Eduard Uzunov: „ O societate privată vrea să pună bir pe artă, cu acordul statului!”

 

 




Activitatea muzeelor și galeriilor de artă ar putea fi blocată, anul viitor, ca urmare a impunerii unor biruri greu de suportat pentru orice instituție de cultură, cu acordul statului, atrage atenția Eduard Uzunov, reprezentant al Galeriei de artă Rotenberg-Uzunov și membru fondator al Asociației pentru Sprijinirea Artelor Frumoase (ASAF).   Potrivit acestuia o societate privată intenționează să obțină monopol pe colectarea drepturilor de autor în domeniul artelor vizuale, cu girul Oficiului Român pentru Drepturile de Autor (ORDA).

 

„Modul în care se dorește aplicarea Legii pentru comunicarea publică directă a operelor de artă vizuală, prin instituirea unei taxe cuprinsă între 70 și 100 de lei pentru fiecare operă expusă, ar putea pune lacătul pe muzee, galerii de artă și alte instituții de cultură în cadrul cărora se organizează expoziții. Și mai grav este că acești bani ar urma să intre în conturile unei societăți de drepturi de autor care încearcă să pună monopol pe acești bani, indiferent dacă instituțiile de cultură sau artiștii care expun sunt înscriși în respectiva asociație. Pe scurt, o societate privată vrea să pună bir pe artă, cu acordul statului”, a declarat Eduard Uzunov, unul dintre fondatorii ASAF.

Potrivit acestuia, în domeniul artelor vizuale regulile de taxare sunt cât se poate de clare: dacă încasezi bani pe operele de artă ale unui artist care expune în galeria ta, ai dreptul, prin contract, să primești comision, altfel, nu!

„Societatea în cauză, SGCDA Visarta, nu are cum, din punct de vedere legal, să colecteze drepturile de autor ce se cuvin unor artisti care nu sunt membrii ai acestei organizații, decât în cazul în care acest lucru ar fi prevăzut expres prin lege. Altfel, ar încasa niște bani pentru a-și plăti propriile salarii, indemnizații sau prime și nu pentru a întoarce acești bani către artiști sau domeniul artei”, susține reprezentantul galeriei Rotenberg-Uzunov.

Pentru a exemplifica ce înseamnă implicare în promovarea și susținerea artelor vizuale, Eduard Uzunov a făcut referire la performanța pe care a atins-o, în perioada 1-20 noiembrie 2020, expoziția „Feminin - creatie şi tentație” a artistului Horațiu Mălăele, de la Galeria Rotenberg-Uzunov, în cadrul căreia au fost vândute aproximativ 50 de lucrari purtând semnătura marelui actor și grafician, cele mai multe dintre acestea purtând titlurile „Bucuria”, „Atitudinea” și „Pe plajă”.

„Galeria a donat deja, către ASAF, 4.000 de lei din comisioanele obținute pentru vânzarea acestor lucrări din cadrul expoziției „Feminin - creatie şi tentație”, iar banii vor fi folosiți transparent, în proiecte caritabile sau dedicate susținerii unor artiști plastici aflați la început de drum. Dar, așa cum am explicat deja, nu s-ar fi încasat acești bani dacă nu ar fi fost vândute lucrările!”, subliniază Eduard Uzunov.

Recent și reprezentanții Uniunii Artiștilor Plastici (UAP) au depus o sesizare pe această temă, la Parchetul General, solicitând verificarea activității SGCDA Visarta și blocarea metodologiei de colectare a acestor taxe considerate abuzive. În cadrul acestei sesizări-denunț, membrii UAP au făcut referire la modul în care organizația își gestionează încasările și își susține cheltuielile, cu mult mai mari decât veniturile.

 

 

Comentarii

Postări populare