Schimba viitorul prin arta

In perioada 15 august – 15 octombrie, ParkLake te invita sa vizitezi o expozitie unica dedicata mediului inconjurator, parte din campania „Schimba viitorul prin arta”. Expozitia este formata din patru sculpturi realizate integral din plastic reciclat si reprezinta rezultatul proiectului Senses of the Future, coordonat de Raluca Ghideanu si initiat alaturi de ParkLake Shopping Center.

In cadrul acestui proiect, tinerii artisti din Romania au acceptat provocarea de a contribui la constientizarea si sensibilizarea publicului prin arta, in ceea ce priveste impactul ecologic al poluarii cu plastic, una dintre cele mai mari provocari de mediu, la nivel mondial.

Partenerii ParkLake in aceasta campanie sunt Eco Serv Recycle, La Fantana, Chopstix si Don Ricco.

Responsabilitatea unui viitor sanatos al planetei apartine tuturor

“De la bun inceput, ParkLake a fost mai mult decat o destinatie de shopping. Am creat o comunitate in cadrul careia sustenabilitatea este un factor cheie, grija fata de mediul inconjurator fiind o preocupare constanta. Ne dorim ca prin aceasta initiativa sa transformam vizitatorii ParkLake in participanti activi in construirea unui viitor mai bun. Iar reciclarea plasticului este un aspect vital in acest sens, motiv pentru care incurajam un comportament responsabil fata de mediul inconjurator, dar si fata de comunitate”, a declarat Simona Badea, Deputy Center and Marketing Manager.

Traim intr-o realitate in care suntem inconjurati de plastic. Gasim plastic pe fundul marilor si oceanelor, pe malurile raurilor, in inima muntilor, in stomacul animalelor, in hrana noastra zilnica si in aerul pe care il respiram. Conform Green Peace Romania, plasticul „a inceput sa fie produs in cantitati industriale acum 70 de ani si a devenit, in timp, simbolul societatilor de consum si una dintre cele mai grave amenintari la sanatatea planetei. La nivel global, doar 9% din tot plasticul produs este reciclat. Chiar si in tarile dezvoltate, rata reciclarii plasticului colectat in gospodarii nu depaseste 50%; mai mult, o foarte mica parte din acest procent este ulterior convertita in ambalaje reutilizabile.” “Folosim des sintagmele „Suntem ceea ce mancam” sau „Suntem ceea ce gandim”. Prin acest proiect am lansat o provocare catre artisti si publicul implicat prin afirmatia „Suntem ceea ce aruncam.” Sau, mai bine zis, „Vom deveni ceea ce aruncam”, a spus Raluca Ghideanu, coordonatorul proiectului. Expozitia, care va fi disponibila pentru vizitare timp de doua luni de zile, se doreste a fi un indemn la reflectie pentru vizitatorii ParkLake: care este rolul pe care doresc sa si-l asume in construirea unui viitor mai bun pentru generatiile care urmeaza si ce mesaj doresc sa transmita prin actiunile lor. Cele patru sculpturi grandioase gazduite in spatiul exterior al centrului comercial ParkLake au fost realizate din deseuri de plastic furnizate de catre Eco Serv Recycle.

Transmite un mesaj creativ catre viitor in comunitatea ta

ReciclareCreativa.RO alaturi de ParkLake te incurajeaza sa participi activ si sa explorezi reciclarea deseurilor de plastic intr-un mod creativ. Reciclarea este o masura necesara pentru protejarea planetei si poate fi realizata intr-o maniera artistica, oferind un scop nou recipientelor de plastic. Intra pe pagina Facebook ParkLake si gaseste-ti inspiratia in video-urile realizate de cei de la ReciclareCreativa.RO. Transmite un mesaj creativ pentru viitor in cadrul comunitatii tale online si inspira-ti prietenii sa-ti urmeze exemplul.

„Sigillum”– Raluca Ghideanu

Raluca Ghideanu este o tanara artista care s-a dezvoltat mai ales in zona sculpturii, unde are peste 20 de expozitii de grup nationale si internationale, trei bienale internationale de arta, cinci expozitii personale, cinci sculpturi de arta publica si un premiu international de sculptura. Personajele sale sculpturale vorbesc despre viata, despre redescoperire si redefinire, despre inchisorile in care ne aflam. „Sigillum” este un mesager din viitor, dar care cunoaste si lectiile trecutului si secretele antice ale supravietuirii. El este adus la mal de valurile marii si poarta in interiorul trupului sau un mesaj vital, menit sa ne responsabilizeze si sa ne uneasca in aceasta cauza comuna care consta in protejarea naturii, casa noastra, a tuturor. „Protest - manifest antipoluare” – Sergiu Chihaia Sergiu Chihaia a absolvit Universitatea Nationala de Arte Bucuresti si este, in prezent, cadru didactic titular la departamentul Moda, in cadrul aceleiasi institutii. Participa cu lucrarile sale la expozitii nationale si internationale, iar in 2014 a castigat premiul UAP pentru Arte Decorative - Textile in cadrul proiectului Arte in Bucuresti, editia a V-a. Este sculptor, textilist si designer, iar in focul creatiei le imbina pe toate, devenind scenograf desavarsit. Instalatia sa este, de fapt, o metafora vizuala in care artistul pune in scena un proces tacit, care trece aproape neobservat in dinamica cotidiana, un proces care genereaza noi structuri vegetale, morfologii stranii, excrescente si malformatii organice pe care natura, copacii in special, le dezvolta ca reactie la coabitarea cu plasticul. „Pet-varan” – Stefan Bogdan

Stefan Bogdan este un tanar artist, student in anul II in cadrul Universitatii de Arta Bucuresti, care isi doreste ca prin participarea lui la campania „Schimba viitorul prin arta” sa semnaleze tuturor ca a sosit timpul pentru o schimbare radicala. „Plasticul a devenit o problema la nivel european, iar faptul ca stim deja aceasta problema, ne ofera ocazia de a o evidentia prin arta.”

Sculptura realizata de el reprezinta dragonul de komodo sau varanul urias, care face parte din categoria reptilelor mari si este o specie vulnerabila. Isi are rolul sau in ecosistem si este important sa ii intelegem fragilitatea si sa il protejam in aceasta lupta cu pradatorul alfa, omul, care are atat puterea de a-l duce la extinctie, cat si de a-l salva. Noi alegem ce perspectiva avem asupra naturii care ne inconjoara.

„Synthetic remains” – Adrian Piorescu Oprea

Adrian Piorescu Oprea este un sculptor, care recent si-a obtinut diploma de Licenta si Master in cadrul Universitatii Nationale de Arte Bucuresti, sectia Sculptura. Motivatia lui de a face parte din acest proiect este aceeasi care il inspira si in creatiile artistice personale, aceea de a face privitorii sa constientizeze efectele ireversibile aduse in mediul natural de catre fiinta umana si datoria morala pe care omul o are fata de natura si totodata pentru semenii din specia sa.

In viziunea sa, Adrian crede ca traim o relatie problematica, natura versus produsele civilizatiei. Extinderea civilizatiei s-a transformat intr-o capcana ce ameninta extinctia a ceea ce era odata natural si liber. Avem o datorie morala fata de natura si puterea de a schimba ceva atunci cand reusim cu adevarat sa fim constienti de acest lucru.

foto credit Gabriel Constantinescu

Comentarii

Postări populare