Educația nutrițională corectă este primul pas în prevenția și terapia celor mai frecvente boli ale prezentului
București,
27 noiembrie 2019 – Cartea
“Ghid de nutriție – de la prevenție la
terapie”, lansată astăzi, este dedicată tuturor celor care doresc să își îmbunătățească
cunoștințele despre nutriție. Educația nutrițională corectă este primul pas
spre adoptarea unei alimentații sănătoase. În România, bolile cronice
netransmisibile strâns legate de stilul de viață sunt responsabile pentru 92%
dintre decese, potrivit raportului Organizației Mondiale a Sănătății. La nivel
global, 11 milioane de vieți ar putea fi salvate prin adoptarea unei alimentații
sănătoase*. Alimentația dezechilibrată crește riscul de boală și
mortalitate mai mult decât fumatul, consumul excesiv de alcool și consumul de
droguri – toate la un loc*.
Scrisă de
un colectiv de medici și nutriționiști cu o vastă experiență, cartea “Ghid
de nutriție – de la prevenție la terapie” cuprinde două părți. Prima
parte furnizează recomandări nutriționale pentru oamenii sănătoși, fiind extrem
de utilă pentru cei care doresc să aibă o alimentație mai sănătoasă în scop
preventiv. A doua parte abordează nutriția adecvată pentru diferite patologii –
de la obezitate la bolile gastrointestinale – și reprezintă o bază de cunoștințe
pentru stabilirea tratamentului nutrițional adjuvant. În multe patologii, prima
linie de tratament este adoptarea unui stil de viață mai sănătos, ceea ce
ameliorează semnficativ simptomatologia.
“În activitatea clinică zilnică de medic
chirurg, mă confrunt cu diverse mituri și obiceiuri alimentare greșite, însă
bine înrădăcinate, pe care încerc să le demontez. La întrebarea foarte
frecventă <<Eu ce mănânc?>> nu
am răspuns printr-o simplă propoziție, ci în scris, într-o carte de
specialitate”, declară Bogdan Socea, medic primar chirurgie generală.
Cartea “Ghid
de nutriție – de la prevenție la terapie” este rezultatul muncii unui
colectiv de 5 autori pe o perioadă de 2 ani. Cele mai recente surse din
literatura științifică de specialitate au fost cercetate și interpretate prin
prisma experienței autorilor: Nicoleta Tupiță – licențiată în nutriție și
dietetică la UMF** Iuliu Hațieganu, dr. Simona Bobic – doctor in
stiinte medicale, specializarea Chirurgie Generală, dr. Bogdan Socea – medic
primar chirurgie generală, Șef de lucrări UMF Carol Davila, dr. Alin Popescu –
medic primar de medicină sportivă, Manager Medical Federația Română de Rugby și
Prof. dr. Vlad Denis Constantin – profesor UMF Carol Davila și Șef Catedra de
Chirurgie a Spitalului Clinic de Urgență Sfântul Pantelimon.
“Trăim într-un prezent în care, pentru prima
dată în istorie, mai mulți oameni se îmbolnăvesc și mor din cauza excesului de
hrană decât din lipsa acesteia. Este normal să fim luați prin surprindere de
abundența alimentară, față de care nu am dezvoltat încă mecanisme biologice de
apărare. Recomandările nutriționale bazate pe evidențe științifice nu au ajuns încă
la întreaga populație sau au fost detronate de multe mituri și trenduri nutriționale.
Cartea de față pune la dispoziția cititorilor recomandări practice bazate pe
cele mai recente studii științifice”, declară Nicoleta Tupiță, nutriționist-dietetician,
autor și coordonator al cărții.
Cartea
este publicată la editura medicală universitară University Press Târgu-Mureș și
poate fi comandată online: https://librarie.umfst.ro/.
Comentarii
Trimiteți un comentariu