Maria Pauna Academy este singura institutie educationala acreditata din Romania, care in prezent elibereaza diplome de specialist dermopigmentist recunscute in Uniunea Europena. Antreprenorul Maria Păuna a reușit să facă toate demersurile necesare legiferării ocupației de dermopigmentist, iar astăzi această profesie este recunoscută oficial atat la nivel național, cât și în strainătate

Actul normativ a fost conceput si implementat in colaborare cu cele trei ministere – al Educatiei, al Muncii si al Sanatatii, si de asemenea, cu Departamentul de Evaluari Competente acreditate la nivel european al Agentiei Nationale de Calificari (ANC).
Imediat dupa Revolutie a existat un curent in care toti tinerii din Romania isi doreau sa fie absolventi ai unui institut de invatamant superior. In mod natural, a urmat o inflatie a diplomelor, pornind de la credinta generala in faptul ca o diploma ti-ar putea asigura un viitor linistit. Timpul a trecut si s-a dovedit ca majoritatea acestor absolventi practica in prezent ocupatii care au rareori legatura cu diploma pe care acestia o detin. Piata de beauty este intr-o continua dezvoltare si cu totii stim astazi ca una din zece femei isi desfasoara activitatea intr-unul din domeniile acestei piete. Mai mult decat atat, asistam nu doar pe plan local, la un proces continuu de reconversie profesionala, in sensul migrarii dinspre zona meseriilor teoretice, inspre cele caracterizate printr-un grad mare de creativitate si talent. Acest fenomen duce in mod intrinsec la upgradarea profesionala a celor ce, din diverse motive, doresc sa isi rotunjeasca veniturile, avand deja la dispozitie timpul, spatiul si disponibilitatea de a imbratisa o noua ocupatie, aceea de dermopigmentist.
- Cat timp ti-a luat sa pui la punct legislatia si cum a fost posibila elaborarea competentelor  de dermopigmentare?
 - Procesul a durat trei ani, timp in care am colaborat cu reprezentanti din urmatoarele tari: Italia - elaborarea primului manual de dermopigmantare, metodologie si practica, Franta – elaborarea comptenetelor strict legate de formatori, Israel – implementarea autorizarii logisticii in ceea ce priveste manevrarea masinilor, acelor si a oricaror dispozitive tehnice care vin sa complineasca aceasta ocupatie. Timp de 6 luni am colaborat indeaproape cu promotorul acestei ocupatii la nivel european, Toni Belfatto, atestat prin brevet de inventie, in tehnica tricopigmentarii.
 - Cine se poate inscrie la aceste cursuri pentru a obtine diploma de dermopigmentist?
 - Orice persoana care a absolvit opt clase primare. Pentru a ne asigura insa ca acesta este apt de a-si insusi toate competenele, am introdus in legislatie avizul psihologic obligatoriu, fara de care intrarea in examen nu este posibila. As sublinia importanta pe care o acordam acestui aspect, atat din punct de vedere al succesului, cat si al eticii profesionale a viitorilor profesionisti.
- Pe ce va bazati atunci cand afirmati ca diplomele eliberate de Maria Pauna Academy sunt acreditate si ca cei care le obtin pot profesa atat in Romania, cat si in Statele Europene?
 - Elaborarea competentelor acestei ocupatii a fost o munca anevoioasa, care s-a desfasurat pe parcursul a trei ani calendaristici, timp in care Comunitatea Europeana a schimbat legislatia de trei ori. Nu stiu cati dintre dumneavoastra stiu, dar atunci cand un specialist dintr-un stat european alege sa profeseze in oricare alta tara din UE, competentele sunt cele care decid nivelul salarial sau ramura pe care acestia pot profesa in cadrul acestei ocupatii. Din pacate insa in Romania, participantii la programele de formare profesionala decid ce scoala sa urmeze in functie de numarul de zile sau mai exact de numarul de comptente, adica in limbaj comun cu cat este mai scurt nivelul de formare, cu atat este mai convenabil pentru participanti sa se inscrie. Acestia nestiind ca isi limiteaza pana la 100% posibilitatea de a profesa in UE.
Din pacate, am observat ca in prezent toate institutiile educationale ce formeaza specialisti dermopigmentisti se afla in imposibilitatea de a elibera diplome valabile in Comunitatea Europeana. Cu scopul remedierii acestei situatii, am pus la dispozitia formatorilor un curs de o zi, de completare a cunostintelor, deoarece nici unul dintre formatorii care predau sau ii formeaza pe viitorii participanti nu  au cunostinte depline in cum ar trebui sau ce ar trebui sa faca pentru a indeplini in perfecta legalitate acesta ocupatie.
In acest sens prin scoala Maria Pauna Academy toti cei care au obtinut in prezent diploma de specialist dermopigmentist, mai exact un numar de 55 absolventi, cunosc si detin formalitatile legale si complete pentru: fie a profesa, fie a avea capacitatea de a-si deschide propria Academie.
- Dupa finalizarea cadrului legislativ, care au fost modalitatile reale prin care Maria Pauna Academy ajuta acesta piata a reconversiei profesionale si pe toti cei care practica deja dermopigmentarea?
- Prin Academia mea am organizat in septembrie 2016 prima Gala a Dermopigmentistilor, prin care mi-am dorit sa-i premiez si sa-i evidentiez pe cei mai vechi, pe cei mai buni, pe cei care au facut pionierat in domeniul dermopigmentarii. In al doilea rand, am publicat o carte impreuna cu inventatorul tehnicii hiperrealistice si am publicat un manual, iar in al treilea rand am pornit o campanie de inscriere si absolvire a tuturor formatorilor din Romania, pentru a-i ajuta sa-si desfasoare activitatea intr-un cadru complet legal.
Iar astazi, nume sonore din domeniu precum Katha Marschall, Diana Gulan, Cosmina Grigoriu, Ileana Popescu, detin toate formalitatile legale, sustinute de Maria Pauna Academy. Si nu in ultimul rand, pentru anul acesta, mi-am propus sa folosesc aproape de maxim platformele digitale de comunicare, precum YouTube, Facebook si alte retele sociale, pentru a educa in mod continuu si sistematic piata de beauty din Romania. Este in mod evident mai la indemana si mai eficienta reconversia profesionala in interiorul aceleiasi industrii, prin urmare primele mele demersuri de comunicare si educare se vor adresa comunitatii de beauty.

Comentarii

Postări populare