Muzele lor... capodoperele lor...

Incep cu un tablou al pictorului roman numit chiar asa- "Muza". Nu stiu cine a fost muza lui, insa pare dragastoasa si nu in ultimul rand necesara pentru un artist de talia lui Balasa.



Muza este, asa cum spune dictionarul, fiecare dintre cele nouă divinități alegorice ocrotitoare și inspiratoare ale artelor și ale științelor; zeiță a poeziei, care ii inspira pe poeti.

Muza avea o slujba cu norma intreaga si trebuia sa se afle in perimetrul artistului tot timpul pentru ca de acolo, din sufletul si chipul ei se nastea capodopera.

Nu as putea sa interpretez niciodata cumva o muza sau alta care inspira un pictor, un poet, un dansator, un muzician sau un sculptor. Toate erau si sunt o fagaduinta de hrana spirituala, iar frumusetea lor e in ochii privitorului care a ales sa umple izvorul inspiratiei cu tot ce inseamna prezenta ei.

Muza a nascut personaje mai mult sau mai putin perfecte, muza e misterul care invaluie un tablou renumit ca Mona Lisa a lui Leonardo da Vinci, vizitat anual de peste 6.000.000 de oameni la Luvre, sau o melodie atat de sensibila cum e " Je T'aime" a lui Serge Gainsbourg, inspirat, evident de frumoasa englezoaica Jane Birkin. 

Incep cu Jeanne Hebuterne, muza si marea iubire a pictorului Modigliani. 














Mi-am amintit, dupa ce am citit Memoriile Ninei Cassian, ca marea iubire a lui Marin Preda a fost Aurora Cornu, muza acestui scriitor controversat la acea vreme. Aurora spunea asa: " Oana la Marin, nici n-am bagat de seama ca as fi frumoasa"





Pentru Mihai Eminescu, prima iubire a fost " un pui cu ochi de foc". Se pare ca aceasta femeie, pe care el o caracteriza asa, nu era tocmai Veronica Micle, insa, in cele din urma tot Veronica a fost cea care i-a oferit izvorul inspiratiei pana la sfarsitul zilelor.





"Leoaica tânără, iubirea
mi-ai sărit în faţă.
Mă pândise-n încordare
mai demult.
Colţii albi mi i-a înfipt în faţă,
m-a muşcat leoaica, azi, de faţă.

Şi deodata-n jurul meu, natura
se făcu un cerc, de-a-dura,
când mai larg, când mai aproape,
ca o strângere de ape.
Şi privirea-n sus ţişni,
curcubeu tăiat în două,
şi auzul o-ntâlni
tocmai lângă ciocârlii.

Mi-am dus mâna la sprânceană,
la tâmplă şi la bărbie,
dar mâna nu le mai ştie.
Şi alunecă-n neştire
pe-un deşert în strălucire,
peste care trece-alene
o leoaică arămie
cu mişcările viclene,
încă-o vreme,
şi-ncă-o vreme..."


Da, e el, Nichita Stanescu, iar pentru randurile astea a avut-o alaturi pe Dora. O femeie pe cat de frumoasa, pe atat de modesta.




Pentru celebrul designer, Christian Dior, frumusetea si eleganta absoluta era Mitzah Bricard, o romanca talentata, creatoarea palariilor Dior si nu in ultimul rand muza parfumului "Mitzah" creat de Christian Dior.

Dior spunea despre ea: " Este una dintre acele persoane rare, pentru care eleganta este singura ratiune de a trai."








Pentru regizorul spaniol Pedro Almodovar, Penelope Cruz inseamna prudenta. Cu ea au iesit cele mai bune filme, cu ea, actrita perfecta si muza desavarsita, peliculele lui sunt un succes inestimabil.





La fel de inspirat se simte si regizorul Woody Allen atunci cand in decor intra muza perfecta- Scarlet Johansson. Filme nenumarate, momente memorabile...





Picasso a avut-o ca muza de nadeje pe nimeni alta decat Dora Maar. O femeie interesanta, cu un chip parca sculptat. Asa vedea el autenticitatea feminina ))





O muza importanta si o dragoste mare a afost Gala Dali, inspiratia suprema pentru salvador Dali. Nimic nu statea in calea iubirii lor. Ea era o eroina a capodoperei lui.






Voi aminti si despre controversatul scriitor Henry Miller, al carui muza a fost sotia sa June Miller. O femeie curajoasa, care i-a inteles scriitura si l-a iubit enorm.







Duska Sifnios, dansatoarea care i-a fost muza celebrului coregraf Maurice Bejart care, in 1961 a pus in scena celebrul Bolero a lui Maurice Ravel.







Dante Alighieri si a lui Divine Comedy s-au iubit cu muza numita Beatrice Portinari, de care acesta s-a indragostit la prima vedere.







Nu il voi uita nici pe Charles Baudelaire, a carui opera literara s-a nascut din iubirea pentru Jeanne Duval.







Pentru ca iubim desenele animate, mai ales pe cele vintage, voi aminti ca faimoasa si frumoasa Betty Boop s-a inspirat dintr-un personaj real- Helen Kane











Serge Gainsbourg si Jane Birkin sunt o poveste de amor. Ii stiti, nu?








Comentarii

Postări populare