Cum tratăm acneea la maturitate?







Acneea la vârsta maturităţii apare datorită unor factori care pot foarte uşor de controlat, spre deosebire de acneea la pubertate, care este influenţată în mare măsură de explozia hormonală specifică vârstei.
Geluri, creme si spalatul excesiv: cauze pentru acnee
Anumite produse cosmetice pot constitui o cauza bine determinata pentru declansarea acneei: cremele de faţă, loţiunile de protecţie solară, gelul de bierbierit şi toate celelalte produse pe bază de ulei pot înfunda porii şi astfel pielea nu mai poate respira, existând riscul apariţiei coşurilor. Pentru a preîntâmpina astfel de probleme, schimbaţi produsele de îngrijire a părului şi pielii cu produse dermatocosmetice noncomedogenice. Stoarcerea coşurilor nu este deloc benefică şi poate face mai mult rău decât bine, crescând gradul de inflamaţie şi riscul de a rămâne cu cicatrici  permanente.
Spălatul excesiv şi gelurile exfoliante sunt, de asemenea, pe lista cauzelor. Spălatul excesiv cu săpunuri care conţin substanţe chimice agresive şi alcool nu fac decât să favorizeze apariţia acneei pentru că astfel pielea va secreta şi mai mult sebum pentru a compensa, astfel existând riscul crescut de apariţie a coşurilor. Si nu trebuie sa uitam de stres. Atunci când sunteţi stresaţi, organismul eliberează aşa-numitul hormon al stresului numit cortizol care poate favoriza hiperproducţia de uleiuri naturale ale glandelor sebacee.
Dezechilibrul hormonal (de exemplu: ciclul menstrual neregulat, sarcina, întreruperea administrării de anticoncepţionale orale etc.) poate fi un factor în aparișia acestei boli, dar și moștenirea genetică.
Diagnosticul precis, primul pas spre succes
În acest caz este esenţial să vă consultaţi cu un medic dermatolog pentru a vă oferi cele mai bune soluţii. În timpul consultatiei medicul dermatolog va efectua un examen clinic dermatologic, o anamneza amanuntita pentru a afla cat mai multe detalii despre istoricul afectiunii, factorii care agraveaza acneea, tratamente folosite. E posibil la unii pacienti medicul sa solicite efectuarea unor analize (cultura din leziuni cutanate, un panel de hormoni, ecografie transvaginala
Pe baza tuturor acestor informatii dermatologul va recomanda un tratament adaptat, PERSONALIZAT si il va ajusta in functie de evolutie.

Tratamente laser ultraperformante in acnee

Terapia laser reprezintă o metodă modernă și eficientă pentru tratamentul unei serii variate de afecțiuni. “Rezultatele apar imediat după procedură, nu există reacții adverse importante, vindecarea este rapidă, iar efectul se menține mult timp”, spune dr Amalia Anghel, medic primar dermatolog si fondator al clinicii Skinmed.
Clear Skin este un laser folosit în dermatologia estetică pentru mai multe tipuri de afecțiuni: acnee, cicatrici postacnee, afecțiuni vasculare, hiperpigmentație, îmbătranire.
Laserul Clear Skin are două acțiuni principale în tratamentul acneii active:
• va reduce flora de tip Propionibacterium acnes prin alterarea membranei celulare bacteriene
• va reduce activitatea glandelor sebacee, acestea secretand sebuum în cantitate mai micî, mai fluid.
“Deoarece tratamentul nu afectează epidermul (stratul extern, protector al pielii) timpul de recuperare este scurt sau nu este necesar, față de alte lasere mai agresive”, precizeaza dr. Anghel Anghel.
Protocolul cuprinde o serie de 4-6 ședințe, spațiate la 2 săptămani si pot fi integrate unor protocoale de tratament complexe. O ședință de tratament durează 30 minute, nu necesită anestezie, senzația de obicei în timpul procedurii este căldura, ușoare întepături. Spre deosebire de alte tratamente pentru acnee (peeling chimic, laser CO2 fractionat, microneedling) pacientul se poate întoarce la activitățile zilnice pentru ca pielea nu a fost afectată și nu are nevoie de o perioadă de vindecare


Comentarii

Postări populare