De ce trebuie să incluzi detartrajul în rutina ta stomatologică?







Deși atât de popularizat și recomandat de medicii stomatologi, detartrajul este încă acea procedură nu foarte aleasă din instinct de pacientul român. Specialiștii spun că primul lucru important pe care îl putem face pentru sănătatea dinților noștri este acest detartraj. Simplu, deloc dureros dacă este făcut la timp și ieftin!

„Există trei tipuri de detartraj. Detartrajul ultrasonic, cel cu ultrasunete sau cel manual. Detartrajul cu ultrasunete nu traumatizează dinții și nici gingiile, este ușor de suportat și nedureros. Detartrajul sonic se aseamană celui cu ultrasunete, însă are o eficiență mai redusă. Nu se recomandă detartrajul ultrasonic persoanelor care suferă de afecțiuni respiratorii (ast, emfizem pulmonar, fibroză chistică) sau copiilor”, explică medicul stomatolog Saed Saki.

Trebuie să știm că detartrajul este singura metodă permisă de a scăpa de tartru. Se realizează exclusiv în cabinetul medicului stomatolog, doar de 2 ori pe an. Detartrajul este total lipsit de pericol atunci vine vorba despre sănătatea dinților dacă este făcut corect și la timp.

„Pentru pacienții cu lucrări fixe și implanturi este recomandat să se facă un detartraj o dată la 4 luni, iar pentru pacienții sănătoși din punct de vedere stomatologic o dată la 6 luni. Altfel, pentru fumători detartrajul este recomandat a fi efectuat o dată la 3 luni.  

„După detartraj, unele persoane pot prezenta o sensibilitate dentară şi gingivală timp de câteva zile. Stai fără grijă, această neplăcere va dispărea de la sine după ce gingiile își vor recăpăta sănătatea. Recomandarea este ca în perioada respectivă să se utilizeze pasta de dinţi desensibilizantă şi un antiinflamator care ajută la reducerea disconfortului”, continuă specialistul.

Ce este tartrul și cum împiedici apariția lui?
Tartrul, „piatra” de pe dinți este reprezentat de mineralizarea plăcii bacteriene și a sărurilor de calciu din salivă. Este localizată, în general, pe fața internă a dinților de jos, însă nu exclusiv aici. „Ca să împiedici apariția tartrului este important să faci detartraj, conform recomandarilor medicale. În completare, nu uita să te speli pe dinți de două ori pe zi, folosește apa de gură și ața dentară, menține un regim alimentar echilibrat, mestecă bine și corect!”, conchide medicul stomatolog Dr. Saed Saki.



Comentarii