După Halloween, dovleacul se transformă! În delicii sănătoase, cu puține calorii!




 

Poate mai înspăimântător decât Halloween-ul ar putea fi numărul imens de dovleci, majoritatea sculptați, care ajung la groapa de gunoi, în fiecare an, la două - trei zile după încheierea distracției. Soluția ecologică, dar și economică ar fi, susține nutriționistul Carmen Țenescu, transformarea acestor legume care conțin puține calorii și aduc multe beneficii sănătății, în delicii de sezon, pentru toată familia.


„Ideal ar fi ca, în fiecare an, când vă doriți decor de Halloween, să nu sculptați dovleacul, ci doar să îl pictați după cum vă dictează imaginația, pentru că astfel nu veți fi nevoiți să îl gătiți chiar de a doua zi, ci îl puteți păstra câteva săptămâni. După petrecere, îl puteți transforma în supă-cremă, piure, plăcintă, brioșe, ingredient pentru pâine aromată, sos pentru paste și multe altele. De asemenea, dovleacul poate fi curățat, dat pe răzătoare sau tăiat cubulețe și păstrat la congelator, pentru o nouă serie de preparate. Indiferent dacă îl sculptați sau nu, salvați semințele de dovleac, uscați-le și consumați-le de preferat crude, pentru că sunt o sursă de fibre și de acizi grași nesaturați, care aduc beneficii inimii”, este de părere nutriționistul.

Operațiunea nu mai poate fi amânată, mai ales dacă dovleacul a fost sculptat, pentru că acesta va începe să se descompună, în doar câteva zile, iar dacă a găzduit o lumânare aprinsă, probabil este deja compromis, cel puțin în privința consumului uman.

Un astfel de „felinar” poate fi însă un bun aliment pentru păsări, spre exemplu, pentru animalele din gospodăriile rurale sau pentru cele de la o grădină zoologică.

„100 de grame de dovleac conțin circa 26 de calorii și o cantitate de vitamina A impresionantă. Mai mult decât atât, nu este de neglijat nici conținutul de vitamine din complexul B, calciu, potasiu și fosfor. Să nu uităm și de betacaroten, cel care îi dă culoarea portocalie și pe care îl regăsim în cantități mari, de asemenea, un antioxidant foarte puternic. Aproape tot ce ține de dovleac poate fi consumat, începând de la floare, semințe și până la fructul în sine”, subliniază Carmen Țenescu.

Specialistul îl recomandă atât în dietă, cât și pentru sănătate, pentru că, datorită numărului mic de calorii, ajută în procesul de slăbire și, în plus, favorizează digestia și previne depunerea grăsimilor, reglează glicemia și ține nivelul colesterolului sub control.  „Si să nu uităm nici de potasiu, care are un efect pozitiv asupra tensiunii arteriale”, subliniază Carmen Țenescu.
Nutriționistul a pregătit 3 rețete de preparate pe bază de dovleac numai bune pentru aceste zile:

 

Supă de dovleac

Ingrediente: 1,5 kg dovleac, două cepe, 50 g de unt, două roșii, o legătură de pătrunjel, doi morcovi, o țelină mică, sare și piper.

Mod de preparare: cepele curățate se toacă mărunt, iar dovleacul, curățat de coajă şi de semințe, se taie cubulețe. Acestea din urmă se călesc cu ceapa în untul topit. Roşiile se curăță de piele şi se pasează, apoi se pun la fiert în doi litri de apă, împreună cu morcovii, țelina și pătrunjelul spălat, dar netocat, dovleacul şi ceapa călite şi se lasă să clocotească 40-50 de minute. Se adaugă sare și piper, după gust. Legumele fierte, cu excepția pătrunjelului, se mixează împreună cu supa, în robotul de bucătărie și se mai dau într-un clocot. Se poate servi cu pâine prăjită şi cu o linguriță de smântână cu un conținut redus de grăsime (atunci, clar, numarul caloriilor va fi un pic mai mare)

Calorii/ 100 g: 70





 

Tartă cu dovleac, fără zahăr adăugat

Ingrediente: pentru blat - o cană și jumătate de biscuiți digestivi, o jumătate de linguriță de scorțișoară, 60 g de unt topit, două linguri de înlocuitor de zahăr stevia; pentru umplutură – 1 kg de dovleac ras, 125 g de iaurt cremos, 150 g de înlocuitor de zahăr stevia.

Mod de preparare: se preîncălzește cuptorul și se unge cu unt o formă de tartă sau cu pereți detașabili. Se amestecă biscuiții mărunțiți cu scorțișoară, stevia și untul topit, apoi se presează cu o lingură pe fundul vasului.

Dovleacul pentru umplutură se călește într-o tigaie nonaderentă, cu stevia, până se înmoaie, apoi se încorporează iaurtul. Compoziția se toarnă peste blat, se nivelează și se introduce în cuptor, circa 30 de minute. Se servește rece.

Calorii/ 100 g: 170


Dovleac cu legume și mozzarella

Ingrediente: 1 kg de cubulețe de dovleac, un ardei capia roșu și unul verde, 5 ciuperci, o mână de fasole verde, o ceapă roșie, o lingură de semințe de susan, un cubuleț de unt, 200 g de mozarrella, sare și piper după gust, câteva fire de pătrunjel.

Mod de preparare: Dovleacul se pregătește 30 de minte la abur. În acest timp, restul legumelor se curăță și se taie fâșii, iar ceapa Julienne, apoi se călesc 10 minute în unt, condimentate după gust.

Se așează într-o tavă cuburile de dovleac, apoi se acoperă cu legumele trase la tigaie. Se pun din loc în loc feliile de brânză, iar la final se presară susanul. Se introduce tava 10 minute la cuptor. Preparatul se servește cald, cu pătrunjel proaspăt.

Calorii/ 100 g: 80






Comentarii