Soarele/fotoprotecția și melanomul








Soarele, prin radiațiile ultraviolete (UVA și UVB), este în continuare considerat principalul vinovat în apariția melanomului. Prin urmare, prin modul în care ne expunem la soare, acesta ne poate fi cel mai bun prieten sau cel mai aprig dușman.  Radiațiile solare determină la nivel cutanat, în urma unei expuneri prelungite sau de o intensitate crescută, modificări anormale ale genelor, ce pot să conducă la apariția celulelor maligne. Astfel, pentru a putea reduce riscul apariției melanomului, sunt necesare metode eficiente de fotoprotecție. Cum nu putem să ne ascundem de radiațiile ultraviolete emise de soare, avem nevoie să folosim tot arsenalul fotoprotector prezent, mai ales dacă avem multipli factori de risc.

Metode eficiente de fotoprotecție


Arsenalul fotoprotector este reprezentat în principal de articolele de îmbrăcăminte, ochelarii de soare, de cremele fotoprotectoare, dar și evitarea expunerii la ore nepotrivite sau pentru timp îndelungat, indiferent de vremea de afară, chiar dacă este soare sau este înnorat. Să nu uităm că aceste efecte solare pot să crească la altitudine crescută și mai ales când există zăpadă (aceasta reflectă ultravioletele emanate de soare la nivelul corpului nostru – în special la nivelul feței și al ochilor). În acelasi timp protejarea copiilor este extrem de importantă deoarece arsurile solare din perioada copilăriei reprezintă un factor de risc semnificativ în apariția melanomului.
Ce fel de articole de îmbrăcăminte sunt indicate? Cele mai eficiente articole de îmbrăcăminte sunt cele care sunt special concepute pentru fotoprotecție și au filtru UV (acestea sunt etichetate UFP și sunt recomandate cele cu indice peste 40) și pot să fie uneori chiar mai eficiente decât cremele cu filtru UV. Acestea se regăsesc în magazinele care comercializează articole sportive. Cum nu putem să purtăm întotdeuna acest tip de îmbrăcăminte, sunt recomandate hainele cu țesătură densă și nu foarte largi, pentru a nu lăsa mult spațiu între ele și piele. Aici sunt incluse articole cu mânecă lungă, pantaloni, fuste sau rochii lungi. Pe lângă acestea se recomandă purtatul ochelarilor cu filtru UV și al pălăriilor cu borul larg. Pe lângă aceste elemente fotoprotectoare sunt utile și folosirea filtrelor UV pentru geamurile mașinii, deoarece multe melanoame s-au raportat la cei care conduc foarte mult, mai ales în zona membrelor superioare (mână, antebraț, braț). Utilizarea cremelor cu factor de protecție solară cu spectru larg (atât pentru UVA, cat și pentru UVB), cu SPF 30-50, este recomandată în fiecare zi a anului, deoarece razele ultraviolete se regăsesc în permanență, chiar dacă este înnorat afară. Acestea ne permit să ne expunem un timp mai lung la radiațiile solare fără să ne ardem dar, cu toate acestea, nu trebuie abuzat de fotoexpunere, deoarece razele UV încă ajung la nivel cutanat, chiar dacă nu la fel de mult. Obligatoriu acestea trebuiesc reaplicate la fiecare 2-3 ore și în cazul apariției transpirației și după ieșirea din apă.
Toate aceste măsuri fotoprotectoare preventive, din viața cotidiană pot să scadă semnificativ riscul de apariție a melanomului, mai ales la pacienții cu multipli factori de risc și nu numai.

IMPORTANT


Cu ochiul liber nu e niciodată suficient să vedem/urmărim ce se întamplă la nivelul pielii noastre. Ne este aproape imposibil să observăm la momentul oportun ce apare nou, ce își schimbă forma, culoarea, dimensiunea. Momentul oportun este întotdeauna cheia-succesului în  tratarea/vindecarea oricărei afecțiuni. Iar stadiul la care descoperim melanonomul este esențial pentru salvarea vieții. De aceea, dincolo de ochiul vigilent al specialistului, este necesar să realizăm o scanare corporală totală anual sau la indicațiile medicului-specialist cu mijloacele tehnologice moderne.
Vestea buna este ca in prezent beneficiem si in Romania de o examinare moderna, standardul de aur in monitorizarea nevilor si a alunitelor, datorita comparatiei, in aceleasi conditii tehnice si a capacitatii de detectie a celor mai mici modificari, neobservate la o simpla examinare, cu ochiul liber. Examinarea dermatoscopica este 100% relevanta si benefica, ceea ce duce la detectia melanomului de nivel incipient.


Sistemul FotoFinder ajuta la realizarea hartii corporale totale, rapid, usor si precis. Camera se misca automat in sus si in jos si obtine imagini perfect iluminate cu sistemul BodyFlash. Pe ecran, se observa zona care este fotografiata, iar imaginile captate sunt stocate automat in baza de date a pacientului. La o scanare ulterioara (care se recomanda la cca. 3 luni distanta), sistemul compara automat imaginile noi cu cele din baza de date si identifica leziunile noi sau modificarile aparute la nivelul celor vechi.”, precizeaza doctor Amalia Anghel, medic primar dermatologie-venerologie.


Comentarii

Postări populare