Coronavirus: Ce sau cum să mănânci ca să nu te îngrași în această perioadă de carantină?
Coronavirusul nu este un pericol al economiei sau al sistemului imunitar. Coronavirusul și condițiile în care ne obligă el să ne ducem viața de zi cu zi are efecte majore și asupra siluetei noastre.
După o iarnă care, întotdeauna, își lasă amprenta asupra siluetei oricum, ceea ce era natural să urmeze era o primăvara care avea ca rol să ne ajute să scăpăm de kilogramele în plus. O primăvara care avea ca scop curățarea organismului, vitaminizarea lui, într-un cuvânt pregătirea pentru o vară care se dorea a fi... senzațională.
Din păcate, Universul a avut alte planuri pentru noi. Lui i-a trebuit să ne trimită pe cap această epidemie de Coronavirus care, iată, pune toate lucruri pe pauză.
Ce nu trebuie să pună, însă, pe pauză este grija pe care o avem noi pentru noi, iar numărul kilogramelor în plus în pericol a fi acumulate din cauza sedentarismului din ce în ce mai „practicat” este o realitate.
Specialistul în nutriție și masaj cu bambus, Dăn Bujor, a făcut o listă cu sau cum să mănânci ca să nu te îngrași în această perioadă de carantină.
1. Unul dintre obiceiurile care trebuie controlate și care survine cumva firesc în momentul în care îți petreci tot timpul acasă, este ronțăitul între mesele principale. Dacă ești tentantă să deschizi un pachet de biscuiți sau unul de covrigei, gândește-te că practic mai introduci o masă în meniul tău zilnic, aportul caloric fiind comparabil cu cel al unui fel de mâncare cu garnitură. Poți înlocui acest snack cu unul mult mai sănătos și mai nutritiv, fructele uscate fiind o alternativă excelentă: migdale, nuci, caise, smochine, curmale, merișoare etc. Ai însă grijă la cantitate, deoarece și acestea pot conduce la îngrășare: 10-12 fructe uscate îți aduc suficienți nutrienți și îți temperează în același timp și pofta de dulce.
2. Nu te arunca în deserturi pline de calorii, de zahăr sau de tot felul de aditivi adaugați. Dacă-ți dorești cu adevărat să încerci un desert mai puțin nociv pentru silueta ta, alege tarta cu merișoare. Merișoarele sunt bogate în antioxidanți, susțin buna funcționare a ficatului și au index glicemic scăzut. Dacă îi adaugi și câteva nuci, obții un deliciu (la propriu) pentru piele. Datorită conținutului ridicat de vitamina E, nucile joacă un rol important în menținerea aspectului proaspăt și luminos al tenului. Nu uita însă să înlocuiești zahărul din compoziția tartei cu miere sau cu stevie. Și oricât ar fi de tentantă, rezumă-te la o felie subțire de tartă pe zi.
3. Ai mare atenție la cantitatea de alimente pe care o consumi. Sfatul meu este să folosești farfuri mai mici în perioada aceasta pentru că astfel vei micșora sigur și cantitatea de mâncare. De asemenea, ai grijă la numărul meselor, poți chiar să renunți la cină, până la urmă n-are ce rău să-ți facă. Apoi, mergi mai mult pe carne de pui sau pește. Limitează carbohidrații.
4. Fă mișcare jumătate de oră în fiecare zi. Fie că folosești tutoriale pe care le găsești pe internet, fie că ai o bandă sau o bicicletă medicinală în casă, fă mișcare. O să-ți facă foarte bine.
5. Ai grijă să te hidratezi. Apă, ceai... „În perioada aceasta, când și muncim destul de mult remote, parcă mai mult ca oricând ne dorim să fim productivi, să demonstrăm. Pierdem mese, ore de somn, și avem tendința de a suplimenta cu cafea. Păstreaz-o în dieta ta în cantitate corectă, și canalizează-ți consumul de lichide sănătoase: apă și ceai”, conchide Dan Bujor.
Comentarii
Trimiteți un comentariu