„Gura lumii”, principalul motiv al depresiei postdivorţ



Statisticile arată că în 2014 tulburările mentale şi de comportament sunt de aproximativ 30% din totalitatea patologiilor medicale raportate în România. Parte din acestea derivă din probleme familiale acutizate, printre care și divorțurile.

Potrivit Divorce Journey, principalii factori care determină apariţia depresiilor postdivorțsunt lipsa banilor, frica de un nou început sau teama de pierdere a privilegilor socio-materiale și de imagine. „Sentimentul de pierdere, teama de eşec, vinovăţiafaţă de copiişide sine, mai ales dupămaimulţiani de implicareîntr-o relaţiematrimonială, reprezintămotiveleprincipale ale instalăriidepresieipostdivorț.Mai mult, frica de noușilipsabanilorinducanxietate. Aceasta,netratată la timp, evolueazăspredepresie”, declară dr. Gabriela Saulea, managerul Divorce Journey.

Depresia apare şi în perioada imediată a divorţului, deoarece divorţul este privit ca al doilea motiv de stres major, după decesul unei persoane apropiate. În 2015 au divorţat 31.527 de cupluri doar în România.Înţară,celemaimaripresiuni,ulterioaredivorţului,provin de la persoaneleapropiateşidinsprecunoscuţi, iarasta se datoreazăimaginiipe care o proiectămcătreterți. „Depresia este mai vizibilă la femei decât la bărbaţi, însă acestea sunt mai atente cu sănătatea lor decât bărbaţii şi se îndreaptă către cabinetele specialiştilor. Nu-i de neglijat faptul că şi bărbaţii,  în ultimii 5 ani, au început să accepte sfaturile medicilor ca urmare a mediatizării efectelor secundare ale depresiei cronice în lipsa unui tratament”, continuă Gabriela Saulea.

Răspunsul la tratament este similar pentru ambele sexe, însă persoanele care depindeau de parteneri până în momentul divorţului se recuperează mai greu decât cele mai independente. La fel se întâmplă şi cu stările de disconfort psihic după divorţ.

Diminuarea interesului sau a plăcerii pentru majoritatea activităţilor sociale, scăderea ponderală semnificativă involuntară sau, din contră, creşterea în greutate, insomnia sau hipersomnia sunttoate manifestări ale disconfortului psihic. Urmate de agitaţie sau lentoare psihomotorie, astenia, sentimentul de inutilitate, vinovăţie excesivă şi autoreproşul, conturează modelul depresiei.



Simptomele accentuate ale depresiei precum diminuarea capacităţii de concentrare, gândurile recurente de moarte şi suicid sau riscul automutilării sunt asociate suferinței şi deteriorării semnificativea contextului social, profesional şi familial al persoanei.În urma unei astfel de depresii, oamenii sunt mai predispuşi la bolile endocrinologice, digestive, cardiace şi autoimune. Atât depresia, cât şi divorţul pot fi ereditare într-o familie, din cauza tiparelor comportamentale moştenite. Este dovedit faptul că femeile însărcinate, care manifestă simptome de depresie, transmit şi copilului aceste tulburări.

Gabriela Saulea: 6 luni de solitudine după divorț”

Mai este important de ştiut că bărbaţii rezistă mai puţin timp singuri, iar pentru a-şi valida masculinitatea se aruncă repede în noi relaţii. Femeile sunt mai precaute şi mai inhibate din punct de vedere sexual. Pentru ambii, deopotrivă, se recomandă o perioadă de solitudine de minimum 6 luni, pentru înţelegerea divorţuluişi debarasării de obiceiurile instalate în căsătorie, dar şi a tiparelor comportamentale care au atras partenerul nepotrivit”, spune Gabriela Saulea. 

Consultaţiile unui psiholog sau ale unui coach” ajută decisiv la depăşirea acestei etape, mai mult decât sfaturile unor prieteni.

„Divorce Journey” durează între 6 și 8 luni

O persoană divorţată, odată ce devine membră în comunitatea Divorce Journey este preluată şi condusă de o întreagă echipă de specialişti până în punctul în care îşi poate relua, conştientă şi împuternicită, frâiele noii sale vieţi. Membrii comunităţii Divorce Journey pot accesa servicii de psihologie adulți sau copii, coaching, consiliere parenting, activităţi de educaţie sau socializare pentru adulți singuri sau pentru copiii lor, alte acţiuni de redefinire a imaginii personale, a încrederii în sine şi a echilibrului personal”, precizează Gabriela Saulea.
Un program durează în medie între 6 şi 8 luni, dar depinde şi de răspunsul fiecărei persoane la tratament. După ce este depăşită această perioadă dificilă se constată reluareaunui nou curs al vieţii.

Ansamblul de programe este format din specialişti pe mai multe domenii, cum ar fi: Dr. Gabriela Saulea – Coaching, Dr. Tamara Popescu - Psihoterapie, Dr. Corina Raducea – Psihologie, Ana Bâtcă – Parenting, Soriana Constantinescu – Mediere, Alexandra Velican – Avocat, Dr. Manuela Ravescu – Dermatologie Cosmetică, Cristina Iankulescu – LifeStyle. Aceştia oferă atât consultaţii în cadrul Ansamblului de Programe cât şi educaţie gratuită pe site-ul www.divorcejourney.ro .


Comentarii

Postări populare