Bărbați cu păr lung. Frumoși sau prea efeminați?






Ori de câte ori am întrebat un bărbat cu părul lung de ce are părul lung, răspunsurile au fost laconice.
Poate pentru că părul lung îl coafează mai bine și îi oferă altă putere. Biblia ne povestește de Samsom  cum că muierea, cînd dormea, tăindu-i părul, i-a luat toată puterea.

Spun doar atât, orice ar fi în capul lor cu părul lung, unora le stă bine. Un alt lucru cert este că dragostea dintre el și părul lui e serioasă. Adică bărbatul de acest gen se îngrijește cu răbdare și cu toate ustensilele de care este nevoie pentru ca podoaba sa capilară sp arate impecabil, tocmai pentru că întreaga lui forță și vigoare se canalizează aici, în plete.

M-a inspirat mult părul lung în cultura nativă americană. Fascinația pentru amerindieni și a lor păr lung durează de ceva vreme. Adică, mai exact, de când eram mică și întrezăream, uneori, prin filme de animație americani indieni cu pene prin plete.

Apoi, i-am văzut și în filme amerindiene de lungmetraj și am înțeles că ei sunt cei mai frumoși. Nu ai cum să fii refractar la așa frumusețe. Tocmai de aceea, consider că ei sunt bărbații cărora le va sta întotdeauna bine cu părul lung.

În comunismul țării noastre, cei angajați în slujba progresului nu aveau cu niciun chip voie să apară cu plete în vânt. Apoi, odată cu schimbarea, rockerii se identificau mai ales prin acest look. Părul lung la bărbați însemna "a se mișca" și "a fi" în acest gen muzical atât de iubit de mulți.  De altfel, moștenirea reală a rock-ului se întrevede și azi...







Cât despre părul lung în cultura amerindiană, ei bine, aceștia consideră că această practică, atât la femei cât și la bărbați are o semnificație specială.
Este adevărat că multe culturi antice credeau că există putere în părul netăiat.

 La amerindieni, atât bărbații cât și femeile sunt încurajați să-și lase părul să crească. Există adesea ceremonii speciale pentru prima tunsoare, dar după aceea este lege ca părul să fie lăsat lung. Există o semnificație în modul în care este purtat părul și, de asemenea, există o modalitate de a purta părul pentru multe ceremonii și dansuri moștenite din străbuni.  De asemenea, pentru mulți americani nativi, părul împletit semnifică unitatea cu infinitu, iar permiterea curgerii părului în mod liber înseamnă circulația liberă a vieții. Credința lor este strict legată de natură. Părul lung are o semnificație simbolică și este asociată cu pământul-mamă al cărei păr este iarba cea mare și verde.
Mulți americani nativi cred că părul lor este o manifestare fizică a creșterii spiritului, iar unii spun că permite perceperea extrasenzorială și legătura cu toate lucrurile.























Din documentările mele am aflat că multe triburi amerindiene își taie părul când există o moarte în familia apropiată. Este un simbol exterior al tristeții profunde și o amintire fizică a pierderii. Părul tăiat reprezintă timpul cu cel iubit, care se termină și dispare, iar noua creștere este viața ulterioară.

Tăierea părului poate însemna și separarea de acțiunile sau gândurile din trecut. Când un american indigen își tunde părul, părul este tratat adesea cu respect. Poate fi plasat într-un râu care curge, îngropat sau ars.

Unele triburi chiar cred că părul este conectat la sistemul nervos. Părul ăsta lung este la fel ca tentaculele și atrage energia și informațiile  din jurul nostru, asemănător cu mușchii unei pisici.

Am descoperit diferite versiuni ale unei povesti despre războiul din Vietnam, unde au fost recrutați calificați traducători americani nativi pentru abilitățile lor, ca cercetași de către armata americană. Se spune că, după ce au aderat la armată și au fost tunși, aceștia și-au pierdut puterile și nu au reușit să joace în teren.

Am găsit foto cu manechini amerindieni, iar prin comparație cu bărbații pletoși din alte culturi sunt aparte.
Sunt bizari, dețin acel mister pe care îl căutăm la un bărbat mai ales noi, femeile nepretențioase și simple.






























































Comentarii

  1. Dincolo de subiectul abordat va felicit pentru modul prietenos de scriere. Aveti talent. Lectura articolului fost o placere.

    RăspundețiȘtergere
  2. Mulțumesc pentru încurajarea pe care lectura articolului mi-a dat-o. Scrieți într-un mare fel, talent sau fler.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare