Artificiile și animalele
Se apropie ușor, ușor, perioada sărbătorilor și odată cu aceasta și acea perioadă din an în care animalele au cel mai mult de suferit. Cum așa? Prin prisma materialelor pirotehnice utilizate de sărbători și de Revelion, fie că vorbim despre artificii sau petarde, ele sunt foarte deranjante dar și enorm de periculoase, atât pentru persoanele care le folosesc, dar mai ales pentru animalele care nu înțeleg practic ce se întâmplă în jurul lor atunci când aceste obiecte încep să explodeze. Medicii veterinari de la clinica JoyV et, vin cu cele mai bune sfaturi pentru ca prietenii noștri necuvântători să fie cât mai protejați.
Ce se întâmplă de fapt în mintea animalelor atunci când sunt folosite materialele pirotehnice în jurul lor?
Pentru a răspunde la întrebare, este nevoie să ne amintim că animalele sunt speciale nu numai prin modul lor de a se comporta cu noi, ci mai ales prin prisma simțurilor foarte dezvoltate pe care le au. Fie că vorbim despre văz, auz sau miros, animalele sunt organisme cu simțuri extrem de sensibile, care percep mirosuri de la kilometri distanță și văd lucruri de la depărtare. Chiar și noaptea aud sunete a căror nivele noi. oamenii, nu le putem percepe. Atunci când artificiile și pocnitorile încep să explodeze, ele provoacă o lumină puternică și un zgomot deranjant, lucru ce activează în corpul animalelor o secreție sporită de cortizol, principalul hormon al stresului. În acel moment, în mintea animalelor apare un semnal de alarmă și asta le provoacă stări de teamă, anxietate și confuzie, ceea ce le determină să acționeze într-un anumit fel, în încercarea de a se apăra de pericolul pe care ele îl percep.
Cum poate afecta folosirea materialelor pirotehnice animalele?
Animalele sunt afectate de folosirea artificiilor și pocnitorilor în primul rând psihologic, prin sperietura provocată, care le determină să se ascundă sub pat, ori să zgârie ușa pentru a se adăposti, sau în unele cazuri pur și simplu să evadeze din curte, ceea ce duce în goana lor pentru scăpare la accidente rutiere sau traumatisme provocate de obiecte peste care sar sau de care se agață.
De multe ori, animalele sunt rănite de aceste petarde, ori pentru că acestea cad pe ele sau lângă ele, sau pur și simplu din curiozitatea animalelor de a descoperi și explora, ele se apropie prea mult de aceste pocnitori, ori uneori chiar încearcă să le ingere, ajungând să explodeze și provocând traumatisme și plăgi greu de tratat, ce uneori se soldează cu moartea animalului.
Crize epileptice
Stresul provocat de explozia materialelor pirotehnice pot duce la adevărate crize epileptice și stări convulsive în care animalele încep să tremure, li se contractă toată musculatura corpului și cad pe o parte, ele pot defeca și urina în timpul acestor episoade, iar după terminarea acestora, animalele rămân pentru cateva momente inerte, fiind epuizate de intensitatea cu care se desfășoară aceste crize.
Ce rase sunt mai predispuse la a suferi din cauza artificiilor?
Din punct de vedere medical, toate rasele sunt predispuse la a suferi din cauza folosirii materialelor pirotehnice. Excepție fac câinii de vânătoare și cei din slujba poliției care sunt dresați și antrenați să suporte și să nu se sperie de zgomotele puternice provocate de explozibil și folosirea armamentului.
Care este cadrul legal al acestor fapt
Pe cât este de periculoasă și imorală folosirea materialelor pirotehnice, pe atât este și de ilegală și se sancționează cu amendă și prin pedeapsa cu închisoarea. Din punct de vedere legal, persoanele fizice fără pregătire nu au dreptul de a deține și comercializa materiale pirotehnice. Vorbind strict de vătămarea animalelor, legea nr. 205/2004 privind protecția animalelor specifică la art. 25 că rănirea sau schingiuirea animalelor, ori uciderea lor constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoarea.
Cum evităm ca animalele noastre să sufere din cauza artificiilor și petardelor?
În primul rând, trebuie să tratăm problema cu seriozitate și să ne gândim din timp la ce avem de făcut. Odată cu apropierea sărbătorilor și a revelionului, cu puțin timp înainte de acestea, putem începe să administrăm companionilor noștri diferite produse pe bază de plante, cu rol în calmare și ameliorarea simptomelor de stres și anxietate. Aceste produse se pot folosi și în restul anului pentru susținerea animalelor în perioadele stresante, în timpul furtunilor, atunci când vă mutați și schimbați mediul patrupedului sau chiar în timpul călătoriilor, având o compoziție bazată pe substanțe precum Valeriana, Mușețelul, Melatonina, Passiflora Incarnata, Rhodiola Rosea și Triptofanul. În cazul acestor produse, trebuie luată în calcul începerea utilizării lor cu cel puțin câteva zile sau o săptămână înaintea evenimentul stresant, pentru că acțiunea lor nu este de pe o zi pe alta.
Kalmvet- supliment nutrițional pentru calmarea stresului și anxietății Sursa foto: https://www.vetexpert.world/our-product/ Calmex- comprimate/sirop – supliment ce ajută la calmarea animalelor în situații stresante Sursa foto: https://mobile.twitter.com/vetplusuk
În cazul animalelor care locuiesc în casă, în timpul artificiilor este recomandată închiderea geamurilor și tragerea draperiilor pentru limitarea zgomotului și luminii produse de acestea, administrarea unui tratament bazat pe produse din plante pentru calmare, dar și consolarea animalelor în același timp, pentru a le oferi sentimentul de siguranță. În cazul animalelor ce locuiesc afară, recomandat ar fi ca acestea să fie adăpostite în casă sau într-un loc ferit în care zgomotul artificiilor este estompat, pentru a evita rătăcirea și accidentele care se produc în acest timp.
În cazul apariției crizelor convulsive, tratamentul medicamentos este instituit doar de medicul veterinar și constă în administrarea unor substanțe precum benzodiazepinele, cu rol în liniștirea și calmarea animalelor în timpul crizelor, oferindu-le un efect sedativ. În acest sens, se pot folosi substanțe precum Diazepamul în doză de 0,5-2 mg/kg la câini și 0,2-1 mg/kg la pisici, administrat per os, intravenos sau intrarectal, sau Fenobarbitalul în doză de 2-3 mg/kg/12 ore i.v./i.m. în combinație cu propranolol. Atunci când animalul a suferit accidente soldate cu arsuri sau traumatisme, mergeți de urgență la cel mai apropiat cabinet veterinar pentru asistență medicală specializată.
Comentarii
Trimiteți un comentariu