Educația nutrițională corectă este primul pas în prevenția și terapia celor mai frecvente boli ale prezentului









București, 27 noiembrie 2019Cartea “Ghid de nutriție – de la prevenție la terapie”, lansată astăzi, este dedicată tuturor celor care doresc să își îmbunătățească cunoștințele despre nutriție. Educația nutrițională corectă este primul pas spre adoptarea unei alimentații sănătoase. În România, bolile cronice netransmisibile strâns legate de stilul de viață sunt responsabile pentru 92% dintre decese, potrivit raportului Organizației Mondiale a Sănătății. La nivel global, 11 milioane de vieți ar putea fi salvate prin adoptarea unei alimentații sănătoase*. Alimentația dezechilibrată crește riscul de boală și mortalitate mai mult decât fumatul, consumul excesiv de alcool și consumul de droguri – toate la un loc*.
Scrisă de un colectiv de medici și nutriționiști cu o vastă experiență, cartea Ghid de nutriție – de la prevenție la terapiecuprinde două părți. Prima parte furnizează recomandări nutriționale pentru oamenii sănătoși, fiind extrem de utilă pentru cei care doresc să aibă o alimentație mai sănătoasă în scop preventiv. A doua parte abordează nutriția adecvată pentru diferite patologii – de la obezitate la bolile gastrointestinale – și reprezintă o bază de cunoștințe pentru stabilirea tratamentului nutrițional adjuvant. În multe patologii, prima linie de tratament este adoptarea unui stil de viață mai sănătos, ceea ce ameliorează semnficativ simptomatologia.
În activitatea clinică zilnică de medic chirurg, mă confrunt cu diverse mituri și obiceiuri alimentare greșite, însă bine înrădăcinate, pe care încerc să le demontez. La întrebarea foarte frecventă <<Eu ce mănânc?>> nu am răspuns printr-o simplă propoziție, ci în scris, într-o carte de specialitate”, declară Bogdan Socea, medic primar chirurgie generală.
Cartea Ghid de nutriție – de la prevenție la terapie este rezultatul muncii unui colectiv de 5 autori pe o perioadă de 2 ani. Cele mai recente surse din literatura științifică de specialitate au fost cercetate și interpretate prin prisma experienței autorilor: Nicoleta Tupiță – licențiată în nutriție și dietetică la UMF** Iuliu Hațieganu, dr. Simona Bobic – doctor in stiinte medicale, specializarea Chirurgie Generală, dr. Bogdan Socea – medic primar chirurgie generală, Șef de lucrări UMF Carol Davila, dr. Alin Popescu – medic primar de medicină sportivă, Manager Medical Federația Română de Rugby și Prof. dr. Vlad Denis Constantin – profesor UMF Carol Davila și Șef Catedra de Chirurgie a Spitalului Clinic de Urgență Sfântul Pantelimon.
Trăim într-un prezent în care, pentru prima dată în istorie, mai mulți oameni se îmbolnăvesc și mor din cauza excesului de hrană decât din lipsa acesteia. Este normal să fim luați prin surprindere de abundența alimentară, față de care nu am dezvoltat încă mecanisme biologice de apărare. Recomandările nutriționale bazate pe evidențe științifice nu au ajuns încă la întreaga populație sau au fost detronate de multe mituri și trenduri nutriționale. Cartea de față pune la dispoziția cititorilor recomandări practice bazate pe cele mai recente studii științifice”, declară Nicoleta Tupiță, nutriționist-dietetician, autor și coordonator al cărții.
Cartea este publicată la editura medicală universitară University Press Târgu-Mureș și poate fi comandată online: https://librarie.umfst.ro/.

Comentarii