Noaptea Tuberozelor, eveniment- spectacol în inima Transilvaniei!


 

   Sâmbătă, 6 august va avea loc prima ediție a evenimentului Noaptea Tuberozelor, o seară plină de culoare locală, muzică, poezie și parfum de tuberoze, într-unul dintre cele mai pitorești locuri din inima Transilvaniei. Evenimentul își așteaptă participanții începând cu ora 18:00, în curtea bisericii fortificate din comuna Hoghilag, județul Sibiu, regiune cunoscută pentru plantațiile de flori, aduse în România prima oară de către comunitățile săsești.
Tururi ghidate prin grădinile localnicilor, ateliere creative și de gătit cu flori, experiențe muzicale și activități pentru copii, degustări de vin, standuri artizanale și produse tradiționale, acestea sunt doar câteva dintre atracțiile pregătite de organizatori.

   Plantațiile de tuberoze pot fi vizionate în cadrul unui tur ghidat cu începere de la ora 19:00. Concomitent, au loc ateliere creative la care participanții se pot înscrie, precum: Atelierul de Gătit cu Flori (susținut de Fata care Gătește cu Flori); Atelierul de Scriere CreativăOmul care a iubit tuberozeleAtelierul de Sunete cu instrumente din lemn și metal, adunate din toate colțurile lumii (susținut de Adela Vîrgolici, fondatoarea Atelierului de Miracole); dar și activități pentru copii. În plus, cei care vor să se bucure de savoarea locală pot degusta produse bio, renumite vinuri din zonă și își pot achiziționa obiecte artizanale manufacturate de localnici.

   Fanfara Blasskapelle Neppendorf, continuatoarea tradițiilor etnice germane, pe care le promovează și le menține vii în cadrul comunității sibiene, ne va purta pe meleaguri săsești. Lor li se va alătura Luminița Dejan și alți artiști locali. Spre finalul serii, cântăreața de origine americană, Rachel Ries,  va încununa seara prin acorduri boeme de chitară.

Hoghilag, tărâmul tuberozelor

   Originară de pe meleagurile însorite ale Mexicului, tuberoza sau chiparoasa a fost adusă și cultivată pentru prima dată în România de către sași, care au început să le cultive în Hoghilag sau Halvelagen. După plecarea sașilor, locuitorii zonei au continuat tradiția cultivării chiparoaselor. Planta face o floare odată la trei ani, iar toți cultivatorii au pe plantațiile lor trei generații de plante. Bulbii se scot și se plantează anual. Dintr-un bulb pot ieși trei sau cinci flori, dar numai una este de calitate superioară.

   Tuberoza a început să se cultive abia în secolul al XVI-lea, mai ales pentru parfumul său seducător. Simbol al senzualității, esența sa se regăsește astăzi  în parfumuri celebre, fiind una dintre cele mai apreciate și mai prețioase  esențe utilizate în industria cosmetică.

 “Tuberoza este una dintre puținele materiale folosite în parfumerie care se poate tratata prin tehnica enflorage-ului, întrucât deține calitatea de a produce ulei chiar și la trei zile după ce a fost culeasă. Florile trebuie  tratate, când sunt încă în stadiul de boboc. Atunci cântăresc greutatea lor în aur, întrucât pentru 200 de grame de esență sunt necesare 1200 de kilograme de boboci. Tuberozele răspândesc unul dintre cele mai senzuale parfumuri din lume. Floarea ce poartă în engleză numele de <<sweetheart, ilicit lovers, newlyweds>> răspandește o aroma seducătoare!”, ne-a declarat exclusiv pentru Noaptea Tuberozelor celebrul maestru parfumier  britanic Roja Dove.

În afară de parfumerie, uleiul esențial extras din tuberoză se folosește și în industria cosmetică pentru proprietățile antifungice, antimicrobiene și reparatoare. Crema cu esență de tuberoză, uleiul de masaj sau de baie au proprietăți minunate pentru pielea noastră. Uleiul din tuberoze este folosit și în aromoterapie pentru a trata anumite probleme cum ar fi stări depresive, anxietate, nervozitate“, adaugă Dana Sota, consultant de beauty, autoarea site-uluiwww.danasota.com.

   Evenimentul  Noaptea Tuberozelor își propune să amplifice potențialul turistic al zonei și să aducă în atenția publicului comunitatea cultivatorilor de tuberoze din România, o comunitate care, generație după generație,  a dus mai departe această vechea tradiție săsească. 
Noaptea Tuberozelor are loc sâmbată, 6 august, începând cu ora 18:00, în curtea Bisericii Evanghelice din comuna Hoghilag, județul Sibiu. Regiunea are oferte variate și pentru iubitorii de cultură și istorie, dar și pentru cei dornici de activități în aer liber, precum echitație și drumeții. Comuna Hoghilag se află la doar 16 kilometri de Sighișoara, unul dintre cele mai bine păstrate orașe medievale din Europa, inclus în lista siturilor UNESCO.
Noaptea Tuberozelor este un eveniment organizat de Primăria din Hoghilag și este susținut de: Florăria Iris, Atelierul de Miracole, Fata care Gătește cu Flori, 
www.danasota.com  și Rumor Production. 
Detalii pe Facebook https://www.facebook.com/Noaptea-Tuberozelor

Comentarii