Medicul veterinar avertizează: „Pisicile riscă să își piardă dinții, dacă nu îi folosesc!”

Dinții pisicilor au nevoie permanent de îngrijire, iar hrana uscată nu trebuie să le lipsească din alimentație, pentru că le ajută să își folosească dantura în mod sănătos. Acestea sunt doar două din regulile pe care ar trebui să le aplice fiecare posesor de pisică, pentru a avea un animal cu dentiție sănătoasă, susține Dr. Raluca Zvorășteanu, președintele Societății Române de Chirurgie Oromaxilofacială și Stomatologie Veterinară. Realitatea este că foarte mulți posesori de animale nu știu ce ar trebui să facă în privința igienei dentare a pisicuței lor. „Am constatat acest lucru de-a lungul multor ani în care am discutat cu posesorii de pisici, care au venit la cabinetul veterinar îngrijorați de comportamentul anormal al animalelor în privința hranei”, susține Dr. Zvorășteanu.

Medicul veterinar a pregătit câteva informații de bază referitoare la igiena cavității bucale a animalelor de companie și la practicile care le pot feri de probleme de sănătate. Iată sfaturile specialistului: - Indiferent de vârsta pisicii, igiena cavității bucale trebuie să fie o rutină zilnică! Astfel, în cazul pisicuțelor de vârste fragede (2-6 luni), trebuie curățată dentiția cu ajutorul unor degetare realizate din șervețele umede de uz veterinar, speciale pentru cavitatea bucală. În acest mod pisica se învață cu ideea de a i se umbla în gură, iar cel care o îngrijește va putea să îi asigure o igienă corespunzătoare când pisica ajunge la maturitate. Mai mult decât atât, prin acest ritual zilnic de curățare a dințișorilor, pisicile se obișnuiesc să deschidă gura, ușurând depistarea eventualelor afecțiuni și consultația sau intervenția medicului veterinar stomatolog, când este cazul. - Între patru și șase luni, dinții de lapte ai pisicii sunt înlocuiți cu dinții de adult sau dentiția permanentă. În acest interval e ceva obișnuit ca dantura de lapte să cadă lăsând loc celei de adult. Dacă, însă dinții de lapte nu au căzut, iar cei de adult au apărut, există riscul unor afecțiuni stomatologice precum malocluziile, adică acele închideri incorecte ale gurii, care pot produce leziuni în cavitatea bucală și masticație defectuoasă. Pentru a se evita astfel de probleme, în această perioadă, medicul veterinar ar trebui să monitorizeze schimbarea dințișorilor și să hotărască extracția dinților de lapte persistenți.

- La vârsta de șase luni, dentiția de adult ar trebui să fie completă. În cazul în care medicul constată că animalul suferă de oligodonție, adică de lipsa dinților , va recomanda efectuarea de radiografii, pentru a vedea dacă dinții sunt sub gingie. - După ce pisoiul are dentiția de adult, trebuie să înceapă îngrijirea cavității bucale prin periaj dentar zilnic sau la maximum 48 de ore, deoarece, conform studiilor de specialitate, un periaj dentar efectuat o dată la mai mult de două zile nu este eficient. - De asemenea, în rutina zilnică a unui pisoi adult ar trebui să existe apa de gură de uz veterinar, care se adaugă în apa de băut și care poate fi înlocuită cu ceaiuri antiseptice, la recomandarea medicului veterinar.

„Alimentația este extrem de importantă încă de la vârste fragede! Indicația mea, argumentată, ar fi ca pisicile să consume zilnic hrană uscată, pentru a-și putea folosi dantura. Am întâlnit multe pisicuțe care consumau aproape exclusiv hrană umedă și au ajuns să sufere de diverse afecțiuni ale cavității bucale din cauza mediului favorizant. Din păcate există și pisici care, chiar dacă mănâncă hrană uscată, evită masticația, înghițind bobițele nemestecate”, atrage atenția Dr. Raluca Zvorășteanu. În astfel de cazuri, conform specialistului Societății Române de Chirurgie Oromaxilofacială și Stomatologie Veterinară, animalul poate ajunge să nu mai poată face prehensiunea, adică că prindă mâncarea, chiar dacă îi este foame. Spre exemplu, există cazuri în care pisica miaună lângă mâncare și încearcă să se hrănească, dar pentru că nu reușește fuge de lângă hrană. Un alt semnal de alarmă al unor probleme este și halena sau mirosul extrem de neplăcut al gurii.

„Există posibilitatea nefericită ca organismul pisicilor să se adapteze situației și să decidă cumva că animalul nu mai are nevoie de dinți, atâta timp cât nu îi folosește, dezvoltând o recție imunitară în care consideră dinții corp străin și, ca urmare, încearcă să îi elimine. Din păcate apar probleme de dentiție la peste 70% din populația de feline, consumul de hrană umedă și lipsa igienei orale acasă fiind factori predispozanți. Întâlnesc cel puțin trei astfel de cazuri în fiecare săptămână. Putem preveni, însă aceste probleme sau le putem diminua, prin respectarea regulilor de igienă dentară potrivite fiecărei pisicuțe în parte”, a mai spus specialistul în stomatologie veterinară.

Comentarii

Postări populare