Dr. Raluca Zvorășteanu are două pasiuni neobișnuite pentru un medic veterinar Ziua mânuiește bisturiul, iar seara, pensula și florile





 
Întâi a fost dragostea pentru animale, apoi au urmat, firesc, grădina zoologică de acasa și foarte mulți ani dedicați pregătirii veterinare și salvării vieții animalelor. În urmă cu 12 ani, Raluca Zvorășteanu s-a trezit cu încă o pasiune, pictura, iar ceva mai recent și-a cultivat dragostea pentru flori pe care a avut-o întotdeauna, învățând tainele ikebanei.
 
Fără pretenții de artist , medicul veterinar a așternut pe pânză stări, culori și sentimente de tot felul, ajungând ca, în prezent, să strângă o adevărată colecție. Pe cele mai multe dintre lucrările ei le-a reunit recent într-o primă expoziție personală. ”Pictez ce simt și cum simt. Nu o fac ca la carte, dar fiecare tablou spune ceva despre stările prin care am trecut la momentul respectiv. Picturile mele nu au nume și nu merg pe o singură idee sau pe anumite tonuri. Am făcut tablouri extrem de colorate, am desenat alb-negru sau în nuanțe de toamnă, am pictat animale, flori sau figuri abstracte…”, s-a destăinuit dr. Raluca Zvorășteanu, a cărei pasiune pentru culoare a mai dat viață, în timp, unor căni sau unor globuri pictate manual.




Pensula este însă pe locul doi, după dragostea pentru animale, pe care crede că a moștenit-o din familie. ”De când mă știu am avut căței și pisici acasă și n-am ezitat nici o clipă când am decis să mă fac medic veterinar. Și acum, animalele sunt cea mai mare bucurie și sufăr enorm când nu pot salva o viață sau când cineva le abandonează sau le rănește”, a mai spus Raluca Zvorășteanu, medicul care iubeste animalele, pictura și florile, mai mult decât declarativ.
Așa se explică faptul că atunci când intri în cabinetul ei din cartierul Tei - el însuși purtând numele unuia dintre cățeii Ralucăi, Qincy - ești întâmpinat de cățeii ei, Scooby și Jhony, sau de pisoii Porcu’ și Roco și ești înconjurat de picturi cu animale și de aranjamente florale, care de care mai vesele și mai speciale.
Raluca a învățat să dea viață florilor, în urma cu doi ani, de la un maestru al ikebanei și al aranjamentelor florale, profesorul Sanda Lazur, iar de atunci nu se poate mulțumi doar să admire buchete, ci își dorește să le transforme în decoruri spectaculoase. Mai mult, nu s-a putut mulțumi doar să decoreze încăperi cu ajutorul florilor, ci a creat tot felul de bijuterii spectaculoase cu flori naturale.
Câte lucrări de artă au prins viață de-a lungul timpului, din mâinile ei, nici măcar ea nu ține socoteala. Știe însă exact că se poate declara un om fericit, care are norocul să facă doar ce îi place: să aibă grijă de animale, să picteze și să se bucure de flori.




Ce înseamnă ikebana
”Scopul acestei arte constă în a găsi calmul, liniștea și concentrarea spiritual, la fel cum ți-ai descoperi calea, drumul către sine. Din timpuri străvechi japonezii aveau credința că florile sunt cele care-l invită pe Dumnezeu în casele lor; erau profund  încredințați că un suflet divin sălășluiește în plante”, explică profesor Sanda Lazur. 
La început aranjamentele florale erau cunoscute numai ca ofrande pentru temple dar, puțin câte puțin au câștigat palatele și nobilimea de la curte. 
“Ikeru”- înseamnă a da viață, a face să trăiască o floare pe care o smulgi din mediul ei, o omori și vrei s-o aduci la tine în casă. “Bana” vine de la ”hana”, floare; aceasta este traducerea cuvântului “ikebana”, arta ale cărei principii de bază sunt asimetria, preponderența liniei, a formei asupra culorii, jocul dintre gol și plin și trecerea timpului.
De peste 500 de ani, această artă s-a dezvoltat continuu, ajungând să numere azi peste 2.000 de școli de specialitate în toată lumea.


Comentarii

Postări populare