Melanomul: cancerul care se ascunde intr-o alunita





Mulți dintre noi, am auzit de el, dar puţini știm exact ce reprezintă. Melanomul este cel mai agresiv cancer cutanat. Produce aproximativ 90% din decesele cauzate de  tumorile pielii. Acesta nu afectează doar pielea sau anexele ei (unghiile), ci și alte organe, precum ochii, meningele, mucoasele (genitală, bucală etc), dar într-un procent mult mai mic.
Afla acum tot ceea ce trebuie sa stii pentru a preveni si vindeca acest aprig dusman de la cel mai cunoscut specialist Dr. Amalia Anghel, Medic Primar Dermatologie/Dermatovenerologie in cadrul Centrului de Excelenta dermatologica Skinmed!


Intalnit la varste din ce in ce mai mici

Cazurile de cancer de piele au crescut semnificativ în ultimii ani, iar cauzele apariției bolii sunt multiple: cele mai expuse sunt persoanele cu pielea deschisă la culoare; urmează expunerea excesivă la soare, numărul crescut de aluniţe pe corp, istoricul familial de melanom, expunerea la diverse substanțe chimice oncogene, radiații, traumatisme repetate ale alunițelor. În ultimele decenii, melanomul este întâlnit la vârste din ce în ce mai mici. În urma campaniilor de conştientizare, procentul melanoamelor care nu se pot trata a scăzut considerabil. Dacă pacienţii vin din timp la medic, există şanse de vindecare datorită tehnologiei prezente.

Monitorizati alunitele!
Prezentarea pacientului în cabinetul unui medic specialist dermatolog reprezintă un prim pas necesar. Acesta va evalua clinic și dermatoscopic alunitele pentru a ridica sau infirma suspiciunea de melanom. În funcție de această evaluare, se va stabili dacă este necesară excizia chirugicală cu margini de siguranţă, pentru ca, ulterior, să fie realizat, obligatoriu, examenul histopatologic pentru confirmarea diagnosticului si a clasificării acestuia.  
Evaluarea digitală dermatoscopică sau chiar Full Body Mapping (fotografiere standardizată a intregului corp, cu înregistrarea dermatoscopică a leziunilor suspecte) sunt necesare în special la pacienții cu factori de risc. Astfel, se pot realiza reevaluări clinice şi dermatoscopice obiective, în dinamică, ale aluniţelor, sau detecția de leziuni noi pe corp, apărute între timp, de la ultima evaluare.

Cum recunoaştem alunițele periculoase?

Orice leziune nou apărută, în mod special brun, brun-neagră, sau modificarea leziunilor deja existente pe piele, sau creșterii aluniţei în dimensiuni, modificărie de contur, formă sau culoare sunt semnale de alarmă și impun verificarea dermatoscopică rapidă.
Să nu uităm că melanomul nu apare exclusiv la nivelul alunițelor prezente, ci poate să apară în piele sanatoasă, fără leziuni nevice preexistente.

Melanomul poate fi prevenit

În primul rând, dacă avem factori de risc: alunițe multiple, piele deschisă la culoare, arsuri solare repetate în special în timpul copilăriei, expuneri la substanțe chimice sau radiații – cu precădere cei care lucrează în aceste medii / locuiesc în preajma lor) să ne prezentăm la medicul specialist pentru o evaluare completă a alunițelor. Pacientul se poate alarma daca observă leziuni nevice (alunițe) care și-au modificat aspectul: asimetria leziunii, marginile neregulate, variabilitatea culorilor aluniței (mai multe culori), un diametru mai mare de 5mm, apariția de noduli, sangerare, etc. Astfel, prevenţia salvează viaţa!



Comentarii