Ingrijirea mainilor in vremuri de restriste Tipps /Tricks



foto- sfatulmedicului.ro


Traim vremuri in care suntem obligati sa ne spalam pe maini mai des ca niciodata. Folosim apa si sapun, geluri de curatare si tot soiul de dezinfectanti. Abuzul anumitor ingrediente ne poate aduce prejudicii severe la nivelul pielii mainilor – de la dermatite acute sau cronice, suprainfectari pana la agravarea unei afectiuni preexistente.
 Doctor Amalia Anghel, medic primar dermatologie/venerologie in cadrul Skin-Med, Centrul de Excelenta in dermatologie, ne ajuta cu cateva sfaturi pentru ingrijirea corecta a mainilor, pentru mentinerea sanatatii pielii. Nu uita, o piele lezata este o piele predispusa la suprainfectii, fisurile fiind o poarta de intrare pentru o serie de microorganisme potential patogene!


1. Pentru senzatia de prurit, usturime, arsura, asociate sau nu cu leziuni cutanate (xeroza, scuame, eritem, macerare), se recomanda utilizarea unui produs de curatare bland, ce nu produce spuma in exces si contine ingrediente hidratante, pentru a reduce alterarea barierei hidrolipidice ce poate aparea in cazul sapunurilor agresive, si evitarea folosirii apei fierbinti.     
2. Nu uitati sa clatiti foarte bine mainile si sa le uscati prin tamponare cu un prosop curat sau un prosop de hartie de unica folosinta!
3. Spalarea mainilor trebuie urmata, pe cat posibil de fiecare data, de aplicarea unei crème reparatoare, spre exemplu produse ce contin acid hialuronic, ceramide, vitamina E, uree!
4. Evitati pe cat posibil folosirea substantelor dezinfectante pe baza de alcool – desi sunt eficace in ceea ce priveste igiena mainilor, e de preferat sa utilizati aceste geluri/sprayuri numai atunci cand apa si sapunul nu sunt disponibile.
5. Folosirea indelungata a manusilor poate duce la suprahidratarea stratului superficial al pielii – stratul cornos, ce are ca efect macerarea – pielea capata o culoare albicioasa, devine moale, ridata, si eroziuni aparute la nivelul tegumentului. De asemenea, anumite substante ce se regasesc in compozitia manusilor (ex: latex) pot duce la aparitia dermatitei de contact. Este recomandata evitarea utilizarii manusilor atunci cand acest lucru nu este absolut necesar!
6. Daca fenomenele nu se remit prin simpla utilizare a unei crème reparatoare sau evolueaza spre exsudatie, asociaza durere, eritem intens, senzatie de caldura locala, este indicat sa apelati la sfatul medicului dermatolog. In functie de particularitatile afectiunii, acesta va va recomanda un tratament adaptat (topice cu antibiotic, antinflamator sau alte substante terapeutice, uneori, in functie de severitate, asociate cu terapie orala – antibiotic, antihistaminice).
7. Persoanele ce sufera de afectiuni cronice ale pielii mainilor (ex: psoriasis, eczema cronica), pot observa exacerbari ale leziunilor – este important sa va adresati medicului dermatolog inca de la primele semne de agravare, pentru a putea controla eficient leziunile.

Comentarii

Postări populare