Cele mai eficiente solutii anti puncte-negre








Despre cele mai eficiente solutii anti puncte negre, ne vorbeste doctor Amalia Anghel, medic primar dermatologie-venerologie, specialist in cadrul Skinmed, cea mai prestigioasa clinica de dermatoestetica din Europa de Est.


Punctele negre reprezintă depuneri de sebum la nivelul orificiilor glandelor sebacee, care se oxidează prin interacțiunea cu lumina. Apar cu precădere la persoanele cu tendință acneică, dar pot apărea și la persoanele cu ten normal sau uscat, însă mai rar. Acestea apar cel mai frecvent la nivelul feței, în zona T, adică pe nas, frunte si bărbie, dar pot apărea și în alte zone cum ar fi spatele, pieptul, brațele sau umerii. 

Lipsa rutinei corespunzătoare tipului de ten poate conduce la apariția punctelor negre. Tenul seboreic are nevoie de spălarea a feței cu un gel de curățare dedicat de 2 ori pe zi. O altă greșeală care poate conduce la apariția lor este aplicarea de creme sau soluții care conțin uleiuri, substanțe cu activitate comedogenică.

Primul pas este dezvoltarea unei rutine de îngrijire riguroasă care implică folosirea unui gel de curățare și aplicarea unor substanțe topice dedicate nevoilor pacientului. Putem folosi o dată pe săptămână un gel cu acțiune exfoliantă sau servetele antiseboreice completand rutina zilnica, care are rol de îndepărtarea stratului superficial al epidermului, diminunând asftel riscul de apariție al leziunilor de acest fel. 
Pe lângă tratamentele topice, care se pot realiza la domiciliul pacientului, se pot face tratamente în cadrul clinicilor de specialitate, cum ar fi peeling-urile sau laserele. Peelingurile prezintă mai multe grade de la superficial la mediu, fiind folosite în funcție de leziunile pacientului si având o acțiune de îndepărtare a stratului superficial al pielii, sau chiar până în derm la pacienții care prezintă și cicatrici postacneice. Alte variante de terapii sunt reprezentate de lasere. Vorbim despre lasere cu efect antiseboreic/antiacneic care, prin lungimea de unda eficienta, reduc sinteza de sebum la nivelul glandei sebacee, cu efect de drenaj corect al acesteia. O alta categorie importanta sunt laserele de rejuvenare ce modifica textura si porii dilatati. Acestea nu necesită timp de recuperare post-procedură, necesită realizarea de 4-6 ședințe la interval de 2-4 săptămâni. Toate aceste terapii pot fi însoțite de o curățare corespunzătoare constând în extracția mecanică a leziunilor într-un mediu aseptic. Prețul unei proceduri poate varia de la 300 la 1000 de lei per sedință. Sunt extrem de eficiente, fara recuperare, cu imbunatatirea semnificativa a calitatii pielii inca de la prima sedinta.


Despre tratamentul facial


Tratamentul facial este un ritual de ingrijire absolut necesar de efectuat o data pe luna in cabinetul de estetica, pe langa ingrijirea zilnica de acasa, dupa o anumita varsta.
Stim despre piele ca este cel mai mare organ al corpului, care, in conditii de sanatate optima, se regenereaza la fiecare 28 de zile. Pielea fetei in special este cartea noastra de vizita si are nevoie de o ingrijire aparte. 
Daca pana la 20 de ani singurele probleme care afecteaza tenul sunt legate de excesul de sebum si/sau sensibilitate cutanata, pe masura ce timpul trece, ne putem confrunta si cu alte aspecte. 
Dupa 30 de ani procesul de regenerare celulara incetineste, apar primele riduri de expresie care, dupa varsta de 50 de ani, din cauza schimbarilor hormonale din organism si fara o ingrijire corespunzatoare, se vor instala definitiv.
Alti factori care influenteaza negativ aspectul fetei sunt factorii de mediu, poluarea, fumatul, stresul, un stil de viata dezordonat .
Ca sa contracaram efectele celor enumerate mai sus, este nevoie de o atentie speciala dedicata pielii fetei. 
Pe langa o ingrijire adecvata acasa, este nevoie o data pe luna de un tratament facial efectuat de un specialist, care va folosi produse cu o concentratie mare de ingrediente active necesare tipului tau de ten. Acasa recomand 2 pasi esentiali de ingrijire, atat dimineata, cat si seara: demachierea si aplicarea serurilor/cremelor recomandate tipului de ten.


Ritualul de curățare a pielii


„Ritualul de curățare a pielii este obligatoriu. E normal să respecți urătorii pași: să te demachiezi, să te speli cu o soluție dedicată de curățare – la acești pacienți folosim o soluție antiseboreică, antiacneică. După, va trebui să aplicăm o cremă de tratament, seara de obicei, peste noapte – pentru că atunci acționează cel mai bine – dimineața ne spălăm din nou cu gelul de curățare, aplicăm o cremă de îngrijire, ca și bază de machiaj - antiseboreică, restructurantă - și, obligatoriu, una cu factor de protecție. Abia apoi aplicăm machiajul. (...) Iar machiajul este important să fie dedicat. Produsele de machiaj trebuie să fie unele potrivite pentru pielea ta, apoi e important să nu supraîncarci pielea, să-l aplici într-o ordine”, arată dr. Amalia Anghel. Legat de alimente, acestea e adevărat că pot agrava acneea, dar de unele singure nu pot să o provoace.„Nu este un consens în ideea influenței majore a dietei, dar sunt câteva alimente care agravează și induc apariția leziunilor active: dulciurile (mai ales ciocolata, n.r.), lactatele în exces, băuturile acidulate, junk-food-ul și mâncarea prăjită sau cu multe lipide. (...) Nu pot singure să provoace acneea, dar o pot agrava la pacientul cu predispoziție”, arată dr. Amalia Anghel, medic primar dermatologie/venerologie.

Recomandări generale anti-acnee


     Se recomandă evitarea produselor cosmetice uleioase/grase – pot duce la apariția sau agravarea leziunilor de acnee.
     Este indicată utilizarea produselor pe bază de apă, noncomedogenice, mult mai bine tolerate de tenul acneic.
     Evitarea produselor exfoliante, abrazive, astringente folosite în exces - pot influența negativ evoluția leziunilor de acnee.
     Respectarea igienei prosoapelor și a lenjeriei de pat, cu schimbarea periodică a acestora.
     Ștergerea în mod regulat a telefonului, căștilor sau a altor obiecte ce intră în contact frecvent cu tegumentul, cu produse dezinfectante noncomedogenice.
     În cazul produselor de machiaj, se recomandă utilizarea acestora doar la nevoie, cu respectarea cu strictețe a perioadei de valabilitate a acestora și alegerea produselor nonuleioase, destinate tenului acneic.
     De asemenea, este indicată curățarea frecventă a pensulelor/bureților de machiaj, cât și utilizarea acestora de către o singură persoană.
     A nu se traumatiza/stoarce leziunile de acnee, deoarece pot determina apariția de cicatrici/hiperpigmentări postinflamatorii.
     Se recomandă evitarea acoperirii frunții de către breton, purtarea frecventă de eșarfe la nivelul feței, deoarece pot duce la apariția acneei de cauză mecanică.
     Evitarea consumului excesiv de lactate, în special a laptelui.
     Evitarea alimentelor cu indice glicemic crescut (pâine albă, orez alb, cereale, cartofi, dulciuri cu conținut crescut în zahar, sucuri îndulcite etc.) și a alimentelor bogate în iod (fructe de mare, sparanghel, broccoli).
     Este indicat consumul de fructe cu indice glicemic scăzut, legume și consumul a 2 litri de lichide (apă, ceai neîndulcit) pe zi.
     Este indicată respectarea unui orar de somn de 7-8 ore pe noapte și gestionarea stresului cotidian.



Comentarii

Postări populare