Sindromul genito-urinar de pre/menopauză






Ce este sindromul urogenital de menopauză? Când o femeie înaintează în vârstă, în perioada de premenopauză și menopauză, nivelul de hormoni sexuali, mai ales cei de tip estrogenic scad.
Această scădere a hormonilor estrogeni duce la modificări semnificative la nivelul zonei genitale (vagin, vulva) și sistemului urinar inferior (vezica urinară, uretră).




Aceste modificări care afecteaza un procent urias - peste 50% dintre femeile la pre/menopauza includ:

·         senzația de uscare, arsură, mâncărime, iritație la nivelul zonei genital;
·         absența/scăderea lubrifierii mucoasei genitale în timpul contactului sexual, însoțită de disconfort/durere în timpul contactului sexual (dispareunie) și scăderea satisfacției sexuale;
· atrofia mucoasei genitale;
·         nevoia urgentă de a urina, urinare dureroasă (disurie), incontinența urinară sau infecții urinare recurente.
Sindromul genito-urinar de menopauză este cronic și lăsat netratat se accentuează. Deși aceste simptome nu amenință viața, pot impacta profund negativ încrederea în sine și viața de cuplu.


Dr. Gabriela Pasescu, Medic specialist obstetrica–ginecologie / Medic primar medicina generala (Competență ecografie ginecologică), specialist in cadrul Skinmed, cea mai prestigioasa clinica de dermatoestetica din Europa de Est, centru premiat pentru estetica ginecologică non-invazivă ( o ramură medicală de pionierat, pe care SKINMED® a inaugurat-o în București cu aparatură de cel mai înalt nivel la nivel mondial), ne explica toate modalitatile prin care putem trata  sindromul genito-urinar de pre/menopauză:

Inainte de a recurge la orice tip de tratament, este necesara/obigatorie o evaluare corecta a aparatului genital. Recomand ecografia ginecologica si obstetricala, care ne furnizeaza detalii de finete ale uterului si anexelor (ovare, trompe), fiind o metoda de diagnostic facila, repetitiva, neiradianta, ce foloseste ultrasunetele. Se adreseaza tuturor categoriilor de varsta si se poate face fara contraindicatii. Tratamentele de care putem beneficia astazi pentru a trata sindromul genito-urinar sunt:


1. Tratament simptomatic: lubrifianți non-hormonali sau hormonali (cu estrogenic);

2. Tratament hormonal: estrogeni sau estrogeni și progesteron sub formă de pastile sau plasturi transdermici;

3.  Tratament laser: se folosește un laser CO2 special care emite unda laser sub forma unor pixeli de energie fini.”, explica medicul.


Această energie pixelată aplicată țesuturilor zonei genitale penetrează și îmbunătățește calitatea mucoasei sau pielii prin stimularea procesului de sinteză de colagen și elastină și prin creșterea vascularizației. Țesuturile tratate vor fi mai ferme, mai elastice, mai rezistente. 
Acest proces de remodelare crește elasticitatea și lubrifierea mucoasei genitale având ca efect dispariția/ameliorarea disconfortului spontan sau din timpul contactului sexual. Prin remodelarea peretului vaginal rejuvenarea vaginală ameliorează incontinența urinară ușoară/moderată. Prin creșterea calității mucoasei vaginale și stimularea proceselor imune locale sunt studii care demonstrează rolul pozitiv al rejuvenarii vaginale inclusiv în vaginite cronice și infecția HPV.
Laserul poate fi folosit și pentru tratamentul introitului vaginal (deschiderea vaginului) și a zonei vulvare (labii mari, labii mici, clitoris) pentru tratamentul lichenului scleros, laxității țesuturilor, atrofiei mucoasei, uscării mucoasei genitale.





Folosit cu rezultate remarcabile in numeroase clinici de specialitate din intreaga lume pentru rejuvenarea vaginală, laserul CO2 special Femilift este recomandat si de catre specialistii-ginecologi din cadrul Skin-Med, fiind un ajutor incomensurabil pentru o categorie larga de femei. Dr. Ioan Boleac, Medic Primar Obstetrica-Ginecologie / Doctor in Stiinte Medicale, ne explica avantajele folosirii acestui laser remarcabil: „Aparatul emite unda laser sub forma unor pixeli fini de energie. Această energie pixelată aplicată țesuturilor zonei genitale, penetrează și îmbunătațește calitatea mucoasei sau pielii prin stimularea procesului de sinteză de colagen, elastină și prin creșterea vascularizației. Țesuturile tratate vor fi mai ferme, mai elastice, mai rezistente. Tratamentul se efectuează cu o probă laser cilindrica, mimând forma vaginului, care se introduce în vagin și transmite într-un mod sigur și eficient energia laser pixelată. Astfel începe tratamentul de remodelare al straturilor bazale ale mucoasei vaginale prin stimularea sintezei de colagen și elastină. Acest proces de remodelare duce la îngustarea canalului vaginal și creșterea tonusului peretului vaginal, având ca efect o creștere a satisfacției sexuale atât pentru pacientă cat și pentru partener. Procesul de remodelare crește elasticitatea și lubrifierea mucoasei genitale având ca efect dispariția/ameliorarea discomfortului spontan sau din timpul contactului sexual. Prin remodelarea peretului vaginal, rejuvenarea vaginală ameliorează incontinența urinară ușoară/moderată. Prin creșterea calității mucoasei vaginale și stimularea proceselor imune locale sunt studii care demonstrează rolul pozitiv al rejuvenării vaginale inclusiv în vaginite cronice și infecția HPV. Laserul poate fi folosit și pentru tratamentul introitului vaginal (deschiderea vaginului) și a zonei vulvare (labii mari, labii mici, clitoris) pentru tratamentul lichenului scleros, laxității țesuturilor, atrofiei mucoasei, uscării mucoasei genitale.”, explica specialistul.

Când este recomandat tratamentul laser de rejuvenare vaginală?
·         
Pacientele cu laxitate vaginală după sarcini, nașteri naturale, epiziotomii sau din alte cauze și care au observat o scădere a satisfacției sexuale
·         Paciente cu sindrom urogenital de menopauză (uscare, usturime, arsură, atrofie, lipsa lubrifierii mocoase genitale, contact sexual dureros)
·         Paciente care datorită vârstei, hormonilor, sarcinilor observă modificări inestetice ale zonei vulvare (laxitate, pigmentare, atrofie, uscare)
·         Paciente cu lichen scleros cronic genital
·         Paciente cu incontinență urinară ușoară/moderată







Comentarii

Postări populare