Accidente la ski. Ce să faci ca să le eviți și în ce constă recuperarea?





Accidentele la ski sunt, din păcate, unele dintre neplăcerile care vin la pachet cu distracțiile sezonului rece. Pr. Dr. Cornel Brotac, Medic Specialist Recuperare, Medicina Fizică și Balneologie face o listă a măsurilor pe care trebuie să le luăm pentru a evita aceste situații neplăcute.

„An de an, există tot mai multe cazuri de accidente care se întâmplă pe pârtiile de ski. Fie că vorbim despre pasionați nepregătiți, fie că sunt profesioniști care consideră că nimic nu li se poate întâmplă, toți trebuie să trateze cu seriozitate acest gen de distracție, altfel neplăcerile se pot instala pe termen lung”, explică specialistul.

Accidente la ski. Ce să faci ca să le eviți și în ce constă recuperarea

„Există 3 lucruri pe care este musai să le facem înainte să mergem la ski, iar despre ele voi discuta în continuare. În primul rând, este important să avem în vedere creșterea tonusului la nivelul musculaturii picioarelor. Știm că mușchii sunt responsabili de stabilitatea organismului. Așadar, antrenează-i!”, sfătuiește medicul.

„În al doilea rând, înainte de începerea sezonului rece și pe parcursul lui, creșterea stabilității la nivelul organismului este iarăși necesară. Exercițiile de propriocepție sunt cele mai recomandate, iar fizioterapeutul vă poate ajută să le faceți corect. La final, dar nu în cele din urmă, înainte de sesiunea de ski, trebuie efectuată o încălzire corespunzătoare. Încălzim articulațiile cu ajutorul exercițiilor simple de gimnastică, urmate de stretching, totul pentru a încălzi optim musculatura”, conchide dr. Cornel Brotac.

Accidente la ski. Recuperarea

Dacă, din păcate, ai suferit un accident la ski, trebuie să știi că, în funcție de gravitatea afecțiunii, recuperarea se poate prelungi până la 6 - 12 luni. Specialistul îți va recomanda sesiuni de drenaj limfatic împotriva edemului, electroterapie pentru scăderea durerii, laserterapie bioptron pentru grăbirea vindecării, terapie manuală şi mobilizări articulare pentru creşterea mobilităţii în articulaţii şi kinetoterapie activă pentru creşterea forţei musculare, a stabilităţii şi a coordonării.

Important de știut este faptul că în primul rând se acționează asupra edemului și a durerii, apoi se va pune accentul pe creșterea mobilității, a forței, iar în final pe creşterea stabilităţii şi a coordonării.





Comentarii

Postări populare