Ce se întâmplă la psiholog?

În România nu mai este, de câțiva ani, un subiect tabuu să mergi la psiholog, ba mai mult, ține de o bună educație să realizezi că ai nevoie de ajutor și să accepți acest lucru. În plus, constant se dezvoltă terapii care mai de care mai interesante, sau unele chiar de-a dreptul inovatoare. Oricum, cert este că, în funcție de nevoile și personalitatea fiecăruia, de contextul familial sau social, există tehnici diverse de a te descoperi și de a-ți vindeca sufletul și mintea. Am stat de vorbă cu Liliana Cristea, psiholog, despre ce se întâmplă de fapt la psiholog. Cum alegi psihologul?

Recomandarea mea este să alegi pe cineva în fața căruia să simți acea legătură. Ca în orice relație din viața noastră și relația psihoterapeutică se bazează pe reciprocitate, trebuie să alegi pe cineva în fața căruia să poți să te deschizi cu „totul”. Conectarea este esențială, deoarece psihoterapeutul trebuie să înțeleagă ce trăiești tu în mintea ta și în sufletul tău.

Eu sunt psiholog integrativ cu o experiență în domeniu de peste 10 ani, iar esența psihoterapiei integrative în contextul actului psihoterapeutic constă în posibilitatea de a avea acces la mai multe strategii și metode terapeutice, facilitând astfel actul terapeutic și oferindu-mi o paletă largă de instrumente de intervenție.

Principiul pe care mi-am fondat cabinetul individual de psihologie este cel al integrării care aduce o pace constructivă prin intermediul alinierii la nivel de funcţionalitate a tuturor metodelor terapeutice, acestea fiind în mod egal importante prin prisma adresabilităţii unice în funcţie de fiecare client în parte.

Cum mă poate ajuta psihologul?

Psihologul lucrează împreună cu clientul pentru atingerea unor obiective personale sau profesionale, depășirea impasului creat de confruntarea cu evenimentele traumatizante, pierderile, relațiile disfuncționale, neadaptarea la contextele de viață. În viață există o mulțime de oameni care știu ce au de făcut, dar puțini care fac într-adevăr ceea ce știu. Nu este suficient să știi, mai trebuie să și acționezi, psihologul învață clientul tehnici cu care acesta să creeze îmbunătățiri durabile în calitatea vieții lui. Tehnici cu care să controleze la perfecție toate cele cinci domenii ale vieții sale: stăpânirea propriilor emoții, sănătate fizică, planul financiar, planul relațional, managementul timpului. Psihologul nu ține clientul în zona de confort, îl ghidează spre a părăsi această zonă, acțiune ce îi va aduce noi oportunități, satisfacții personale și profesionale. Când o persoană caută ajutor la psiholog înseamnă că deja a făcut turul prietenilor, rudelor, cărților de dezvoltare personală și totuși continuă să sufere și problema persistă. Funcția terapeutului constă în a-l ajuta pe client să-și înțeleagă propriul traseu și să reflecteze la acesta, recăpătând controlul asupra vieții sale.

Pentru psiholog sunt mai simpatici unii clienți decât alții?

Pentru a putea gândi și a-și face meseria bine, terapeutul este antrenat să reziste valului de simpatie pe care i-l trezește pacientul și să rămână în rolul său. Acest aspect nu se numește răceală, ci profesionalism. Desfac împreună cu clientul nodurile trecutului care îl mențin ancorat într-o situație de eșec și suferință.

În viață există anumite experiențe care te pot transpune în stări lipsite de resurse. Există astfel de experiențe în viață ale căror urmări sunt de a te împiedica pe tine să fii tot ceea ce poți fi. Prin tehnicile psihoterapeutice vreau să-ți arăt unde sunt capcanele și ce trebuie să știi ca să le depășești. Fiecare om de succes trebuie să le cunoască pentru a le putea manevra constant fie în viața personală, fie în viața profesională.

Pe Liliana o puteți găsi aici: • Facebook: https://www.facebook.com/PsihologLilianaCristea/ • Instagram: https://www.instagram.com/lylmoon/ • Contact : telefon +4 0773 763 802, psihologlilianacristea@yahoo.ro • Splaiul Independenței 202M, Ap.132, Sector 6, București

Comentarii