Malta, țara cu frumuseți misterioase, istorie cu povești adevărate și oameni calzi
M-am binedispus într-un infotrip de Malta și anul acesta, chiar dacă este o perioadă pandemică. Sunt vaccinată! E drept că nu m-aș fi gândit prin luna iulie că eu voi pleca spre sfârșitul lunii septembrie să mă bucur de o vară prelungită la mare și soare cu peste 30 de grade. A treia oară în Malta, cu o echipă de jurnaliști plini de vervă, cu toate curiozitățile noastre la pachet și, bineînțeles, cu gândul întoarcerii. Malta a devenit țara mea prietenă și cu cât o cunosc mai bine, cu atât vreau să fiu mult mai des aproape de ea. Orice călător care vrea să poarte acest nume cu mândrie, trebuie să viziteze măcar o data în viață Malta. Ghizii Malta Travel, Adriana și Ianoș, au fost cei care ne-au arătat drumurile prin Malta, au povestit tot ceea ce trebuia să aflăm despre această țară minunată și ne-au oferit itinerarul perfect. Le mulțumesc pe această cale lor și agenției de turism Malta Travel! De asemenea, nu pot să nu îi mulțumesc pr-ului Monica Gheorghiu pentru atenția pe care ne-o oferă ori de câte ori ne invită în acest infotrip minunat!
Istorie, tradiții și lecții în stil manierist, baroc și medieval pentru turistul care vine în Malta. O lume cu splendori și comori ce trebuie descoperite
Vei gasi aici un tablou pe care nu ți-l poți imagina fără să vezi pe viu ce frumuseți ascunde aceasta tara fermecătoare. Te va impresiona Laguna Albastră, dar mai ales orașul Valetta, capitala cu multele clădiri fascinante din timpul Cavalerilor Sfântului Ioan al Ierusalimului, precum și bazilica Ta Pinu din insula Gozo, unde miracolele sunt dovezi clare ale iubirii lui Dumnezeu pentru oameni. Poate cel mai mult te va atrage în călătoria ta și minunăția numită Mdina, urbea deosebit de frumoasă care atrage turiștii ce vor păstra un locușor cald în inima Orașului Tăcerii. Vei descoperi și vei cunoaște îndeaproape o țară cu multe temple, cetăți, biserici și bazilici de o frumusește rară, un loc care păstrează tradiții, unde handmade-ul e o îndeletinicire pe care o vei întâlni la tot pasul, fie că e vorba de sticlă, piatră, aur sau argint.
O lume în care turistul dornic să se întoarcă în timp are ocazia să o facă dacă va îndrăzni să descopere frumusețile cetății din Valetta, unde va putea lua o lecție de stil manierist, baroc, medieval, neoclasic sau modern. Aici se află un muzeu în aer liber, cum rar vei găsi în alte țări ale lumii! Asta e Malta, ofertantă în trăiri senzaționale pentru orice turist venit să o viziteze cu gândul deschis și iubitor de frumos. Grota Albastră, din sudul insulei Malta este stâncă naturală, sub formă de arcadă care a ajuns la forma actuală prin eroziunea exercitată de apă asupra calcarului. Un peisaj de-a dreptul mirific! Iar ca totul să fie complet e bine să vizitezi și alte peșteri cu ajutorul bărcilor unor pescari generoși, care te vor plimba pe lângă stânci cu numi 8 euro. Este locul în care vei întâlni fenomenul “mâinii albastre”- daca îți afunzi mâna în apele acestui loc, aceasta va deveni de un albastru ireal.
Patria nimfei Calypso este un refugiu pitoresc, cu sate vechi, drumuri romantice şi vederi panoramice greu de descries numai în cuvinte. Insula oferă varietate. Vei găsi aici viaţă culturală, dar şi numeroase facilităti sportive, pentru că se practică la scară mare sporturile acvatice, mai ales snorkeling-ul. Nu departe de templele megalitice de la Ggantija, cele mai vechi construcţii făcute de mâna omului şi aflate încă în picioare , cu vârsta de 7000 de ani, vei cunoaște Fereastra Albastră. Aceasta triumfă peste golful Dwejra şi este rezultatul eroziunii valurilor şi vânturilor Mediteranei. Priveliştea, este adorată de fotografii profesionişti şi în același timp a fost deseori locul unde regizorii au turnat secvențe de neuitat în filme ca Pirații din |Caraibe sau Laguna Albastră. Aici, contrastul dintre albastrul Mediteranei de sud şi galbenul de miere al rocii calcaroase sunt adevărate minuni ale naturii.
În insula Gozo e musai să dai câteva zeci de euro pe dantela şi îmbrăcăminte de lână lucrate migălos de localnici. Dacă vrei haine de firmă, alege Sliema (aproape de St. Julians) cu străzile principale, The Strand şi Tower Road, locul unde şi-au dat întâlnire designeri cunoscuţi.
Vizită în satul pescăresc Marsaxlokk
Nu trebuie ratat Marsaxlokk, cel mai mare sat tradițional de pescari din Malta, renumit mai ales pentru bărcile pictate de localnici manual, numite de aceștia“luzzu”. Toate bărcile au “amprentate” doi ochi în partea din față, o tradiție păstrată de suite de ani. Superstițioși din fire, maltezii spun că astfel vor fi protejați pe mare la pescuit de zei. Sunt ochii Osiris, zeul norocului, ce le aduce pescarilor șansa și protejarea de care aceștia au nevoie în călătoriile lor pe mare. Tot în acest loc se află statuia Sf. Petru, patronul pescarilor. Aici sunt organizate în fiecare duminică târguri unde se vând suveniruri și pește proaspăt.
Mdina, orașul cu spirit medieval
Am călătorit în Oraşul Tăcerii din Mdina cufundată într-o transă adâncă şi am admirat acest vestigiu-muzeu aflat în aer liber cu gândul să mă reîntorc. Cetatea de pe colina din Mdina e plină de mister. Este locul autentic în care şi azi pulsează cu putere spiritul medieval. Am descoperit comori culturale şi religioase care îmbină barocul şi medievalul, am descoperit oameni pricepuţi în modelarea sticlei şi bijuterii handmade de o frumuseţe rară. Pentru cei care doresc să poposească în Mdina recomand Mdina Glass, Palzzo Gatto Murina sau Fontanella Tea Garden, o zonă deosebit de frumoasă, renumită pentru prăjiturile handmade, pentru cafenelele cochete, barurile şi restaurantele primitoare cu meniuri apetisante. Tot aici vederile panoramice oferă senzaţii intense. Porți mari de aristocrați, baronese cu mărgele de sticlă de Malta pe gâturi lungi și subțiri, străzi mici cu istorii mărețe, caleștile cu tot cu pașii eleganți ai cailor rasați, poveștile cu adresele unor case cu 30 de camere, tablouri cu vieți apuse și argintărie sofisticată de prinți și prințese. Felinare pe la colțurile zidurilor galbene, aer cu mult soare, vară interminabilă și înghețată cu aromă de fruct exotic. Mdina, timp etern al lumii vechi.
Malta poate fi minunată și pe timp de iarnă! Clima blândă a Mediteranei face ca acest loc să aibă vizitoatori nenumărați chiar și pe timp de iarnă. Siturile arheologice pot fi văzute cu mai multă relaxare iarna, când temperaturile sunt în jur de 15 grade. În luna ianuarie, soarele străluceşte aici cam şase ore pe zi și multe dintre hotelurile orașelor malteze au piscine cu apă caldă, așadar vacanța în Malta în perioada rece a anului va fi o adevărată plăcere. Pentru o experiență ca a mea, vizitați site-ul https://www.malta.ro/. Veți descoperi ofertele cele mai bune!
Comentarii
Trimiteți un comentariu