel mai adesea asociată cu putere și pasiune. Este o culoare intensă mai ales din punct de vedere emoțional. Roșul simbolizează viteză, sexualitate și stil.

Unii mai spun că cele mai multe vehicule rapide sunt roșii. Femeile frumoase poartă haine roșii și ruj roșu. Roșul este și culoarea dragostei, cu suferințe atroce sau cu dulcegării, cu tânguiri și clamoare, mai ales când iubirea e nouă și apare neașteptat în viața noastră. Roșu este înverșunat, aprig, atroce, violent, fenomenal, total, așa cum trebuie să fie și dragostea roșie și rotundă ca o inimă.

Florile trebuie să fie roșii atunci când el își exprimă iubirea sa cea mare.

Dacă roșul este purtat de o femeie sau este folosit în decor acasă, acesta va atrage întotdeauna atenția.
Roșul oferă adesea mesaje conflictuale. Roșu înseamnă "stop" atunci când este folosit pe o lumină stradală, dar înseamnă "du-te" când este purtat ca un ruj sau dat ca flori. Roșu înseamnă pericol atunci când este folosit pe semne și stingătoare de incendiu. Roșu înseamnă atât dragoste romantică, cât și dorință sexuală. Roșul este culoarea comunismului, dar iată că simbolizează Crăciunul, mai ales când este alăturat cu nuanțele de verde, alb și auriu. Există multe variații de roșu: stacojiul și vermilionul sunt roșu șocant și extrem, în timp ce rozul, maroniul și purpuriul sunt nuanțe cuminți.



Experții de modă recomandă întotdeauna cel puțin o pată de roșu atunci când oamenii se îmbracă pentru un interviu, sau pentru orice altă întâlnire importantă, deoarece roșu simbolizează puterea, hotărârea și conducerea. În decorul casei, roșu este rar folosit ca o culoare de bază, dar de multe ori subliniază și aduce acel sublim cu efect bun pentru iubire. Un perete al unei încăperi poate fi vopsit în roșu pentru a crea un loc interesant, caracteristic, ce are menirea de a atrage atenția. O canapea poate fi stropită cu perne roșii.
Roșul este o culoare atât de intensă încât nu se potrivește tuturor, dar am zărit numeroase femei frumose, în genere fotomodele, sau actrițe suple prin definiție, impecabile în roșu. De asemenea, cineva spune că o regulă de bază pentru cine se vrea cu adevaărat rafinat este că atunci când conduce o mașină roșie să poarte întotdeauna negru. Roșul este o culoare extremă și ar trebui ales cu prudență. Roșu închis este asociat cu vigoarea, voința, furia, conducerea, curajul, dorința, răutatea și mânia.

Iubesc autoportretele supra-realiste ale Fridei Kahlo în care se regăsesc iubirea, pasiunea, durerea și culorile îndrăznețe. Roșul vibrează, iar Frida îi acorda atenția cuvenită în ținutele sale feminine transpune cu talentul infinit în tablouri pline de real life. Ne oferă acea căldură feminină distinctă cu mult roșu purtat în experiența vieții ei.











Rochia roșie purtată de Keira Knightley în Ana Karenina trădează pasiune și romantism. O rochie ca un ceva care așteaptă o chemare, cu o nesfârșită trenă de durere. Mi-a plăcut enorm recuzita ei din acest film, însă rochia roșie a fost cireașa de pe tort. Mă indigna și mă exalta în același timp. Tocmai pentru că știam că rochia roșie i-a adus drama. Roșul e păcat...uneori. Este chimia între oameni.




Pasiunea desăvârșită dintre ea, Esmeralda și el, cocoșatul de la Nodre-Dame s-a arătat tot printr-o rochie roșie. Un film cu un succes furios, pe care l-au admirat generații întregi: Gina Lollobrigita superbă  în rohie roșie, Anthony Quinn într-un rol impecabil.                                                            
Ele tot în roșu...







Comentarii

Postări populare