10 lucruri despre celulele stem pe care orice părinte trebuie să le cunoască
Peste 40 000 de transplanturi de celule stem Hematopoietice au fost înregistrate în Europa în 2014, conform ultimului studiu distribuit în iunie 2016. În ultimii ani, studiile clince şi educaţia la nivelul maselor, determină din ce în ce mai mulţi părinţi să apeleze la o bancă de celule stem în momentul naşterii copiilor. Transplantul cu celule stem este o procedură utilizată în mod curent de 25 de ani, în întreaga lume. Nu mai este de mult o procedură experimentală, astăzi medicii știu exact care sunt indicațiile de transplant, fiind standardizate reuşite în boli precum  leucemie, thalasemie, siclemie până la afecţiuni ale măduvei osoase până la boli metabolice ereditare.
Iată câteva informații pe care viitorii părinți trebuie neapărat să le cunoască  înainte de a decide partenerul alături de care vor recoltă şi care sunt întrebările cheie la care ar trebui să primească un răspuns.
1. Recoltarea celulelor stem
Procesul de recoltare al celulelor stem este unul simplu și constă în extragerea unei cantități de sânge din cordonul ombilical al noului născut, imediat după ce cordonul a fost tăiat. Celulele stem din sângele cordonul ombilical reprezintă celule tinere, fără memorie şi care se pot diferenţia în diferite tipuri de celule specializate ale corpului uman, având un potenţial ridicat de înmulţire.
2. De ce trebuie recoltate imediat după naștere celulele stem?
Răspunsul este unul foarte simplu: deoarece numărul de celule stem tinere aflate în cordonul ombilical este unul remarcabil. În plus, celulele au avantajul de a nu fi fost expuse la mediul înconjurător, fiind astfel necontaminate.
3. Stocarea materialului biologic în condiții optime
Baby Stem  dispune de un sistem complex de stocare dispus în 6 eșantioane, bineînțeles, dacă și volumul de sânge permite: 3 eșantioane principale independente și alte 3 mini eșantioane destinaste testelor de compatibilitate, testelor ADN sau pentru identificarea malformațiilor genetice ale celulelor stem. Este bine să nu ne lăsăm influențați de numărul mare de eșantione stocate, pentru că acest sânge are o cantitate limitată.
Stocarea sângelui din cordonul ombilical se face după investigaţii medicale pentru a fi siguri că standardele de calitate impuse au fost respectate. Părinţii care aleg ca partener Baby Stem primesc acasă certificatul personalizat de confirmare ca stocarea a fost realizată cu success, plata urmând a se face după acest moment.
4. 85 de boli standardizate tratabile cu ajutorul celulelor stem
Viitorii părinți ar trebui să ştie că până în prezent sunt aproximativ 85 de boli care pot fi tratate cu ajutorul celulelor stem. Printre ascestea se numără diverse tipuri de leucemii, anomaliile moștenite ale globulelor roșii, diverse tipuri de cancer ale măduvei osoase dar și alte tipuri de cancer.
5. Celulele stem pot fi utilizate și în cazul în care o rudă bolnavă este compatibilă
Statisticile arată că șansele ca membrii familiei să fie compatibili sunt aproximatov de 25%, acest lucru însemnând că au 1 șansă din 4, dacă facem o comparație cu probabilitatea de a găsi o altă persoană compatibilă în populația generală, adică 1 șansă din 200.000.
6. Ce fel de certificări are banca de celule stem
Certificarea este extrem de importantă atunci când vorbim despre recoltarea de celule stem. Baby Stem este partener exclusiv al Seracell în România, banca de celule stem numărul 1 în Germania, din punct de vedere al recoltărilor lunare și al eliberărilor totale.
Facilitățile extraordinare dar și tehnologia avansată pe care o folosesc, au făcut ca Seracell să obțină acreditarea europeană GMP (Good Manufacturing Practice), cea mai importantă certificare din domeniul prelucrării și stocării probelor biologice, dar și acreditarea JACIE.
Cu o experientă de 12 ani în domeniu, Seracell dispune de un potofoliu impresionant, având la activ peste 1000 de tratamente cu celule stem procesate și eliberate din măduva osoasa și sânge periferic și peste 100 de pacienți care apelează la serviciile băncii pentru terapii clinice cu celule stem prelucrate în laboratoare proprii.
7. Transportul probelor către bancă
Părinţii ar trebui să se asigure de modalitatea în care probele ajung la banca de celule stem şi cum sunt menţinute pe toată durata transportului, deoarece temperatura nu trebuie să iasă din intervalul 2°C - 26°C, optimul fiind de 16°C - 18°C. De aceea, cutiile de transport sunt special create pentru a asigura şi a putea fi monitorizata această temperatură pe toată perioada transportului. Baby Stem colaborează numai cu agenţii de curierat autorizaţi de către Agenţia Naţională de Transplant. Firma de curierat va fi anunţată şi va veni să ridice kit-ul cu probele biologice recoltate la naştere şi le va duce la avion ajungând astfel într-un interval de maxim 24 de ore la laboratoarele Seracell.
8. Cum sunt procesate probele biologice
Procesarea și prepararea celulelor stem trebuie să se facă în camere sterile care să dispună de aparate de aer condiționat de înaltă performanță, care sunt separate prin încuietori speciale. De asemenea, cel mai util este ca stocarea probelor să se facă în vapori de azot (nitrogen) pentru a elimina posibilitatea infestării probelor cu nitrogen lichid. Laboratoarele băncii numărul 1 din Germania sunt prevăzute cu rezervoare special create pentru criogenizare şi criostocare a probelor în vapori de azot lichid.
9. Taxe suplimentare ascunse
Părinții ar trebui să citească de fiecare dată contractele cu băncile de celule stem și să se asigure că existe asigurări împotriva falimentului, transparență totală atunci când ne referim echipa medicală, la banca de celule și la procedurile de prelevare.
10. Cât timp sunt viabile celulele stem?
Celulele stem pot fi păstrare zeci de ani dacă sunt conservate în condiții bune. Acestea se păstrează sub formă criogenată la 196 de grade Celsius și pot fi depozitate până la 25 de ani. Până în prezent, în condițiile criogenizării și depozitării probelor, la parametrii termici și presionali constanți, se presupune ca au speranta de viata aunui om obisnuit.
Baby Stem este partenerul exclusiv al Seracell în România, banca de celule stem numărul 1 în Germania (în ceea ce priveste recoltările lunare si eliberările totale). Având sediul central în Berlin, Seracell este prezentă în Spania, Italia, Serbia si Egipt. Datorită facilitătilor si tehnologiei avansate, precum si a procedurilor de lucru folosite, Seracell este una dintre putinele banci de celule stem ce au obtinut acreditarea europeană GMP (Good Manufacturing Practice), cea mai importantă certificare în domeniul prelucrării si stocării probelor biologice. Baby Stem aduce în România experiența și calitatea germană a serviciilor de stocare și mai ales de prelucrare a probelor biologice în vederea tratamentelor ulterioare cu celule stem. Pentru mai multe detalii vizitați basbystem.ro


Comentarii