Dr. Adrian Pelinaru: „Lipoaspirația vibroasistată este în prezent cea mai performantă/eficientă intervenție chirurgicală de remodelare”

Grăsime în exces, grăsime localizată, exces de țesut adipos? Dacă nici dieta, nici sportul și nici tratamentele non-invazive nu au avut rezultatele dorite împotriva acestor probleme, ne gândim la deja cunoscuta intervenție chirurgicală numită lipoaspirație. Cererea pentru acest tip de intervenție crește în fiecare an în sezonul rece, timpul de recuperare prelungit fiind motivul principal pentru care toamna-iarna devin anotimpurile ideale pentru a ne lăsa pe măna experților chirurgi.

Dacă lipoaspirația clasică a dat rezultate mulți ani la rând, progresul în medicină și cerințele tot mai mari ale pacienților au dus la modificări majore ale acestei proceduri, cea mai eficientă metodă fiind în prezent lipoaspirația vibroasistată. Există astfel o consolă ce înglobează mai multe echipamente care ajută chirurgul plastician să transforme o intervenție considerată ușor ”barbară” în trecut, în una elegantă lină, atent calculată. Pentru a înțelege cât mai bine ce presupune acest tip de lipoaspiratie și cum anume ne poate ajuta, am apelat la Dr. Adrian Pelinaru, medic chirurg-estetician în cadrul clinicii Statera.

1. Ce rol are grăsimea corporală pentru sănătatea noastră și când devine nocivă?

Dr. Adrian Pelinaru: Țesutul adipos subcutanat este prezent în absolut toate regiunile anatomice ale corpului uman. Grăsimea corporală are mai multe funcții dintre care cele mai importante sunt rolul de susținere a celorlalte țesuturi inconjurătoare și în termoreglare. Atunci când grăsimea se acumulează în exces, are efect dăunător asupra funcționării normale a organismului și desigur influențează negativ aspectul fizic. Îndepărtarea excesului adipos prin lipoaspirație a devenit astfel o procedură chirurgicală tot mai solicitată, cu scopul de a modela corpul uman pentru a deveni mai armonios, mai bine proporționat. O imagine bună de sine poate imbunătăți semnificativ calitatea vieții.

2. Există diferențe între cum se distribuie grăsimea la bărbat și cum se distribuie la femeie?

Dr. Adrian Pelinaru: Sigur că da. Spre exemplu, la nivelul abdomenului, bărbații au majoritatea grăsimii în exces dispusă intrabadominal, pe organe și nu subcutanat cum se întâmplă în cazul femeilor. Pe de altă parte, în cazul femeilor, există anumite ”buzunare de grăsime”, precum cele de pe exteriorul coapselor, care nu dispar nici cu ajutorul dietei, nici prin exerciții fizice.

Un lucru pe care îl explic pacienților mei este acela că lipoaspirația nu este o intervenție chirurgicală pentru scăderea în greutate. Prin lipoaspirație pot îndepărta o cantitate de grăsime egală cu 5% din greutatea corporală, pentru a nu produce un dezechilibru organismului. Grăsimea îndepărtată se vede sub forma reducerii în volum a zonelor lipoaspirate și nu pe cântar.

În prezent, metoda recomandată este lipoaspirația vibroasistată.

3. De ce, ce avantaje implică lipoaspirația vibroasistată comparativ cu cea clasică?

Dr. Adrian Pelinaru: Inițial se infiltrează o soluție anestezică cu o pompă specială, în funcție de cantitatea de grăsime ce a fost anterior estimată că poate fi eliminată.

Urmează apoi fragmentarea grăsimii cu anumite canule speciale ce vor separa celulele adipoase de celelalte țesuturi. Utilizarea vibrațiilor în procesul de extragere a grăsimii facilitează scoaterea unei cantități mult mai mari de grăsime decât prin lipoaspirația clasică, cu ajutorul unor mișcări ample, atent coordonate. În felul acesta actul medical este mult mai puțin traumatic pentru vasele de sânge și cele limfatice, iar riscul de hematoame, seroame postoperatorii este redus la minim. Pacienții se recuperează mai rapid, au mult mai puține vânătăi, iar durerea este aproape inexistentă după operație. În general, pacienții se pot întoarce la locul de muncă în 2-3 zile postoperator.

Cum spuneam mai sus, prin acest tip de lipoaspirație poate fi extrasă o cantitate mult mai mare de grăsime într-un timp mult mai scurt. Este un beneficiu real deoarece lipoaspirația poate fi combinată și cu alte intervenții chirurgicale, fără a crește foarte mult timpul operator. Grație unei game foarte variate de canule ( instrumentele de extragere) special adaptate dispozitivului cu vibrații, care au diferite diametre, lungimi și forme (atât drepte cât și curbe), extragerea este mai precisă, iar accesul către diferite zone ale corpului poate fi făcut prin foarte puține incizii (de aproximativ 2-3 mm), care sunt ascunse în pliurile naturale ale pielii.

În anumite regiuni precum abdomenul superior sau zona lombară, acolo unde grăsimea este mai fibroasă, iar extragerea mai dificilă, utilizarea dispozitivului cu vibrații permite o lipoaspirație precisă, fără a crea neregularități sau asimetrii.

4. Pot pacienții obține mai mult decât reducerea în volum a țesutului adipos?

Dr. Adrian Pelinaru: Răspunsul este da. Prin lipoaspiratia ”high-definition” se pot reda forme, umbre, se pot defini și redefini contururi și se poate redistribui grăsimea. Spre exemplu definim abdomenul, talia, iar grăsimea extrasă este injectată tot cu ajutorul vibrațiilor la nivel fesier, pentru a obține o proiecție mai bună a posteriorului. Reducem volumul coapselor, iar o parte din grăsime o folosim pentru mărirea sau simetrizarea sânilor. Este foarte importantă analiza atentă a pacienților deoarece, de cele mai multe ori, dacă se pretează, este de preferat că grăsimea scoasă să fie injectata în alte regiuni ale corpului în același timp operator.

5. Putem asocia alte tehnologii pentru rezultate optime?

Dr. Adrian Pelinaru: Evident. Tehnologia VASER a revoluționat intervențiile chirurgicale de lipoaspirație. Aceasta reprezintă a treia generație ( și ultima până în prezent) de aparate pentru lipoaspirația cu ultrasunete. Undele cu ultrasunete pulsatile pregătesc terenul pentru o lipoaspirație cât mai completă și eficientă. Aceste pulsații transformă grăsimea într-o emulsie lipidică, practic o „pastă” ce poate fi extrasă mult mai facil și atraumatic. Marele avantaj al tehnologiei VASER este că, spre deosebire de alte dispozitive, nu încălzește și nu distruge celulele adipoase, astfel încât acestea pot fi transferate cu succes în alte regiuni ale corpului. Dispozitivul este conceput astfel încât să poată fi adaptat în funcție de regiunea tratată. Astfel, capetele ce administrează ultrasunetele pot fi schimbate în funcție de partea corpului care este tratată, precum și puterea la care se utilizează dispozitivul se ajustează în doar câteva secunde.

Așadar, când vine vorba despre lipoaspirație, ne raportăm la „gold standardul” în domeniu și anume, combinăm lipoaspirația vibroasistată cu această tehnologie pentru a ne alinia cu practica la nivel mondial și pentru a crește calitatea actului medical prin schimburile de experiență cu cei mai renumiți chirurgi plasticieni la ora actuală.

6. Ce fel de anestezie se folosește în cazul acestei intervenții?

Dr. Adrian Pelinaru: Atunci când avem de corectat mici asimetrii sau când sunt zone limitate ce necesită lipoaspirație, intervenția poate fi efectuată și sub anestezie locală. Dacă estimez extragerea unei cantități mai mari de grăsime sau zonele ce urmează a fi lipoaspirate sunt numeroase atunci, cu siguranță, anestezia generală va fi necesară.

7. În ce constă recuperarea post-operatorie?

Dr. Adrian Pelinaru: Imediat după lipoaspirație pacienții sunt îmbrăcați chiar pe masa de operație cu haine compresive. Aceștia le vor purta timp de 6 săptămâni continuu pentru a ajuta tegumentele să se retragă cât mai mult. Din prima săptămână pacienții încep să facă ședințe de drenaj limfatic, care vor grăbi recuperarea și vor optimiza rezultatele. Pacienții sunt încurajați să își reia activitatea normală chiar din ziua operației. Cu toate acestea, reluarea exercițiilor fizice începe numai după 4 săptămâni. Urmează apoi controale regulate.

8. Se mai pot îngrășa pacienții după lipoaspirație?

Dr. Adrian Pelinaru: După vârsta pubertății celulele adipoase nu se mai multiplică, doar se umplu și se golesc de conținut. Lipoaspirația are avantajul de a elimina definitiv aceste celule. Cu siguranță nu vor fi scoase toate celulele adipoase, întrucât ele sunt necesare organismului. Dacă pacientul are un stil de viață plin de excese, cu o dietă dezechilibrată, atunci celulele restante își pot modifica volumul și poate avea loc procesul de îngrășare, dar niciodată nu va fi la fel de intens ca înainte de operație.

Comentarii